Były pracownik21.12.2024 15:49
Będzie tego dużo. Zacznijmy o notorycznym problemie ze zgłaszaniem pracowników do ZUS-u, praca bez umowy, czekanie na zgłoszenie po kilka miesięcy. Brak jakichkolwiek warunków sanitarnych. Brak szkolenia BHP, nikt nie spytałam mnie o książeczkę. Brak pomieszczenia socjalnego, toalety pracowniczej (trzeba stać w długiej kolejce razem z gośćmi). Pomieszczenie do spożywania posiłków jest nie potrzebne, bo przerwa w tym miejscu nie istnieje. Rzeczy osobiste leżą albo na zmywaku, albo w niezamykanym zagrzybionym pomieszczeniu, do którego mają dostęp wszyscy. 3 osoby na zmianie, na cały lokal. Zatrudniają na kelnerkę, a skacze się w ciągu obsługi z kasy, na bar, wydawkę, sprzątanie sali, zmywak i gotowanie jedzenia, a kolejka po 50 osób. Tak, barmanka schodzi z baru i gotuje pierogi. Jak jesteś na barze i potrzebujesz szkło, to musisz sam sobie poszukać szkła na sali i go umyć. A cały ten bur… l zaczyna się rąbaniem drewna do kominka tępa siekierą zwykle przez kobiety. Jeden z szefów tragicznie zarządza personalem. Wywiera niepotrzebną presję, przeszkadza i dezorganizuje pracę. Kompletnie nic nie pomoże, nawet do kominka nie dołoży. Kto miał z nim styczność, choć przez 10 minut wie, o co chodzi. Zatrudnił koleżankę ze wschodu na 2 tyg na zmywak po, czym zwolnił menadżerkę i awansował zmywakową z kompletnym brakiem wiedzy na temat pracy w gastronomi na managera. Nieznającą takich pojęć jak np. Sanepid, Food Coast itd. Cały stary zgrany zespół nawet z kilkuletnim doświadczeniem odszedł. Teraz zatrudniają ludzi z łapanki w ilości hurtowej. Ciekawe jak zarobią na wypłat. Za 2 miesiące przejrzą na oczy i będą zwalniać jak leci po kolei. Po remoncie kolei jest totalny nieogar, bałagan, dezorganizacja i ogólna (usunięte przez administratora) Jeden z właścicieli zachowuje się jak by to był by jego pierwszy lokal, a nie jest. Ma zerową wiedzę na temat prowadzenia restauracji. Ale za to bardzo dobrze mu idzie szkalowanie pracowników i fałszywe pomówienia. Jeszcze nie pracowałem w miejscu pełnym tylu absurdów.