Adam19.11.2025 11:16
OSTRZEŻENIE: TAK SERVICE nie płaci faktur – praca bez umowy, decyzje Prezesa Vashkevich
Zdecydowanie odradzam współpracę z firmą TAK SERVICE (Sp. z o.o.) w Przeźmierowie. Piszę tę opinię ku przestrodze dla innych kandydatów i kontrahentów, aby nie dali się naciągnąć na darmową pracę.
Fikcyjna rekrutacja i brak umowy Zostałem zatrudniony na stanowisko Doradcy Serwisowego przez Dyrektora Sieci, Pana Ireneusza Borowiaka. Ustaliliśmy warunki stałej współpracy B2B. Ze względu na moje ponad 20-letnie doświadczenie w branży (m.in. Inter Cars, Fota), nie było mowy o żadnym "okresie próbnym". Mimo rozpoczęcia pracy, firma celowo zwlekała z formalnościami – nigdy nie przedłożono mi pisemnej umowy do podpisu, mimo dopuszczenia mnie do danych i systemów.
Decyzja Prezesa i polecenie zapłaty Przez 5 dni rzetelnie wykonywałem swoje obowiązki. Po tym czasie Dyrektor Ireneusz Borowiak przekazał mi informację od Prezesa firmy, Pana Dzmitry Vashkevich (obywatel Białorusi), że dziękują mi za współpracę. Co kluczowe – w momencie zwolnienia zapytałem wprost Dyrektora Borowiaka o wynagrodzenie za przepracowany czas. Dyrektor Borowiak polecił mi wystawienie faktury za te 5 dni.
Brak płatności i poczucie bezkarności Fakturę wystawiłem zgodnie z poleceniem Dyrektora. Mimo to, płatność nie została zrealizowana. Nie podano mi wtedy żadnych merytorycznych powodów ani uwag do mojej pracy . Wygląda na to, że Prezes Vashkevich i zarząd wychodzą z założenia, że w Polsce są bezkarni i mogą nie płacić ludziom za wykonaną pracę, ignorując polskie prawo i zasady uczciwości.
Windykacja i PIP Sprawa ma ciąg dalszy:
Wierzytelność jest wystawiona na sprzedaż na giełdzie długów VCAT – każdy może zweryfikować, że firma nie płaci.
Zgłosiłem sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Praca w wyznaczonym miejscu, czasie i pod nadzorem kamer bez umowy pisemnej to naruszenie prawa pracy, a nie B2B.
Szkoda czasu i nerwów na firmę zarządzaną w ten sposób.
Link do giełdy długów: https://vcat.pl/gielda-dlugow/oferty/nq0h6hpmq2/szczegoly/tak-service-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia/
Oświadczam jednak, że wykorzystam wszystkie dostępne środki prawne i powiadomię wszelkie możliwe instytucje, aby zweryfikowały legalność działania tej firmy. Składam zawiadomienia o kontrolę pod kątem bezpieczeństwa i higieny pracy, posiadania aktualnych i wymaganych prawem dokumentów UDT (niezbędnych dla urządzeń warsztatowych) oraz pozwoleń środowiskowych BDO.
Doprowadzę do tego, aby firma została dokładnie prześwietlona przez urzędy.