Trzymajcie się od tego miejsca z daleka!
Pracowałem w tej firmie przez 2 tygodnie, jeszcze za czasów ,,Opticalla". Firma krzak. Nie wiem jak jest teraz, ale za moich czasów sprzedawało się jakieś pseudomedyczne produkty, które nie działały. Sprzedawały je osoby w większości ledwo 20-letnie, które musiały podawać się za specjalistów od odchudzania, nie mając żadnej realnej wiedzy. Kolejnym projektem był jakiś pseudokurs językowy, oraz ezoteryka (Oczywisty (usunięte przez administratora), najlepsze, że jedna ze sprzedawczyń podawała się za wróżkę-cygankę, nie będąc Cyganką). Opticall się ukrywał, nie było nigdzie w Internecie adresu, numeru telefonu, NIC. Jeszcze wam mało? Opowiem wam na moim przykładzie.
Zatrudniłem się pod koniec maja 2022. Pierwsze 3 dni to było szkolenie teoretyczne, potem dwa praktycznego. W poniedziałek po weekendzie powinienem być zapisany jako normalny pracownik, ale zrobiono to dopiero w środę (do tego przejdziemy sobie potem). Przez cały czas zapewniano mnie, że świetnie pracuje itp. W piątek w połowie pracy miałem coaching, bo w czwartek dotknąłem za dużo leadów. Za 3h skończyłem prace, wróciłem w poniedziałek i miałem USZKODZONĄ słuchawkę. Po godzinie mi ją wymienili, ale zaraz zostałem wezwany do kierownika, a następnie otrzymałem... WYPOWIEDZENIE.
TAK. Zwolniono mnie bezpodstawnie za rzekome złe wyniki, gdzie Opticall wiele razy mówił o licznych szkoleniach etc. a to wcale nie była prawda! Ale to nie koniec, bo zostałem poinformowany, że dostane pensje za przepracowany czas 10 lipca (Usłyszałem to w pierwszy poniedziałek czerwca). Policzyłem sobie ile godzin spędziłem w Opticallu i okazało się, że należało mi się 1300 zł pensji, a 10 lipca (tak, czekali do ostatniego dnia) dostałem jedynie 483 zł!!!.
Skąd taki rozstrzał? A no okazało się, że za DNI SZKOLENIA oni nie płacą! JEST TO NIELEGALNA PRAKTYKA!!! Adwokat mi to powiedział, oni mają OBOWIĄZEK zapłacić za każdą przeprowadzoną godzinę, a nie za te, które były przepracowane po wpisaniu na jakąś listę! Ponadto pracowałem na zasadach UuP'u (miałem przełożonego, określone obowiązki etc), a pracowałem na śmieciówce, CO JEST KOLEJNĄ NIELEGALNĄ praktyką! Powiedział mi to adwokat!
Pani z HR bezczelnie się ze mną kłóciła. Co ciekawe do 20 lipca miałem dostać pieniądze z prowizji i dostałem 8 zł! To jest zabawne, bo Opticall wszędzie pisze o wielkich prowizjach, a tu dostaje OSIEM ZŁOTYCH!!! Jest to spowodowane kolejną cwaniacką praktyką Opticalla. Oni nie liczą prowizji od KAŻDEGO produktu, tylko od PROGU. Progi to 2,4,6,8,10% po iluś sprzedażach, co jest oczywiście cwaniactwem i działaniem obliczonym na to, by pracownik nie zarobił.
NAJWIĘKSZYM cwaniactwem Opticalla względem pracownika było jednak to, że nie zapłacili mi za większość przepracowanych godzin, podczas których ROBIŁEM sprzedaże, czyli firma MIAŁA zysk, a za te godziny generowania zysku nie musieli płacić więc za darmo nabijali sobie pengę!!!. DO DZIŚ WISZĄ MI PRAWIE 1 000 ZŁ DO DZIŚ NIE ZAPŁACILI!!!!!!!!!!!!!!!!
A jeśli JESZCZE wam mało, to uwaga. W dniu mojego zwolnienia, kilka godzin później, dostałem za pośrednictwem komunikatora(usunięte przez administratora) od jednej z kobiet pracujących w biurze, przekazane za pośrednictwem znajomej!!!
Podsumowując:
(usunięte przez administratora) względem pracowników (niewypłacanie wynagrodzeń, niekorzystne progi prowizyjne, inne działania mające na celu obniżyć pensje, a najlepiej przy tym zwiększyć zysk)
(usunięte przez administratora) względem klientów (Niedziałające produkty)
GROŹBY (usunięte przez administratora)WOBEC BYŁEGO PRACOWNIKA!!!
NIE POLECAM!