Praca na czarno. Przypadkowi kierowcy. Brak organizacji. Nie płaci kierowcom.
jędrek
12.07.2026 11:31
tak o wymieniasz czy piszesz z własnego doświadczenia? bo chciałem spytać co tak zachęca na tą pracę na czarno jak napisałeś
Łukasz
05.12.2025 16:43
Witam
Dnia 03.12.25r miałem przejazd z firmą "otobus" do Niemiec .
Kierowcy podjechali na miejsce,gdzie czekałem z narzyczona. Młody kierowca wyszedł , wyciągnął rękę po pieniądze za przejazd, bez słów.
Dopiero po schowaniu pieniędzy, padło pytanie " czy jestem pod wpływem" odrazy powiedziałem że przed wyjazdem wypiłem z narzyczona po lampce wina do kolacji.
W momencie gdy odwróciłem się do narzyczonej żeby się pożegnać , kierowcy firmy "otobus" BEZ SŁOWA po prostu odjechali zabierając pieniądze, moje pieniądze !!!!
Firma oczywiście nie widzi problemu
Proszę osoby które też zostały oszukane przez firmę "otobus" o kontakt prywatny ze mną, ponieważ z informacji które ma w przeciągu 7 dni , jestem drugą oszukana osoba
NIE POLECAM !!!!!!
Otobus
30.06.2026 13:47
Szanowny Panie,
z przykrością zapoznaliśmy się z Pana opinią. Niestety przedstawiony opis sytuacji nie odzwierciedla rzeczywistego przebiegu zdarzeń, dlatego czujemy się zobowiązani do przedstawienia naszego stanowiska.
Przed planowanym wyjazdem otrzymał Pan wiadomość SMS zawierającą obowiązujący regulamin przewozu, z którego jednoznacznie wynika, że nasza firma nie realizuje przewozu osób znajdujących się pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających. Regulamin ten obowiązuje wszystkich pasażerów i ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa zarówno podróżnym, jak i naszym kierowcom.
Po przybyciu na miejsce odbioru kierowca przeprowadził standardowe czynności związane z rozpoczęciem podróży, w tym zapytał Pana, czy spożywał Pan alkohol. Potwierdził Pan, że przed wyjazdem wypił lampkę wina. Informację tę potwierdził Pan również podczas późniejszej rozmowy telefonicznej z naszą firmą.
W związku z powyższym kierowcy, działając zgodnie z obowiązującym regulaminem, odmówili realizacji przewozu. Nie była to decyzja uznaniowa, lecz obowiązek wynikający z zasad, z którymi został Pan wcześniej zapoznany.
Odnosząc się do kwestii opłaty za przejazd, nasi kierowcy stawili się punktualnie pod wskazanym adresem i byli gotowi do wykonania usługi. Brak możliwości realizacji przewozu wynikał wyłącznie z niespełnienia przez Pana warunków przewozu określonych w regulaminie, a nie z niewywiązania się naszej firmy z obowiązków. W związku z tym opłata za przejazd została pobrana zgodnie z obowiązującymi zasadami świadczenia usług.
Nie możemy również zgodzić się z zarzutem, jakoby doszło do jakiegokolwiek oszustwa. Takie twierdzenie jest całkowicie bezpodstawne i nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistym przebiegu zdarzeń.
Szanujemy prawo każdego klienta do wyrażenia swojej opinii. Jednocześnie zależy nam, aby publikowane informacje były zgodne z faktami. Dlatego uznaliśmy za konieczne przedstawienie rzeczywistego przebiegu tej sytuacji.
Z poważaniem,
3,2 mln
365,8 tys
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
L.H
29.05.2026 16:59
Otto Bus. Szef wypiera się uzgodnionej z góry zapłaty , bo (usunięte przez administratora) kierowca nie przekazała 300 w lecz 150 w.
. A (usunięte przez administratora) kierowca Dredy włosy- kobieta plus drugi kierowca żona szefa. Zapłaciłam z góry za przejazd Dred baba otrzymała pieniądze 300e za 2 przejazdy , 1 z Niemiec wyjazd w dniu 11.05.26 r i z góry
za wyjazd
Z Polsski w dniu 27.05.26 r.
Z uwagi że firma żąda faktury za przewóz(firma nie chciała zrobić przelewu, bo OttoBus jest u nich na czarnej liście) żonka szefa powiedziała że skoro wracam za 2 tyg do Niemiec to żeby zapłacić z góry to ona wystawi rachunek za 2 przejazdy .
Zgodziłam się . Nie wiedząc że to celowe oszustwo.
Wyjeżdżając 27 Maja 26 r , zadano ponownej drugiej opłaty.
Chamskie zachowanie szefa...on dostał 150 w nie pamięta rozmowy i zablokował mój nr tel. Nawet nie mogę się skontaktować bo nie wiem jaka na imię, jaki nr tel. Ze (usunięte przez administratora) z Dredami , może jemu przekazała pieniądze nie wiem . Zgodzę sprawę na policję, również że przewozi ludzi i po 300 kg paczek do firmy w de. A walizki i torby na siedzeniach i kolanach.
Mam na wszystko zdjęcia.
Henryka
Otobus
30.06.2026 13:41
Szanowna Pani,
z przykrością zapoznaliśmy się z Pani opinią. Niestety zawiera ona szereg nieprawdziwych informacji, dlatego jesteśmy zobowiązani odnieść się do przedstawionych zarzutów.
Stanowczo zaprzeczamy, jakoby doszło z naszej strony do jakiegokolwiek oszustwa.
Przed realizacją pierwszego przejazdu z Niemiec do Polski, na Pani prośbę, zgodziliśmy się odroczyć płatność za usługę do momentu przyjazdu do Polski, ponieważ podczas odbioru nie posiadała Pani przy sobie gotówki. Było to odstępstwo od naszych standardowych zasad, na które zgodziliśmy się wyłącznie z uwagi na wyjątkową sytuację.
Posiadamy również wiadomości SMS, w których sama informuje nas Pani, że przekaże kierowcy dodatkowo 50 EUR jako napiwek za możliwość uregulowania należności po zakończeniu przejazdu.
Po przyjeździe do Polski przekazała Pani kierowcy kwotę 200 EUR. Kierowca zwrócił uwagę, że należność za przejazd wynosi 150 EUR, jednak potwierdziła Pani, że przekazana kwota jest prawidłowa. W świetle wcześniejszych ustaleń oraz treści wysłanych przez Panią wiadomości SMS dodatkowe 50 EUR zostało potraktowane jako dobrowolny napiwek.
Dopiero w dniu drugiego przejazdu, tj. 27.05.2026 r., zaczęła Pani twierdzić, że podczas pierwszego kursu przekazała kierowcy 300 EUR, z czego 150 EUR miało stanowić opłatę za pierwszy przejazd, a kolejne 150 EUR zapłatę za drugi kurs. Twierdzenie to jest niezgodne ze stanem faktycznym. Kierowca otrzymał od Pani 200 EUR, a nie 300 EUR, co potwierdzają zarówno relacje naszych pracowników, jak i wcześniejsze ustalenia pomiędzy stronami. Co więcej, Pani twierdzenia pozostają w oczywistej sprzeczności z posiadanymi przez nas wiadomościami SMS, z których jednoznacznie wynika, że dodatkowe 50 EUR miało stanowić napiwek, a nie zapłatę za kolejny przejazd.
Odnosząc się do kwestii dokumentów księgowych, zostały one przygotowane na Pani wyraźną prośbę jeszcze przed planowanym wyjazdem. Nie miało to jednak żadnego wpływu na sposób rozliczenia ani nie oznaczało uregulowania należności za usługę.
Nieprawdziwy jest również zarzut dotyczący zablokowania numeru telefonu. Decyzja ta została podjęta dopiero po licznych obraźliwych, wulgarnych i roszczeniowych wiadomościach oraz rozmowach kierowanych do naszych pracowników. Pomimo tego poinformowaliśmy Panią, że ma Pani pełne prawo dochodzić swoich racji przed właściwymi organami, ponieważ jesteśmy przekonani o prawidłowości naszego postępowania i dysponujemy dokumentacją potwierdzającą przebieg całej sytuacji.
Nie możemy również zgodzić się z zarzutami dotyczącymi przewozu paczek oraz bagażu. W dniu realizacji przejazdu żaden z pozostałych pasażerów nie zgłaszał podobnych zastrzeżeń. Informacje zawarte w Pani opinii nie znajdują potwierdzenia ani w naszej dokumentacji, ani w relacjach innych podróżnych.
Szanujemy prawo każdego klienta do wyrażenia własnej opinii. Oczekujemy jednak, że będzie ona zgodna z prawdą i oparta na faktach. Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z powyższymi wyjaśnieniami zdecyduje się Pani na sprostowanie nieprawdziwych informacji. W przeciwnym razie zastrzegamy sobie prawo do podjęcia odpowiednich kroków prawnych w celu ochrony dobrego imienia naszej firmy.
Z poważaniem,
OTOBUS Sp. z o.o.