Firma przedstawia siebie jako przyjazna, nowoczesna, otwarta. ja w Ocado pracuje od poltora roku i jeszcze nie dane mi bylo doswiadczyc niczego z powyzszych deklaracji. Duza rotacja osob. Brak szacunku do pracownika, ktory w zalozeniu firmy jest latwowymienialnym, bardzo tanim elementem. Firma caly czas balansuje na granicy prawa - po to, aby maksymalnie wykorzystac pracownika, a jednoczesnie stworzyc sytuacje, w ktorej pracownik nie bedzie potrafil sie obronic. Ocado korzysta z tego, ze na najbardziej podstawowe stanowiska w firmie (WO) rekrutowane sa osoby juz z minimalna znajomoscia jezyka angielskiego, ktore przy tym poziomie jezyka nie bylyby w stanie znalezc lepiej platnej pracy. Takie osoby w razie konfliktu z pracodawca (a o ten, wierzcie, naprawde nietrudno) nic nie zrobia, poniewaz nie beda orientowaly sie w kruczkach prawnych. Zwiazki zawodowe bardzo czesto nie podejmuja dzialan w imieniu pracownikow, przetrzymuja sprawy, tak, ze mija termin odwolan i skladania spraw do trybunalu - to tylko woda na mlyn dla dzialan Ocado.
Praca jest dosc ciezka fizycznie, zwlaszcza dla osob bardziej kruchej postury. Trzeba liczyc sie z mozliwoscia przeciazenia stawow, kregoslupa, naderwaniem sciegien itp. Przy czym, jesli pracownik zaczyna chorowac, automatycznie staje sie dla Ocado potencjalnym elementem do wymiany na nowy, zdrowy i wydajny (patrz zdanie o duzej rotacji pracownikow).
Healt& safety tez pozostawia wiele do zyczenia - wypadki sa dosc czeste, Ocado rokrocznie ma wiele spraw w sadach o odszkodowania.
Mozliwosci awansu? Z linii produkcyjnej do biura - praktycznie niewielkie, bardzo ograniczone, wymagajace nakladu czasu, energii i znajomosci.
Atmosfera i ludzie tam pracujący - to jeden z niewielu plusow Ocado. Mozna spotkac tam naprawde interesujace, inteligentne, sympatyczne osoby po studiach wyzszych. Wiekszosc pracownikow to Polacy.
Od jakiej stawki można negocjować pensję?
Podstawa: £7/h. Sa jeszcze bonusy - zalezne od wydajnosci. Ocado co pewien czas podnosi normy, mniej wiecej mozna sie jednak spodziewac dodatkowych £30-40/tygodniowo (kwota przed opodatkowaniem).
Jesli ktos zamierza dopiero osiedlic sie w UK, intensywnie podszkolic jezyk i zarobic pieniadze na w miare godne poczatki na Wyspach - polecam Ocado. Nie nastawiajcie sie jednak, ze to bedzie praca Waszego zycia. Szkoda zdrowia.