Była lokatorka 09.10.2025 05:11
Dodaje opinie tutaj, bo na fb zapewne zostanie szybko usunięta.
Moje doświadczenie z PDK Nieruchomości było niestety mało satysfakcjonujące. Właścicielka już na początku miesiąca naciskała, żebym wyprowadziła się wcześniej, mimo że czynsz był opłacony do końca trwania umowy – do 15 września. Ustaliliśmy konkretny termin zdania pokoju, a wcześniej otrzymałam bardzo szczegółowe wytyczne dotyczące sprzątania lokalu.
Dzień przed moją wyprowadzką właścicielka sprowadziła fachowca do remontu łazienki, co uniemożliwiło mi posprzątanie części wspólnych – pan zakończył pracę dopiero około godziny 21. Pokój i mieszkanie zostały wysprzątane bardzo dokładnie, jednak przy zdaniu lokalu właścicielka zaczęła się czepiać drobnych, niewidocznych zabrudzeń.
Podczas odbioru zachowywała się w sposób nieprzyjemny i podnosiła głos. Gdy zaczęłam nagrywać stan lokalu dla własnego bezpieczeństwa, zaczęła krzyczeć do kamery i „pokazywać” rzekome zabrudzenia, których w rzeczywistości nie było.
Dodatkowo pojawiły się nieporozumienia przy rozliczeniu kaucji – właścicielka potrąciła kwoty za rzeczy noszące ślady naturalnego zużycia, takie jak zasłony czy stolik z oznakami korozji, a także za sprzątanie, mimo że lokal był oddany w czystości.
Podczas trwania najmu właścicielka wchodziła również do części wspólnych mieszkania bez wcześniejszego uprzedzenia, tłumacząc to „kontrolą majątku”, co było niekomfortowe i moim zdaniem niezgodne z zasadami najmu.
Doceniam, że kontakt początkowo był sprawny, ale końcowy etap współpracy pozostawił bardzo negatywne wrażenie. Uważam, że firma powinna w większym stopniu respektować prawa najemców, przestrzegać zasad prywatności oraz rozliczać kaucje w sposób zgodny z prawem.