Zdecydowanie odradzam współpracę z tą firmą.
Na etapie wstępnym wpłaciłem zaliczkę, zanim przedstawiono mi pełne warunki umowy. Dopiero później okazało się, że zawiera ona skrajnie niekorzystne i – moim zdaniem – absurdalne zapisy dotyczące kar umownych.
Przykłady:
nawet 100 000 zł kary za wykonywanie przewozu bez licencji,
do 50 000 zł kary za uchybienia takie jak np. brak lampy TAXI podczas przewozu.
Co najbardziej szokujące – w praktyce to kierowca odpowiada przed Inspekcją Transportu Drogowego i to on otrzymuje mandaty, a mimo to firma dodatkowo nakłada gigantyczne kary umowne „od siebie”. To prowadzi do sytuacji podwójnego karania kierowcy i całkowicie nieproporcjonalnego ryzyka finansowego.
Dodatkowo sposób przedstawienia warunków (dopiero po wpłacie zaliczki) budzi poważne wątpliwości co do transparentności całego procesu.
Problemem jest również utrudniony proces odzyskania wpłaconej zaliczki – mimo że umowa nie została ostatecznie podpisana. Firma nie wykazuje inicjatywy w zwrocie środków, co zmusza do podejmowania dalszych kroków prawnych.
Jeszcze bardziej niepokojąca jest kwestia dokumentów – firma przetrzymuje oryginał prawa jazdy, badania psychotechniczne, badania lekarskie oraz zaświadczenie o niekaralności wraz z jego kopiami notarialnymi co w mojej ocenie jest sytuacją absolutnie niedopuszczalną. Odzyskanie dokumentu również napotyka trudności i wymaga stanowczych działań z mojej strony.
Podsumowując – brak przejrzystości, skrajnie ryzykowne zapisy umowy oraz problemy z odzyskaniem pieniędzy i dokumentów sprawiają, że zdecydowanie nie polecam współpracy. Przed jakąkolwiek wpłatą warto bardzo dokładnie przeanalizować warunki – albo po prostu poszukać innej firmy.