Nie przegap nowości o Samana Group Poland Sp. z o.o.!
Jan
18.01.2026 09:12
Odbywałem staż w dziale architektonicznym i byłem pozytywnie zaskoczony poziomem otwartości. Mogłem zobaczyć projekty od koncepcji po realizację i zadać każde pytanie. Dużo się nauczyłem, szczególnie praktycznego podejścia do planowania przestrzeni. Fajne miejsce na start i zebranie doświadczenia.
18.01.2026 16:31
Pracowałam jako architekt.
Powyższy opis nie jest zgodny z prawdą.
Nigdy nie było żadnego Jana na stażu.
Podjęłam decyzję o odejściu, gdyż nie było możliwości rozwoju.
Jan
19.01.2026 12:13
A jak się Pani/Pan nazywa? Nie kojarzę nikogo o imieniu, które zaczynałoby się w ten sposób, ani osoby, która pracowała ze mną w zeszłym kwartale.
Natomiast wiem, że w trakcie restrukturyzacji z firmy zostało zwolnionych kilka osób, w tym architektów, którzy nie dostarczali obiecanej wartości. Jeśli któraś z tych osób prowadzi dziś anonimową, złośliwą i trollowską aktywność na tym forum, to jest to bardzo przykre.
Kacper
19.01.2026 00:31
Skorzystałem z jednej z wycieczek fakultatywnych przy okazji pobytu. Program dobrze przemyślany, bez pośpiechu i z czasem na własne odkrywanie. Przewodnik znał temat i potrafił opowiadać bez czytania z kartki. Całość bardzo na plus.
Niecierpliwa Krysia
16.01.2026 21:33
Pisałam już kilka maili z prośbą o szczegóły kolejnego webinaru. Zero odpowiedzi.
Wygląda na to, że zrobili jedno spotkanie, żeby pokazać ludziom, że są przejrzyści i przestali…
17.01.2026 09:49
To nie jest zgodne ze stanem faktycznym.
Webinary dla inwestorów odbywają się od momentu ich ustanowienia regularnie, najczęściej raz na kwartał lub częściej (co dwa–trzy miesiące).
Townhalls odbywają się co miesiąc, również regularnie, bez przerw.
Każda wiadomość e-mail wysyłana do spółki otrzymuje odpowiedź najpóźniej w ciągu kilku dni roboczych, maksymalnie w ciągu tygodnia.
Aby otrzymywać zaproszenia na webinary i Townhalls, należy zarejestrować się, pisząc na [email protected] lub [email protected]
Jeśli ktoś twierdzi, że wysłał e-mail i nie otrzymał odpowiedzi, prosimy o sprawdzenie, czy wiadomość nie została wysłana z adresu objętego filtrami bezpieczeństwa albo czy odpowiedź nie trafiła do folderu spam — w praktyce to jedyne przypadki, w których korespondencja może nie dotrzeć.
Max
18.01.2026 11:24
Ma Pani rację. Mam taką samą sytuację i taką samą obserwację na temat intencji.
Wygląda na to, że ludzie są selekcjonowani, aby nie padły niewygodne pytania.
Michał
17.01.2026 09:48
Pracuję w firmie od dłuższego czasu i z mojej perspektywy największą wartością jest jasność procesów i komunikacja. Klient nie jest tu traktowany jak numer w tabelce, a pracownik jak trybik. Projekty, które sprzedajemy, znamy od podszewki, bo mamy realny wpływ na to, jak się rozwijają. To nie jest korporacyjna wydmuszka, tylko miejsce, gdzie faktycznie coś się buduje. I to czuć również na zewnątrz.
DZIENNIKARZE
17.01.2026 18:20
Proszę wybaczyć, ale zacznijmy od formalności: komentarz bez nazwiska. Co ciekawe, czytając wcześniejsze wpisy widać wyraźnie, że gdy pojawiały się tzw. anonimy to nikt się do nich nie odnosił. Teraz nagle anonimowy komentarz jest pozytywny i już wszystko w porządku? Interesująca selektywność.
Co do traktowania klientów. Z naszej dziennikarskiej perspektywy to niestety nie jest prawda. Skargi klientów pojawiają się regularnie i trudno je pogodzić z obrazem „nie numeru w tabelce”. Gdyby było tak idealnie, jak Pan pisze, tych głosów zwyczajnie by nie było.
Fragment o projektach jest natomiast naprawdę świetny. Sprzedajecie projekty, a nie nieruchomości i to chyba jedyne zdanie, z którym można się w pełni zgodzić. Ironia losu, że właśnie to brzmi najbardziej szczerze.
No i wisienka na torcie: „to czuć również na zewnątrz”. Szczerze? Jesteśmy zdziwieni, że aż tak „czuć”, bo odbiór z zewnątrz (patrząc na opinie klientów i byłych pracowników) bywa zupełnie inny.
Ten komentarz brzmi raczej jak tekst pisany na zamówienie niż spontaniczna opinia. Dlatego warto go skonfrontować z faktami, a nie tylko z ładnie brzmiącą narracją.
Dziennikarze
Filip
16.01.2026 13:34
Z oferty czarterów skorzystałem trochę spontanicznie i to był strzał w dziesiątkę. Kontakt szybki, formalności proste, a na miejscu wszystko zgodne z ustaleniami. Jacht zadbany, ekipa pomocna, bez niepotrzebnego chaosu. Najbardziej doceniam elastyczność i normalne, ludzkie podejście. Bez zadęcia, bez gwiazdkowych niespodzianek. Po prostu dobrze zorganizowana usługa, która pozwala skupić się na przyjemności, a nie na problemach.
Filip
15.01.2026 18:55
Kupiłem działkę w Nomad City bardziej z ciekawości niż planu, a teraz łapię się na tym, że sprawdzam wizualizacje jak serial. Spokojna komunikacja, zero ciśnienia, wszystko wyjaśnione po ludzku. Na razie jestem bardzo zadowolony z decyzji.
Jakub Kar.
14.01.2026 20:20
Zainwestowałem w Samana Group ze względu na wizję budowy unikalnego przedsięwzięcia o globalnej skali. Urzekła mnie lokalizacja – Karaiby, Dominikana, Samaná – gdzie mam nadzieję kupić lub wybudować drugi (a może trzeci) dom. Przekonało mnie również dotychczasowe doświadczenie zalozycieli oraz track record ich wcześniejszych projektów.
Max
05.01.2026 12:50
Gdzie dokładnie zostało zrobione
zdjęcie dźwigów ?
Kiedy odbędzie się kolejne Town Hall ?
Dziennikarz
09.01.2026 19:56
Łatwo można zauważyć, że temat kolejnego TOWN HALL jest problematyczny, gdyż nikt się do pytań z nim związanych nie odnosi.
10.01.2026 13:52
Town Halls organizujemy regularnie od momentu ich uruchomienia i są one otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Aby wziąć udział, wystarczy napisać do nas na adres [email protected]
w celu rejestracji.
Wszelkie pytania dotyczące działalności Samana Group zachęcamy kierować bezpośrednio do nas, poprzez dedykowane kanały kontaktu:
• osoby spoza firmy: [email protected]
• inwestorzy: [email protected]
Zapraszamy!
10.01.2026 00:06
Jako stażysta w Dziale Rezerwacji w Samana Group Poland miałem okazję zdobyć cenne doświadczenie w obsłudze klientów i zarządzaniu rezerwacjami. Praca w tym zespole pozwoliła mi rozwinąć umiejętności organizacyjne, komunikacyjne i pracy pod presją czasu. Zespół jest bardzo wspierający, otwarty na pytania i chętnie dzieli się wiedzą, co sprawia, że staż jest naprawdę wartościowy. Polecam Samana Group Poland każdemu, kto chce zdobyć praktyczne doświadczenie w branży turystycznej.
09.01.2026 13:19
Zorganizowali mi wycieczkę na miejsce, wszystko było ogarnięte bez chaosu. Hotel w porządku, normalny standard. Pokazali też ofertę działek – byłem na prezentacji, wyglądało sensownie, ale to na ten moment nie mój budżet. Kolega zdecydował się zainwestować i póki co jest zadowolony, nic złego się nie dzieje.
Dziennikarz
09.01.2026 19:55
Byłemu pracownikowi zorganizowali wycieczkę ?
Brzmi jak anonimowy wpis pozytywnie oceniający firmę.
W co zainwestował kolega?
Jest zadowolony ?
Przecież nie otrzymał nawet nieruchomości, więc z czego jest zadowolony?
#dziennikarz
Piotrek
09.01.2026 08:08
Niestety moja wizyta w Samada Group Poland nie spełniła oczekiwań. Organizacja spotkania była słaba, a przekazywane informacje niespójne i mało konkretne. Miałem wrażenie, że klient nie jest traktowany priorytetowo. Całość pozostawiła bardzo nieprofesjonalne wrażenie. Zdecydowanie nie jest to miejsce, do którego chciałbym wrócić.
Mateusz
09.01.2026 08:04
Odwiedziłem Samada Group Poland z dużymi oczekiwaniami, jednak niestety wyszedłem rozczarowany. Obsługa sprawiała wrażenie mało zaangażowanej, a komunikacja była chaotyczna i nie do końca jasna. Nie otrzymałem konkretnych informacji, których się spodziewałem, a całość wizyty była dla mnie stratą czasu. Atmosfera również nie była zbyt przyjazna. Osobiście nie polecam i raczej nie skorzystam ponownie z usług tej firmy.
Słyszałem od znajomego, że Samana Group Poland robi ciekawe projekty i ma ambitne plany, szczególnie w nieruchomościach/inwestycjach. Firma wydaje się dynamiczna i otwarta na nowe wyzwania. Z opinii online wynika, że wiele osób ocenia ją dobrze, choć pojawiają się też głosy o opóźnieniach w niektórych realizacjach. Ogólnie pozytywne wrażenie, ale warto sprawdzić szczegóły przed współpracą.
Obserwujemy z żoną i widzimy, że są tutaj jednostronne wpisy.
Jeśli ktoś pyta o coś, co nie jest wygodne - dostaje brzydką odpowiedź.
Przychylne komentarze są dla spółki wygodne, a niewygodne pytania przeszkadzają.
Też zapytam kiedy jest kolejny webinar?
A poza tym: jeśli mówimy o spółce polskiej to dlaczego koparki są przedstawiane na forum ?
06.01.2026 16:52
GoWork nie jest forum dyskusyjnym ani kanałem do prowadzenia dialogu z firmą, lecz miejscem do publikowania opinii o pracodawcy.
Opinie są weryfikowane wyłącznie pod kątem zgodności z regulaminem serwisu GoWork.
Pytania dotyczące działalności spółki, webinarów lub projektów należy kierować bezpośrednio na adres e-mail wskazany na naszej stronie internetowej.
Wpisy niezawierające opinii o pracodawcy, a jedynie ogólne tezy lub insynuacje, nie spełniają celu tego serwisu.
Klient
06.01.2026 00:18
Obiecano mi voucher do Haciendy Kokuyo. Nie dostałem.
06.01.2026 00:32
Dziękujemy za komentarz. Prosimy o bezpośredni kontakt na [email protected], abyśmy mogli zweryfikować sprawę i odnieść się do niej merytorycznie. Tego typu kwestie wymagają sprawdzenia szczegółów i nie powinny być rozstrzygane w formie anonimowego komentarza.
Grzegorz L
05.01.2026 13:21
Zarezerwowałem działkę w Nomad City 2, ale w ciągu przewidzianych umowa rezerwacyjna 30dni zmieniłem zdanie, zdecydowałem się jednak na zakup czegoś innego. Zwrot otrzymałem
Piotrek
04.01.2026 00:58
Miałem okazję skorzystać z wycieczki fakultatywnej organizowanej przez Samana Group Poland i całość oceniam pozytywnie. Wyjazd był dobrze zorganizowany, program zgodny z opisem, a wszystkie kwestie logistyczne zostały jasno wytłumaczone przed rozpoczęciem wycieczki. Na miejscu opieka była na dobrym poziomie, a prowadzący chętnie odpowiadali na pytania i dbali o komfort uczestników.
Wycieczka pozwoliła lepiej poznać lokalne warunki oraz realia miejsca, co było dla mnie dużą wartością. Całość przebiegła sprawnie i bez nieprzyjemnych niespodzianek. Uważam, że była to dobrze wykorzystana okazja i mogę polecić taką formę wyjazdu osobom zainteresowanym podobnymi doświadczeniami.
Częstotliwość wpisów i styl świadczą o tym, że jest to ta sama osoba, która chce zawyżać oceny. Ja nie jestem zadowolony z obsługi
Agata
05.01.2026 00:10
Odbywałam staż w Dziale Rezerwacji w Samana Group Poland. Praca pozwoliła mi zdobyć praktyczne doświadczenie w obsłudze rezerwacji oraz kontaktach z klientami. Zespół był pomocny, a zakres obowiązków jasno określony. Dobra opcja na zdobycie pierwszego doświadczenia zawodowego.
Rok 2025 był wymagający dla deweloperów nieruchomości w całej Dominikanie i Samana Group nie była wyjątkiem. Warunki rynkowe jednocześnie zaostrzyły się we wszystkich kluczowych regionach popytu, wydłużając cykle sprzedaży i opóźniając finansowanie w całym sektorze. Jednocześnie był to rok, który w istotny sposób wzmocnił strukturę, ład korporacyjny oraz gotowość operacyjną spółki. To, co zaczęło się jako presja makroekonomiczna, przyspieszyło decyzje, które ustawiły Samana Group na trwałość, a nie krótkoterminowy impet. Kontekst rynkowy Na wszystkich głównych rynkach źródłowych zmiany zachodziły równolegle. W Stanach Zjednoczonych wyższe rentowności krajowe ograniczyły apetyt na zagraniczne inwestycje nieruchomościowe. W Europie, szczególnie w Hiszpanii, słabszy wzrost gospodarczy i podwyższone stopy procentowe spowolniły inwestycje zagraniczne. Lokalnie wyższe koszty finansowania oraz ostrożna polityka kredytowa banków ograniczyły popyt krajowy. Dynamika ta dotknęła zarówno młodych projektów, jak i dojrzałych operatorów. W takim otoczeniu o odporności decydowała struktura, a nie tempo działania. Rok strukturalnej reorientacji Rok 2025 stał się dla Samana Group rokiem świadomej reorientacji. Spółka przeszła drogę od startupu prowadzonego przez założycieli do uporządkowanej, międzynarodowej platformy opartej na separacji ryzyk, dyscyplinie kapitałowej i długoterminowej wykonalności finansowej. Utworzono odrębne, lokalnie zarządzane fideikomisy (REIT-y) obejmujące kluczowe linie biznesowe: bank ziemi, development, media oraz zarządzanie najmem, tworząc jasne granice operacyjne i powiernicze. Była to szersza zmiana z przedsiębiorczego trybu działania na procesy instytucjonalne. Zredukowano koszty operacyjne, uproszczono struktury historyczne, a decyzyjność wykonawczą skonsolidowano lokalnie w Dominikanie. Operacje spółki wspierają wiodący lokalni i międzynarodowi partnerzy, w tym Guzmán Ariza (prawo), Estating (inwestycje), PCG SA i Structum (budownictwo) oraz Ernst & Young (ład korporacyjny i podatki). W ramach tej reorientacji spółka zawęziła koncentrację do dwóch priorytetów, które kumulują wartość w czasie: rozbudowy banku ziemi oraz stabilizacji realizacji projektów już będących w toku. Działalności, które nie tworzyły trwałej przewagi ani mierzalnej wartości, zostały zamknięte lub wstrzymane. [hr] Co poszło dobrze w 2025 roku Bank ziemi Strategiczne skoncentrowanie się na akwizycji gruntów okazało się słuszne. Wysokiej jakości ziemia w regionie Samaná staje się coraz rzadsza, a zdyscyplinowany bank ziemi pozostaje fundamentem długoterminowego tworzenia wartości. W 2025 roku Samana Group stała się pierwszym projektem na Karaibach, który przeszedł pełny proces due diligence SIX SIS, umożliwiając notowanie obligacji, oraz pierwszym, który pozytywnie przeszedł niezależne due diligence depozytariusza. Pozwoliło to obywatelom USA inwestować w instrumenty zabezpieczone ziemią poprzez kwalifikowane konta emerytalne, w tym struktury 401(k). Znacząco rozszerzyło to bazę potencjalnych inwestorów i spotkało się z pozytywnym odbiorem rynku. Pierwsze 7,5 mln dolarów pozyskane do 31 grudnia 2025 roku stanowiło pierwszy rok formowania kapitału w ramach tej struktury, potwierdzając zarówno jej konstrukcję, jak i popyt na instytucjonalnie zarządzoną ekspozycję na grunty. Zrównoważony rozwój w tej strategii traktowany jest jako ograniczenie operacyjne, osadzone strukturalnie, a nie komunikowane retorycznie. Walidacja komercyjna Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, kluczowe projekty nadal wykazywały jednoznaczną walidację rynkową. Nomad City osiągnęło silne wyniki przedsprzedaży, generując łączną wartość sprzedaży na poziomie 19,7 mln dolarów z przedsprzedaży 84 jednostek do 31 grudnia 2025 roku. Popyt, dyscyplina cenowa oraz ekonomika jednostek zostały potwierdzone w warunkach istotnie trudniejszych niż w ostatnich latach, co potwierdza dopasowanie produktu do rynku nawet przy ogólnym spowolnieniu. [hr] Jakie sygnały makroekonomiczne obserwować w Dominikanie w 2026 roku W 2026 roku kluczowe sygnały nie będą pochodzić z nagłówków o turystyce, lecz z sił strukturalnych decydujących o tym, czy wzrost będzie się kumulował, czy jedynie krążył. 1. Dolar vs peso: cichy rozgrywający Nagłówkowe dane PKB mają mniejsze znaczenie niż dynamika walutowa. Relacja między dolarem amerykańskim a peso dominikańskim wpływa na koszty budowy, ceny materiałów importowanych, obsługę długu, rentowność najmu, marże biznesowe oraz siłę nabywczą gospodarstw domowych. Kierunek ma mniejsze znaczenie niż zmienność. Stabilność walutowa umożliwia planowanie, wycenę i długoterminowe inwestycje. Niestabilność przenosi ryzyko na przedsiębiorstwa i mieszkańców. Inwestorzy nie lubią niestabilności. 2. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne: kapitał, który się wiąże Statystyki turystyczne mają charakter promocyjny. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne są deklaracją. FDI odzwierciedla zaufanie do systemu prawnego, ciągłości regulacyjnej oraz środowiska wykonawczego. Ważniejsze od samych wielkości napływu jest to, gdzie kapitał jest lokowany. Inwestycje budujące zdolności produkcyjne w wielu sektorach wzmacniają odporność gospodarki; kapitał skoncentrowany w jednej klasie aktywów zwiększa cykliczność. Gospodarki zależne od jednego dominującego sektora nie kumulują wzrostu — one oscylują. 3. Wyciek z turystyki: pytanie ukryte pod liczbami Wzrost turystyki często wygląda imponująco, ale dane nagłówkowe niewiele mówią o rzeczywistym wpływie gospodarczym. Kluczowe pytanie brzmi: jaka część pieniędzy generowanych przez turystykę pozostaje w kraju. Gdy hotele, linie lotnicze, platformy rezerwacyjne, łańcuchy dostaw i usługi zarządcze są kontrolowane z zagranicy, znaczna część przychodów szybko opuszcza lokalną gospodarkę. W takich przypadkach turystyka działa mniej jak silnik wzrostu, a bardziej jak system tranzytowy: pieniądz przychodzi, krąży krótko i odpływa. Wysoka turystyka połączona z wysokim wyciekiem tworzy zależność, a nie odporność. Jeśli turystyka nie kumuluje się lokalnie poprzez własność, łańcuchy dostaw i reinwestycje, w długim okresie generuje presję społeczną zamiast trwałego dobrobytu. [hr] Perspektywy Samana Group na 2026 rok Wchodząc w 2026 rok, Samana Group jest strukturalnie prostsza, operacyjnie odblokowana i w pełni skoncentrowana na realizacji. Lekcje wyniesione z 2025 roku przełożyły się na większą dyscyplinę kapitałową, jaśniejszy ład korporacyjny oraz model biznesowy oparty na aktywach już znajdujących się pod kontrolą, a nie na założeniach. Priorytety na 2026 rok są jasne i mierzalne: osiągnięcie rentowności na poziomie holdingu oraz ukończenie budowy Nomad City Phase 1. Po zamknięciu ryzyk ładu korporacyjnego, ponownym otwarciu ścieżek finansowania i ustabilizowaniu platformy wchodzimy w nowy rok z pewnością opartą na gotowości wykonawczej, a nie bezpodstawnym optymizmie.
Rok 2026 nie jest rokiem eksperymentów. To rok realizacji.
Renata W
01.01.2026 01:19
Dzień dobry,
Zostałam poproszona o zostawienie opiinii co z checia czynie
Potwierdzam, zainwestowala, otrzymalam zyski i kapital :) i wszystko jest ok.
A tak przy okazji, życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2026 dla całego zespołu,
życzę Wam wielu sukcesów i realizacji dobrych pomysłów.
Pozdrawiam,
Renata W
01.01.2026 20:49
Pozytywne opinie na życzenie.
A town hall … jak się odbył raz … tak … już o nim cisza…
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Samana Group Poland?
Chciałbym podzielić się swoją opinią na podstawie rzeczywistych doświadczeń, a nie anonimowych komentarzy krążących w sieci. Uważam, że zarówno pozytywne opinie, jak i konstruktywna krytyka są potrzebne, o ile są rzetelne i pomocne dla innych.
Z mojej perspektywy współpraca z Samana Group Poland przebiegała w sposób profesjonalny. Kontakt był uprzejmy, informacje przekazywane jasno, a obsługa otwarta na dodatkowe pytania i wyjaśnienia. Jak w każdej organizacji pojawiały się drobne wyzwania, jednak nie postrzegam ich jako istotnych ani jako ogólnej wady firmy.
Moim zdaniem portale takie jak GoWork powinny służyć przedstawianiu różnorodnych doświadczeń, aby dać pełniejszy obraz firmy i uniknąć dominacji jednostronnych opinii. Dlatego staram się wypowiadać uczciwie i z szacunkiem wobec wszystkich stron.
Pozdrawiam serdecznie
Stanislaw
01.01.2026 01:29
Pracowalem przy wykonczeniach apartamentów bedacych rozszrzeniem hotelu Hacienda Cocuyo przy Nomad City. Praca z Dominkanczykami bardzo ciezka, budowe samemu odradzam ale firme polecam.
Pozdrowienia z Dominikany
Dzień dobry. Otrzymałem zwrot kapitału i należne odsetki za zwłokę, wszystko jest zgodne wg umowy. Dziękuję za zaufanie i współpracę. Pozdrawiam serdecznie B Kalisz.
01.12.2025 00:37
Ultra ambitne i ciezkie przedsiewziecie, mieli problemy, ale transparentnie to tlumacza na webinarach (zainwestowalem w 2024). Kibicuje, ryzyko zawsze jest jak przy kazdym projekcie ground up. Tez mam firme to wiem jak jest.
Piotr
03.12.2025 09:54
Mieć firmę, a prowadzić firmę to jest różnica.
Jak można nic nie wybudować w ciągu tylu lat i skarżyć się, że w regionie są opóźnienia.
Widzieliście Państwo jakikolwiek ukończony dom ?
Tam nic nie ma. Nic !
29.12.2025 19:48
Widzę tu dużo emocji, a mało kontekstu. I to jest sedno problemu.
Dla wielu osób to pierwszy zakup nieruchomości poza Polską i pierwszy kontakt z rynkiem Ameryki Łacińskiej. Dominikana to nie Polska ani Niemcy. Na tym rynku opóźnienia projektów deweloperskich są normalnym zjawiskiem, a nie patologią.
Dla przykładu największy i najbardziej renomowany deweloper w kraju, Noval Properties, ma ponad dwuletnie opóźnienie w swoim flagowym projekcie Reef at Playa Bonita w Las Terrenas. Również Blue Las Terrenas, największy obecnie realizowany projekt w Samanie, ma opóźnienie sięgające około dwóch lat. I mówimy tu o dużych, doświadczonych graczach z pełnym finansowaniem.
To nie są wyjątki. Bardzo dobry materiał edukacyjny na ten temat opublikował ostatnio broker Casa Dominicana na YouTubie, wyjaśniając opóźnienia deweloperów w skali całego kraju i realia tego rynku. Warto obejrzeć przed wyciąganiem pochopnych wniosków.
Krysia
27.12.2025 14:16
Dzień dobry! Patrząc na kurs dolara wobec złotówki, chciałabym zainwestować w projekt. Widziałam, że organizujecie spotkania w każdym miesiącu. Chciałabym poznać innych inwestorów i zadać kilka pytań. Czy wiadomo kiedy odbędzie się kolejne spotkanie ?
Pozdrawiam
Krysia z Poznania
26.12.2025 17:18
Chciałbym podzielić się moją obserwacją na temat firmy, bazując na rzeczywistych faktach i doświadczeniach, a nie na anonimowych negatywnych wpisach. Każda opinia w sieci ma znaczenie — zarówno pozytywna, jak i konstruktywna krytyka — ale warto pisać je tak, by były obiektywne i pomocne dla innych.
W mojej ocenie Samana Group Poland to organizacja, która współpracowała ze mną w profesjonalny sposób. Kontakt był uprzejmy, informacje udzielane jasno, a obsługa chętna do udzielenia dodatkowych wyjaśnień. Choć jak w każdej firmie mogły pojawić się drobne wyzwania, trudno mi ocenić je jako generalną wadę działalności.
Uważam, że opinie na takich portalach jak GoWork powinny pomagać innym w lepszym zrozumieniu doświadczeń związanych z daną firmą — dlatego staram się pisać rzetelnie i z szacunkiem dla wszystkich stron. Więcej różnorodnych opinii daje pełniejszy obraz sytuacji i zapobiega dominacji pojedynczego narracji.
Miałem okazję odwiedzić Samana Group Poland i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Profesjonalna obsługa, miła atmosfera i szczegółowe odpowiedzi na wszystkie pytania. Na razie jeszcze nie zdecydowałem się na zakup, ale oferta zrobiła na mnie dobre wrażenie i na pewno wrócę w przyszłości.
Byłam staną stażu w ramach warsztatów z politechniki wrocławskiej, pracowaliśmy nad urban code. Trzymam kciuki za projekt bo chciałabym się pochwalić że coś mojego zostało wdrożone.
Daniel
24.12.2025 18:07
kupiiem dzialke w el valle w 2023, upieralem sie ze wole el valle niz monte rojo. wybralem opcje ze kupuje sama dzialke i sam sie buduje. Teraz wiem ze popelnilem blad, bo w el valle sie za wiele nie dzieje. Lepiej poczekac dluzej ale miec gotowe
Zbigniew Zdziwiony
24.12.2025 14:10
Zauważyłem, że Samana Group zaczyna zmieniać swoje podejście do sprzedaży nieruchomości, co mnie trochę zaskoczyło. W jednym ogólnodostępnych opisów firma zapowiadała stworzenie prywatnego osiedla dla „snowbirdów” w Samanie, z mieszkaniami i elementami komercyjnymi, przy jednoczesnym pozyskiwaniu funduszy na realizację projektu (w tym sprzedaży 100% jednostek w pierwszej fazie budowy (70 jednostek o wartości 17 mln USD).
Teraz natomiast zmieniają ton na bardziej dyplomatyczny, koncentrując się na „zrównoważonych społecznościach” i land-bankingu w regionie. Co to oznacza?
Czyżby już nie zależało im na sprzedaży nieruchomości? Chyba zmieniają całkowicie podejście do projektu i odchodzą od pierwotnego celu, próbując skupić się na czymś innym?
A przy okazji, warto zauważyć, że budowa w ogóle nie postępuje od kilkunastu miesięcy. Zaczynam się zastanawiać, co tak naprawdę się dzieje. Czy to oznacza, że projekt stanął w martwym punkcie? Co z nieruchomościami, które sprzedali w pierwszej fazie?
Zdecydowanie mam też kilka pytań:
Co stanie się z nieruchomościami sprzedanymi w pierwszej fazie projektu? Czy ci pierwsi nabywcy będą teraz częścią projektu, który zmienia kierunek? Jak firma zamierza zadbać o ich interesy w tym zmieniającym się kontekście? Co z prywatnym miastem?
Czy Samana Group rezygnuje ze sprzedaży nieruchomości? Początkowo firma intensywnie sprzedawała pierwszą fazę osiedla, a teraz przekłada się na bardziej ogólną narrację o zrównoważonym rozwoju. Czy to oznacza, że projekt przekształca się w coś, co nie będzie już koncentrować się na sprzedaży, ale raczej na inwestycjach w ziemię i długoterminowym rozwoju?
Jestem naprawdę zaskoczony tą zmianą podejścia i brakiem postępu w budowie. Coś tutaj ewidentnie nie gra, a firma chyba nie mówi wszystkiego o swoich prawdziwych zamiarach.
Zbigniew Zdziwiony
24.12.2025 17:58
Dziękujemy za komentarz. Warto doprecyzować, że znaczna część anonimowych wpisów tego typu pochodzi od byłych współpracowników lub kontrahentów, którzy nie zaakceptowali zakończenia współpracy lub decyzji spółki wobec ich roszczeń. W części przypadków osoby te wprost komunikowały, że publiczne ataki mają służyć wywieraniu presji w kontekście zapisów ugodowych. W tej sprawie spółka podjęła już formalne kroki prawne, w tym zawiadomienie do prokuratury.
Pozostała część komentarza opiera się na domysłach i błędnych założeniach. Samana Group jest młodą firmą realizującą wieloetapowy projekt, który – jak każdy projekt tej skali – ewoluuje operacyjnie. Budowa banku ziemi jest fundamentem strategii i standardem w działalności deweloperskiej na całym świecie.
Jednostki oferowane w pierwszej fazie zostały sprzedane. Obecnie spółka nie prowadzi aktywnej sprzedaży nowych jednostek, koncentrując się na dokończeniu rozpoczętych etapów oraz przygotowaniu kolejnych faz projektu. Interesy dotychczasowych nabywców pozostają zabezpieczone.
Prace budowlane były przejściowo spowolnione w wyniku sporów właścicielskich i restrukturyzacji, co było komunikowane. Budowa jest kontynuowana, a aktualny harmonogram zakłada zakończenie etapu w grudniu 2026 roku.
Narracje o „martwym punkcie” czy „ukrywaniu intencji” są próbą budowania sensacji, nie analizą faktów. Spółka pozostaje skoncentrowana na realizacji projektu i komunikuje się poprzez właściwe, formalne kanały.
Mariusz
23.12.2025 01:15
Zakup działki w projekcie Nomad City realizowanym przez Samana Group Poland Sp. z o.o. oceniam bardzo pozytywnie. Od pierwszego kontaktu firma wykazała się profesjonalizmem, rzetelną komunikacją i pełnym wsparciem na każdym etapie procesu zakupu. Wszystkie informacje były jasno przedstawione, a zespół odpowiadał na pytania w sposób rzeczowy i transparentny. Doceniam również długofalową wizję projektu oraz jakość przygotowania całej inwestycji. Czuję, że była to przemyślana i dobrze poprowadzona decyzja inwestycyjna.
Po pierwsze, Działki Pan nie kupił bo jeszcze Pan nie dostał żadnego dokumentu.
Po drugie, nie pisze Pan z kim miał Pan do czynienia na etapie sprzedaży.
Po trzecie, godzina Pana wpisu i # sugerują, że jest to wpis na życzenie albo wpis samego Marka Zmysłowskiego …
Trzy # w ciągu doby.
Po czwarte, co z Pana budową ?
Nie mieliśmy przecież HR.
Poza tym, nie znasz polskiego. Chyba Marek robi za HR.
DOCIEKLIWA MARLENA
20.12.2025 13:22
Dzień dobry wszystkim,
od rana czytam te wszystkie komentarze.
Trafiłam na oświadczenie Pana Marka dotyczące strony SCAM i mam następujące pytania:
1. Skoro większość zarzutów określacie jako „łatwe do zweryfikowania”, to dlaczego w oświadczeniu nie ma ani jednego załączonego dokumentu źródłowego (umowy, wyciągu, decyzji), tylko same zapewnienia słowne?
2. Wielokrotnie podkreślacie, że autor nie podał nazwisk, kwot i dokumentów. Czy możecie wskazać choć jeden przypadek, w którym Wy ujawniliście pełne zestawienie przepływów między spółkami powiązanymi, a nie tylko dane zbiorcze?
3. Skoro opóźnienia były wyłącznie skutkiem sporów i „blokad”, to dlaczego mimo ich trwania kontynuowano sprzedaż i pobieranie środków, zamiast formalnie wstrzymać ofertę do czasu ich rozwiązania?
4. Ilu inwestorów faktycznie otrzymało pełne audytowane sprawozdanie finansowe, a nie prezentację lub wyciąg. Czy którykolwiek z tych audytów obejmował transakcje prywatne osób zarządzających?
5. Skoro włączanie członków rodziny „nie ma żadnego znaczenia”, to dlaczego w strukturze operacyjnej powierzano im role, które normalnie wymagają zewnętrznej, niezależnej kontroli?
6. Podkreślacie, że wszystkie niezbędne pozwolenia na projekt są już uzyskane, a sytuacja finansowa została wyjaśniona dzięki audytom. Jeśli to prawda, to dlaczego w momencie problemów z kredytowaniem i opóźnieniami w budowie nie przedstawiliście publicznie szczegółowego planu płynności, aby zapewnić inwestorów o bezpieczeństwie ich kapitału, zamiast rozpraszać wątpliwości narracją o „bliskich konfliktach”?
7. Mówi się, że sprzedaż tych aktywów była decyzją o wzmocnieniu płynności, ale biorąc pod uwagę, że były one zewnętrznymi nieruchomościami, które nie miały związku z głównym projektem, dlaczego nie zostały one zaoferowane inwestorom, którzy wcześniej zadeklarowali zainteresowanie, zamiast sprzedawane w ramach wewnętrznych transakcji? Czy byłby to sposób na uniknięcie zarzutów o możliwą manipulację środkami?
8. Kiedy w oświadczeniu powtarzacie, że nie macie nic do ukrycia i zapewniacie pełną transparentność, dlaczego nie udostępniliście jeszcze żadnej pełnej analizy dokumentów dotyczących konfliktów z mniejszościowymi akcjonariuszami? Czy rzeczywiście uważacie, że zaledwie ogólne opisy „ustaleń prawnych” wystarczą do uspokojenia inwestorów, którzy mogą mieć wątpliwości?
9. Ponieważ podkreślacie, że wszystkie procesy są zgodne z regulacjami i nadzorami, dlaczego nie został upubliczniony żaden raport na temat długoterminowego wpływu opóźnionych płatności lub zablokowanych inwestycji na wycenę projektu? Czy nie stanowi to potencjalnego ryzyka dla samej przyszłości projektu, jeśli jego płynność i zobowiązania zostaną zignorowane w krótkim okresie?
10. Skoro po wielokroć twierdzicie, że decyzje dotyczące firmy są podejmowane wyłącznie w interesie jej rozwoju, to jak wyjaśnicie fakt, że kluczowe stanowiska w firmie, w tym rola w budowie, zostały powierzone członkom rodziny bez żadnej zewnętrznej weryfikacji? Czy w innych firmach, które zarządzałeś, również promowałeś członków rodziny do kluczowych funkcji? Jakie konkretne kompetencje i wyniki potwierdzają, że była to decyzja oparta na profesjonalizmie, a nie na więzach rodzinnych?
Zdaję sobie sprawę, że są to ciężkie pytania i jest ich aż 10. Milczenie będzie jasnym sygnałem. Odpowiedź w stylu, że nie podpisałam się nazwiskiem również będzie sygnałem.
Dociekliwa Marlena
20.12.2025 20:07
Ten komentarz nie odnosi się do żadnych faktów ani treści merytorycznych, a jedynie próbuje zdyskredytować formę odpowiedzi. Odpowiedzieliśmy na wszystkie pytania, porządkując je tematycznie i odnosząc się do istoty sprawy, to standardowa praktyka w każdej poważnej komunikacji.
Sugestie dotyczące rzekomego „czatu” czy narzędzi są irrelewantne i nie mają żadnego wpływu na prawdziwość przedstawionych faktów. Każda odpowiedzialna firma weryfikuje swoje komunikaty, zarówno wewnętrznie, jak i z użyciem narzędzi wspierających, co nie podlega żadnej kontrowersji.
Skupianie się na formie zamiast na faktach jest czytelnym sygnałem braku argumentów. W dalszym ciągu pozostajemy otwarci na merytoryczną dyskusję opartą na faktach, a nie na anonimowym trollowaniu.
Sławek
21.12.2025 22:38
Odpowiedź brzmi jak zwykłe ściemnianie. Zamiast konkretów, cały czas mówią o jakichś poufnych dokumentach i zgodności z prawem, ale nie wyjaśniają żadnych ważnych spraw, które naprawdę mogą rozwiać wątpliwości. Trochę to wygląda jak unikanie tematu, bo na większość pytań po prostu nie odpowiedzieli.
BringPopcorn
01.12.2025 00:46
Oj co tu sie narobilo! Zaloze stowe (wiecej nie mam 😊 ze tutaj paru zwolnionych pracownikow albo jakis kontrahentow sie zgadalo , Zmyslowski z zona sa osobami publicznymi i ktos wyniuchal ze atakiem na wizerunek mozna ugrac wiecej procentow.. sprytne. polskie, ale sprytne.
Pracownicaaa
20.12.2025 22:22
Podpisałam przecież NDA na 10 lat i oświadczenia.
Teraz już wiem dlaczego takie długie terminy.
21.12.2025 03:12
Jeśli podpisałaś nda, to właśnie je złamałaś w poprzednim wpisie. Więc albo się go trzymasz albo nie. 10 lat nda też śmierdzi ściemą. Kurcze strasznie dużo frustracji i emocji na tym forum. Dużo trolli. Jakie to Polskie. Słaba jakość tego forum przez te anonimy.
Artur
21.12.2025 01:26
Pracowałem w 2024 przy ich showroomie i renowacji cocuyo i jednej will w el valle. Złego słowa powiedzieć nie mogę. Kontrakt 6mcy się wyczerpał i nie został przedłużony. Chciałem też już wracać, praca z Dominikańczykami byla… dostawałem od niej szału na budowie
Panie Marku,
Mówi Pan, że firma zebrała 3,5 miliona USD z przedsprzedaży, 2,5 miliona USD jako kapitał i 6,5 miliona USD w nowej rundzie finansowania. Co dokładnie zrobiliście z tymi pieniędzmi, żeby chronić interesy inwestorów? Czy wszystkie wydatki zostały udokumentowane w audytach finansowych? Jeśli tak, dlaczego te pieniądze nie zostały w pełni przeznaczone na realizację projektu zgodnie z planem? Gdzie inwestorzy mogą znaleźć dokumenty, które to potwierdzają?
18.12.2025 23:14
Dziękujemy za komentarz.
Zwracamy uwagę, że – podobnie jak kilka wcześniejszych wpisów – pochodzi on z anonimowego źródła i wpisuje się w narrację prowadzoną przez bardzo wąską, zidentyfikowaną przez nas grupę osób, które próbują atakować wizerunek spółki w internecie, wykorzystując presję publiczną jako element działań o charakterze wymuszeniowym. Mimo to odpowiadamy merytorycznie, mając na uwadze również inwestorów neutralnych obecnych na tej platformie.
Dostęp do informacji dotyczących działalności spółki, w tym do danych finansowych, jest regulowany przez:
• zawarte umowy inwestycyjne,
• oraz obowiązujące prawo Republiki Dominikany, w szczególności Ley No. 479-08, Código de Comercio de la República Dominicana oraz przepisy dotyczące sprawozdawczości finansowej.
Zgodnie z tymi regulacjami sprawozdania finansowe są sporządzane i raportowane zgodnie z prawem, a udziałowcy mają dostęp do informacji m.in. poprzez walne zgromadzenia wspólników.
Dodatkowo Samana Group prowadzi ponadstandardową komunikację inwestorską, obejmującą:
• regularne webinary,
• comiesięczne, otwarte Town Hall,
• panel inwestorski z archiwalnymi aktualizacjami i możliwością składania zapytań,
• kontakt z działem relacji inwestorskich: [email protected],
Nie odnosimy się do insynuacji ani sensacyjnych tez. Osoby realnie zainteresowane faktami zapraszamy do korzystania z oficjalnych, transparentnych kanałów komunikacji, które spółka konsekwentnie udostępnia
16.12.2025 19:24
Co miesiąc pojawiają się nowe historie. Za każdym razem opóźniał wypłaty wynagrodzeń, tłumacząc się "problemami z płynnością". Potem opowiadał, że bank "cofnął" przelew, albo że "kasa musiała pójść na budowę". Raz twierdził, że księgowy pomylił pracowników. A dzisiaj mówi, że "udziałowcy zablokowali konta". Na każdym etapie inna wymówka. Na dzień dzisiejszy jest mi winien kilka tysięcy. Udaje, że chce się dogadać, ale w rzeczywistości wciąż tylko zyskuje na czasie.
16.12.2025 20:51
Ten anonimowy komentarz jest nieprawdziwy i miesza fakty, emocje oraz uproszczenia.
Po pierwsze: nie uchylamy się od zobowiązań. Jednostkowe spory dotyczące rozliczeń z byłymi współpracownikami są realne, udokumentowane i w trakcie formalnego porządkowania, a nie „odkładane w nieskończoność”.
Po drugie: przyczyny opóźnień nie są „wymówkami”, lecz konsekwencją konkretnych udokumentowanych zdarzeń korporacyjnych i prawnych: czasowych blokad rachunków wynikających z konfliktów udziałowych, restrukturyzacji finansowania oraz priorytetyzacji zobowiązań krytycznych dla ochrony projektu i inwestorów.
Po trzecie: rozmowy ugodowe nie są grą na czas. Każda osoba, która rzeczywiście dąży do rozliczenia, a nie do wywierania publicznej presji, otrzymała lub może otrzymać jasną ścieżkę rozmów, harmonogram i formalny tryb zamknięcia sprawy.
Publiczne, anonimowe oskarżenia nie przyspieszają płatności.
Dokumenty, rozmowy i procedury – tak.
Jeżeli ktoś uważa, że posiada roszczenie, właściwą drogą są bezpośrednie rozmowy lub formalne kroki prawne, a nie komentarze w internecie. My pozostajemy przy faktach, dokumentach i odpowiedzialnym porządkowaniu spraw.
Obserwujący
13.12.2025 18:44
Marek Zmysłowski w swoim oświadczeniu zaprzecza, że inwestuje swoje prywatne pieniądze w projekt, ale jakoś nie widać, żeby oszczędzał na luksusowych wyjazdach czy wynajmie apartamentu za 40 000 PLN miesięcznie. Czy można to uznać za inwestowanie w projekt życia, czy raczej „projekt życia” jest finansowany przez inwestorów, którzy nie dostali jeszcze zwrotu swoich pieniędzy???
Marek Zmysłowski twierdzi, że Samana Group działa w pełnej transparentności i regularnie udostępnia audyty finansowe inwestorom. Skoro raporty są takie rzetelne i pełne, dlaczego nie są one publicznie dostępne dla wszystkich inwestorów, zamiast być wysyłane na życzenie? Czy to naprawdę kwestia ochrony prywatności, czy może łatwiej manipulować danymi, gdy nie każdy ma do nich swobodny dostęp?
Prosimy o odpowiedzi bez chatu GPT Panie Marku!
13.12.2025 19:55
Jest to kolejny anonimowy komentarz oparty na insynuacjach i powielaniu informacji, które były już wielokrotnie dementowane.
Samana Group działa w oparciu o pełną transparentność wobec swoich inwestorów. Sprawozdania finansowe są audytowane i udostępniane wszystkim uprawnionym inwestorom zgodnie z zawartymi umowami oraz obowiązującymi przepisami. Nie są one dokumentami publicznymi z uwagi na ochronę danych wrażliwych, struktur inwestycyjnych i interesów samych inwestorów – co jest standardem rynkowym, a nie wyjątkiem.
Spółka prowadzi regularną, otwartą komunikację poprzez raporty okresowe, webinary oraz spotkania typu Town Hall, w których każdy inwestor ma możliwość zadawania pytań i uzyskania wyczerpujących odpowiedzi. Wszystkie kluczowe kwestie były i są na bieżąco wyjaśniane w tych kanałach.
Sugestie o rzekomych manipulacjach czy finansowaniu „życia prywatnego” środkami inwestorów są nieprawdziwe i stanowią element narracji prowadzonej przez bardzo wąską, zidentyfikowaną grupę byłych współpracowników, którzy próbują wywierać presję publiczną jako narzędzie nieuczciwej negocjacji. Spółka nie zamierza odnosić się do dalszych anonimowych ataków i pozostaje skupiona na realizacji przyjętego planu operacyjnego.
Obserwatorek
15.12.2025 18:47
Słaba ta odpowiedź Panie Zmysłowski.
Dziwne to wszystko
12.12.2025 19:56
zastanawialiście się drodzy dlaczego tyle różnych możliwości inwestycji?
1. Pożyczka konwertowana ? - nabraliście się na wysoką stopę zwrotu
2. EMITEO EMITEO ? - bez komentarza
3. CROWDER ? - bez komentarza
4. inwestycja w nieruchomość ? - czy ktoś widział jakąkolwiek nieruchomość ?
Teraz TRUST ?
Pomyślcie:
Co łączy 1,2,3,4? - inwestorzy lub klienci za każdym razem skarżyli się na opóźnienia, braki zwrotów kapitału, odsetek, nie otrzymali nieruchomości. W skrócie: Nie otrzymali tego w 100%, na co się umówili.
punkt 1: przeczytaj całość.
punkt 2: przeczytaj punkt 1 :) :) :)
13.12.2025 15:03
Dziękujemy za komentarz.
Warto jednak oddzielić opinie i uproszczenia bez kontektstu od faktów.
Spółka na różnych etapach rozwoju testowała różne instrumentów finansowania – pożyczek konwertowanych, emisji, platform crowdfundingowych oraz inwestycji bezpośrednich w nieruchomości. Jest to standardowa praktyka w projektach kapitałochłonnych i innowacyjnych, szczególnie na wczesnych etapach rozwoju, gdy dostęp do tradycyjnego finansowania bankowego jest ograniczony.
W części przypadków wystąpiły opóźnienia, które były:
• transparentnie komunikowane,
• przedmiotem renegocjacji,
• elementem restrukturyzacji prowadzonej w 2025 roku.
Twierdzenie, że „inwestorzy nie otrzymali niczego, na co się umówili”, jest niezgodne z faktami i pomija zarówno charakter poszczególnych instrumentów, jak i ich rzeczywisty status. Spółka posiada pełną dokumentację, raporty, nagrania webinarów oraz historię komunikacji potwierdzającą powyższe.
Zdecydowana większość inwestorów, kontrahentów i współpracowników zaakceptowała wprowadzone zmiany. Spółka kontynuuje działalność zgodnie z nowym planem operacyjnym, realizuje bieżące zobowiązania bez opóźnień, a pojawiające się negatywne komentarze pochodzą od zidentyfikowanej, bardzo wąskiej grupy byłych współpracowników, którzy próbują wywierać presję publiczną jako element nieuczciwej taktyki negocjacyjnej.
Dziwne to wszystko
10.12.2025 15:40
Kupili sobie nawet konto tutaj, żeby moderować wpisy. Na to są pieniądze. Na zapłatę długów NIE!!!
10.12.2025 17:45
Dziękujemy za komentarz.
Korzystamy z oficjalnego, zweryfikowanego profilu, ponieważ chcemy, aby wszystkie nasze odpowiedzi były jawne, podpisane i weryfikowalne. To element naszej zasady pełnej transparentności – odpowiadamy publicznie i merytorycznie na każde pytanie, nie ukrywając się za anonimowymi kontami.
Jeżeli jakiś wpis znika, dzieje się to z decyzji administratorów portalu z powodu naruszenia regulaminu, np. ujawnienia danych osobowych. My ze swojej strony prowadzimy wyłącznie otwartą komunikację i nie cenzurujemy opinii.
Jednocześnie zwracamy uwagę, że od pewnego czasu pod naszym adresem pojawiają się liczne anonimowe wpisy publikowane pod różnymi imionami, często powtarzające te same nieprawdziwe tezy. To kolejny element trwającej od miesięcy skoordynowanej kampanii nacisku prowadzonej przez niewielką grupę osób próbujących wykorzystać presję medialną do uzyskania nienależnych świadczeń. Naszym obowiązkiem jest reagować spokojnie i faktami – dokładnie tak, jak robimy to tutaj.
Zapraszamy każdą realnie zainteresowaną osobę do kontaktu bezpośredniego poprzez ten profil. Udostępniamy wszystkie formy komunikacji, zapraszamy na Town Hall i webinary, gdzie odpowiadamy na pytania jawnie, pod nazwiskiem i z pełną odpowiedzialnością.
Jesteśmy otwarci na konstruktywną dyskusję, natomiast anonimowe ataki – niezależnie od ich intensywności – nie wpływają na nasz sposób działania. Naszym celem jest rzetelna informacja i ochrona wiarygodności spółki.
Zostaw merytoryczną opinię o Samana Group Poland Sp. z o.o.