Opinie o Climate for Life Foundation Katowice
18.03.2024 22:12
16.03.2024 12:46
Wywiadu udzielił/aKandydatka
27.10.2023 17:03
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałabym opowiedzieć o procesie rekrutacji w tej firmie. Uczestniczyłam w szkoleniu on-line. Byłam także na szkoleniach w siedzibie firmy, w moim mieście. W ramach nauki (między innymi) chodziłam po terenie z pracownikami. Po tym odnoszę wrażenie, że praca w rzeczywistości będzie polegała na pozyskiwaniu klientów dla firmy CUWEIC. Wszystkie materiały szkoleniowe, które dostałam, mają logo tejże firmy. Infolinia, na którą mieszkańcy mogą dzwonić po więcej informacji, należy do CUWEIC-u, eksperci przychodzący do domów zainteresowanych osób są z CUWEIC-u, a nie z fundacji. Ulotki, które mamy rozdawać np. w przypadku, gdy właścicieli budynku nie ma w domu, a otworzy nam osoba niedecyzyjna, dotyczą również tej firmy. Poza tym na szkoleniach organizacja Climate for Life jest przedstawiana jako fundacja rządowa (w związku z tym osoby, do których przychodzimy, mogą myśleć, że reprezentujemy organy rządowe, czyli w domyśle jesteśmy wiarygodni). Tymczasem rola rządu w fundacji sprowadza się jedynie do tego, że Ministerstwo Środowiska i Klimatu sprawuje formalny nadzór nad Climate fir Life, podobnie, jak nad wieloma fundacjami proekologicznymi w całej Polsce. Najbardziej niepokoi mnie jednak fakt, że dziewczyna (notabene pracująca zaledwie miesiąc), z którą wczoraj pracowałam na dniu próbnym (20.10), nie dostała jeszcze wypłaty, która miała przyjść 15.10. Gdy poskarżyła się lokalnej szefowej, ta ją zbyła.
Na jakie stanowisko aplikowałeś/aś i dlaczego?
Aplikowałam na stanowisko "terenowy weryfikator danych" - szczerze mówiąc, jestem bez pracy około dwóch miesięcy i po prostu wysyłałam oferty, gdzie popadnie. W ogłoszeniu o pracę nie było zbyt dużo informacji, więc nie wiedziałam do końca czego się spodziewać.
Jak przebiega/przebiegała rekrutacja – kto Cię rekrutował (HR czy bezpośredni przełożony)?
Pierwszy etap rekrutacji był rozmową on-line z osobą z Krakowa, Nie wiem, kim ona była, nie wiem jakie stanowisko zajmowała. W każdym razie nie była moją potencjalną bezpośrednią przełożoną (ja mieszkam w Lublinie — tu pracują zupełnie inne osoby).
Ile etapów obejmowała rekrutacja?
Pierwszym etapem rekrutacji była rozmowa z osobą z Krakowa. Później uczestniczyłam w szkoleniu on-line (było ono bardzo krótkie, trwało około godziny i przekazywane były podstawowe informacje). Po szkoleniu rozwiązywałam test, który został udostępniony na mój adres e-mail. Następnie przeszłam przez dwa dni szkolenia w siedzibie firmy oraz nauki w terenie. Końcowym etapem był pisemny test w siedzibie firmy. Teraz czekam na decyzję dotyczącą zatrudnienia.
Czy rekrutowano Cię zdalnie czy stacjonarnie?
Zdalnie.
Czy proces obejmował jakieś zadania rekrutacyjne – jakie? W jaki sposób przekazano Ci ocenę zadania?
Tylko test — osoba sprawdzająca go zadzwoniła do mnie z informacją, że zaliczyłam.
Jak oceniasz atmosferę podczas rekrutacji? Jak myślisz, z czego to wynika?
W moim odczuciu osoby rekrutujące nie mówią kandydatowi wszystkiego. Na początku poinformowano mnie, że mam przeprowadzać ankiety. Potem okazało się, że ankiety służą umówieniu klienta na spotkanie z ekspertem od wymiany pieców/pomp ciepła/instalacji fotowoltaicznych itp. Na pierwszym szkoleniu on-line mówiono, że niczego nie będziemy sprzedawać i że nie jesteśmy przedstawicielami handlowymi, co potem okazuje się nieprawdą. Na pierwszym szkoleniu mówiono o produktach firmy CUWEIC, co od razu, według mnie budzi zrozumiałe wątpliwości.
Czy komunikacja z rekruterem była/jest sprawna? Co jest/ było dobre a co złe w tej komunikacji?
Komunikacja oceniam raczej dobrze, jeśli chodzi o informowanie o dalszych etapach rekrutacji.
W jaki sposób przekazano Ci informację zwrotną odnośnie rekrutacji?
Zadzwoniono do mnie.
Jakie informacje zwrotne otrzymałeś/-aś po zakończeniu rekrutacji?
W zasadzie jeszcze nie zakończyłam rekrutacji, czeka mnie ostatni test.
Czy polecił(a)byś rekrutację w tej firmie znajomym i dlaczego?
Nie wiem, na razie mam sporo wątpliwości.
28.09.2023 15:19

29.09.2023 09:25