Zaczęłam pracę w tej firmie kilka miesięcy temu i muszę przyznać, że jestem naprawdę zadowolona. Zaliczyłam już kilka miejsc w swoim życiu, więc mam porównanie. Tutaj od samego początku czuć, że wszystko jest dobrze poukładane i przemyślane. Już pierwszego dnia było wiadomo, co i jak – nie trzeba się było domyślać, o co chodzi. Zostałam dobrze wdrożona, wszystko spokojnie mi wytłumaczono, a jak czegoś nie wiedziałam, to nikt nie robił problemu, tylko tłumaczył jeszcze raz.
Atmosfera w pracy to chyba największy plus. Naprawdę! Wchodzisz rano do biura i od razu czuć dobrą energię. Nikt się nie spina, nikt nie patrzy z góry. Wszyscy są życzliwi, pomocni, uśmiechnięci – można normalnie pogadać, pośmiać się. Nie ma żadnego wyścigu szczurów, oceniania się nawzajem czy niezdrowej rywalizacji. Każdy robi swoje, ale jak ktoś potrzebuje pomocy, to zawsze znajdzie się ktoś, kto pomoże.
Duży plus za codzienne spotkania rano – niby obowiązkowe, ale w praktyce bardzo fajne. Można się lepiej poznać, czegoś nauczyć, czasem się pośmiać, a czasem po prostu dobrze zacząć dzień. Fajnie, że prowadzą to osoby z doświadczeniem, które potrafią mówić ciekawie, ale też motywująco. Nie ma nudy i nie ma też przymusu – czujesz, że chcesz tam być.
Biuro jest duże i nowoczesne – dużo przestrzeni, porządek, wygodne miejsca do pracy. Są biura do spotkań, kuchnia, miejsce żeby chwilę odpocząć. Widać, że ktoś tu naprawdę przemyślał, jak powinno wyglądać miejsce, w którym ludzie spędzają kilka godzin dziennie. Nawet drobiazgi są dopracowane – czysto, dobre oświetlenie, działające sprzęty. To robi różnicę.
Organizacja pracy też na wysokim poziomie. Wszystko działa, jak trzeba – wiadomo, do kogo się zwrócić, jeśli czegoś potrzeba, nie ma chaosu. Komunikacja działa dobrze – są osoby, które zajmują się wspieraniem nas w codziennych zadaniach, można do nich dzwonić lub podejść, i zawsze chętnie pomagają. Fajnie, że jest porządek, ale jednocześnie nie ma sztywnej atmosfery.
Na duży plus zasługuje też podejście przełożonych. Tutaj naprawdę można porozmawiać z szefem, zapytać o coś, poprosić o radę – i nie trzeba się bać, że ktoś to odbierze jako słabość. Jest normalnie, po ludzku. Czuć szacunek i zaufanie – i to działa w obie strony. Docenia się, jak ktoś się stara i wkłada w to, co robi, trochę serca.
Co ciekawe, wiele osób, które tu zaczynały, dziś są na wyższych stanowiskach – to też daje motywację. Wiesz, że jak się postarasz, to możesz iść dalej. Są szkolenia, rozwój, wszystko dostępne – trzeba tylko chcieć. Ale nikt nie ciśnie na siłę – jeśli ktoś chce pracować spokojnie, też się tu odnajdzie.
Nie ma tu też tej typowej korporacyjnej atmosfery, gdzie jesteś tylko numerkiem w tabeli. Tutaj jesteś człowiekiem. Znają Cię z imienia, jak miałeś trudniejszy dzień, zapytają, czy wszystko ok? To niby drobne rzeczy, ale bardzo ważne – i rzadkie.
Na koniec mogę powiedzieć tak: jeśli ktoś szuka miejsca, gdzie można się rozwijać, pracować w fajnej atmosferze i czuć się częścią zespołu – to bardzo polecam. Ja nie żałuję ani jednego dnia tutaj i mam nadzieję, że awansuję i jeszcze długo tu zostanę.