Moje doświadczenie w Grochowski Construction jest zupełnie inne.
Obecnie pracuję w tej firmie i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak świetnymi i pomocnymi ludźmi. Atmosfera w pracy jest naprawdę bardzo dobra – można liczyć na siebie nawzajem, a wzajemna pomoc i współpraca są dla mnie jednymi z największych atutów tego miejsca.
W firmie pracują zarówno osoby z dużym doświadczeniem, jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją drogę zawodową. Uważam za ogromną wartość to, że prezes daje szansę osobom bez doświadczenia, aby mogły się nauczyć, zdobywać wiedzę i rozwijać. Nie każdy musi od początku wszystko potrafić – ważne jest to, że ma możliwość nauczenia się i pokazania swoich umiejętności.
Dużym atutem jest również to, że firma ma własną produkcję. Dzięki temu możemy poznać cały proces praktycznie od podstaw – od samego projektu, przez przygotowanie i produkcję poszczególnych elementów, aż po realizację. Dla mnie, jako osoby pracującej przy projektach, jest to ogromna wartość, ponieważ można zobaczyć w praktyce, jak to, co zostało zaprojektowane na papierze, faktycznie powstaje. Dzięki temu zdobywa się wiedzę, której nie da się nauczyć wyłącznie z projektów czy książek. Możliwość zobaczenia całego procesu „od kuchni” daje naprawdę ogromne doświadczenie i pozwala lepiej rozumieć swoją pracę.
Jeżeli pojawiają się dodatkowe prace w weekendy, nikt nie jest do nich zmuszany. Można odmówić i nigdy nie spotkałam się z sytuacją, żeby prezes miał o to pretensje czy później robił komuś z tego powodu problemy. Jeżeli ktoś decyduje się na dodatkową pracę, można również odebrać za nią dzień wolny w tygodniu lub otrzymać wynagrodzenie. Dla mnie jest to po prostu uczciwe i daje pracownikowi wybór.
Oczywiście pracy jest dużo, ale wynika to przede wszystkim z tego, że firma bardzo prężnie się rozwija. Dla mnie jest to zdecydowanie atut – można zdobywać doświadczenie, uczyć się nowych rzeczy i rozwijać razem z firmą.
Chciałabym też wspomnieć o samym miejscu, w którym pracujemy, bo jest ono naprawdę wyjątkowe. Jest mnóstwo zieleni, natura i nawet owce 😊. Dla mnie to ogromna zaleta – można na chwilę oderwać się od zgiełku dużego miasta i odpocząć w naprawdę przyjemnym otoczeniu. Dojazd również nie jest dla mnie żadnym problemem. Z Siedlec, Mińska Mazowieckiego czy Warszawy można bez większych problemów dojechać, a dodatkowo trasa jest zdecydowanie spokojniejsza niż codzienne stanie w miejskich korkach. W dzisiejszych czasach wiele osób dojeżdża samochodem, więc lokalizacja nie powinna być przeszkodą, jeżeli rzeczywiście zależy komuś na pracy.
Nie mogę również zgodzić się ze stwierdzeniem, że panuje tutaj toksyczna atmosfera czy brak szacunku do pracowników. Moje codzienne doświadczenia pokazują coś zupełnie innego. Wręcz przeciwnie – mam poczucie, że pracuję w miejscu, w którym ludzie potrafią sobie pomagać i na siebie liczyć.
Jeżeli chodzi o osobę, której nie została przedłużona umowa – nie znam powodów tej decyzji, dlatego nie zamierzam jej oceniać ani się domyślać, co było jej przyczyną. Każdy ma prawo do własnego doświadczenia i własnej opinii. Warto jednak pamiętać, że doświadczenia różnych osób mogą być zupełnie inne.
Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i sam decyduje, czy dane miejsce pracy mu odpowiada, czy chce się angażować i czy jest gotowy na określony rodzaj pracy. Jedni odnajdą się w takim środowisku, inni nie – i to jest całkowicie naturalne.
Ja natomiast, opierając się wyłącznie na swoim obecnym doświadczeniu, mogę powiedzieć jedno: na dzień dzisiejszy bardzo polecam pracę w Grochowski Construction. Jest dużo pracy, są wymagania i jest tempo, ale w zamian jest możliwość rozwoju, nauki, samodzielności, poznania całego procesu produkcyjnego, dobra atmosfera i przede wszystkim świetni ludzie.
Dla mnie to naprawdę bardzo dobre miejsce pracy i cieszę się, że właśnie tutaj pracuję. 😊