TL;DR;
w skrocie pelna profeska pod kazdym wzgledem i bardzo polecam 😊
Wersja pelna:
wspolpraca z firma Sol Energia w moim przypadku zaczela sie calkiem przypadkowo podczas spotkania u jednego z dystrybutorow energii elektrycznej 😊 jeszcze na etapie budowy a tak naprawde na etapie kiedy stawialismy pierwsze sciany. Juz od tego momentu mielismy pelne wsparcie i doradztwo - na dlugo przed tym zanim zlozylismy tak naparwde jakiekolwiek zamowienie. Procz dostepu "na telefon" w odpowiednim czasie, Pan Wojtek pojawil sie na miejscu zeby obejrzec inwestycje i pomoc rozplanowac rozlozenie calosci - poczynajac od umieszczenia peszli po rozklad paneli i dobor odpowiedniego sprzetu. Owszem czasami byl problem z umowieniem terminu ale wynika to z prostego faktu - Ci goscie robia naparwde dobra robote wiec po prostu sa rozchwytywani i trzeba zachcianki inwestorow zwyczajnie planowac z wyprzedzeniem - a ja mialem ze swojej strony kilka wydumanych zachcianek - nie chcialem zeby kable do PV petaly mi sie po calym domu korytami po wierzchu stad od samego poczatku wszystko bylo zaplanowane z rozlozeniem falownika, s-boxow, strazakow, bankow energii, "strazakow" itd...ze strony inwestora byl nacisk ze procz funkcjonalosci calosc instalacji musi byc po prostu estetyczna zarowno na dachu jak i w miejscu gdzie jest cale sterowanie. To zalozenie w pelni zostalo spelnione nawet - Panowie Wojtek i Darek zrobili naparwde zaje*ta robote (w kazdej chwili moge podeslac zdjecia na zyczenie) - calosc instalacji pracuje od prawie miesiaca nie tylko spelaniajac swoja funkcje ale rowniez cieszac oko co naparawde w przypadku instalacji PV nie jest typowe. Firma ze swojej strony zadabala o klienta od pczatku do konca - musze tu dodac ze od momentu zamowienia to czasu instalacji minelo naparwde troche czasu (prawie rok) - tak - po porstu budow sie przeciagala - w tym czasie na rynku poajwilo sie sporo "nowych/nowszych" rozwiazan - Sol Energia nie pozostawila mnie na pastwe losu ani w tym czasie ani zaraz przed montazem. Zweryfikowalismy zamowienie raz jeszcze wspolnie tak aby calosc instalacji naparwde miala sens i nadrobila stracony czas - wcale nie wzgledem kosztow...bo roznica w kwocie byla doslownie zadna (ok dolozylem dodatkowy bank energii ktory wczesniej nie byl w ofercie i za to musialem doplacic ale to jest chyba jasne) - koniec koncow wiele elementow bylo wymienionych na nowsze modele z mozliwoscia rozszerzenia. Zadnych ukrytych kosztow, wszytsko jasne i klarowne na fakturach pomimo wielu zmian - jesli byly jakies watpliwosci byly one momentalnie rozwiane przez sama firme (a zmian w samych dokumentach bylo niemalo). No i umowilismy sie na montaz - w moim przypadku mialem "szczescie" gdzie po porstu wpadlo okienko na montaz - calosc montazu zajela dokladnie 1,5 dnia - wczesniej byly przygotowane tylko przewody pod PV - wsyztsko inne bylo wykonane w tym terminie - montaz 30 paneli 500W (nomen omen zmienione w ostatniej chwili na "full black" - wczesniej technologia tego nie umozliwala) na trzech polaciach dachu, falownika, elementow sterujacych i testami. Panowie Wojtek i Darek siedzieli do oporu aby to skonczyc i wspolnie przetestowac - byla presja czasu ze wzgledu na nastepne etapy budowy ale w dalszym ciagu spelniali "zachcianki" inwestora. Wywiazali sie z tego z nawiazka. Po wykonaniu calosci ze strony inwestycji dostalismy pelne wsparcie posprzedazowe - wnioski do dystrybutora energii, zlozenie wniosku o dofinansowanie, pelny monitoring samej instalacji i zwyczajnie dalszy kontakt - czyli tak naprawde tak jak to powinno wygladac w normalnym "profesjonlanym" swiecie. Mozliwosc uruchomienia instalacji mielismy tak naparwde po 5 dniach od czasu jej montazu.
Podsumowujac: pelny zakres obslugi klienta, od momentu projektu instalacji po wykonanie i wsparcie posprzedazowe. Wyszlo naparwde super - a diabel tkwi w szczegolach - tu wszytskie "szczegoly" zostaly elegancko rozwiazane. Z pelna odpowiedzialnoscia polecam - owszem terminy nie sa latwe do ustalenia ale tak jak wspomnialem to wynika z jednego prostego wzgledu...goscia robia robote "jak nalezy" wiec nie jest latwo 😊 zwyczajnie zaplanuj to z odpowiednim wyprzedzeniem a na pewno bedziesz zadowolony
PS. - jestem osoba prywatna, jednym z wielu inwestorow ktora skorzystala z uslug tej firmy - nie mam zadnego interesu w tym zeby wystawiac 5 gwiazdek - po porstu Sol Energia spelnila moje wymogi :)
PS2. - tak jestem swiadom ze zdarzaja sie niepochlebne komentarze na temat firmy Sol Energia, sklamalbym gdybym tego sie sprawdzil - Internet przyjmie wszystko co w wielu przypadkach jest zwyczjanie krzywdzace. Czesto jest to prostu konkurencja ktora nie jest do konca fair a z osobami fizycznymi (inwestorami) z ktorymi udalo mi sie skontaktowac, ktore wyrazily swoje niezadowolenie na roznych portalach - kazdy problem zostal rozwiazany i koniec koncow byli zadowoleni.
Z pelna odpowiedzialnoscia polecam 😊 ba nawet wiecej komtynuujemy dalej wspolprace nad ewnetualnym rozszerzeniem