Jako były pracownik działu handlowego mogę go zdecydowanie polecić każdemu kto szuka:
- przyjaznej (wręcz rodzinnej) atmosfery
- miejsca gdzie ma realnie szanse zostać docenionym
- pracy, która w pełni szanuje twój czas wolny (work-life-balance)
- autonomii
Na osobne wyróżnienie zdecydowanie zasługuje kierownik działu, który stawia na zdrowe partnerskie relacje, a nie takie gdzie pracownik boi się swojego szefa i czuje, że jest zdecydowanie niżej w hierarchii.
On
12.08.2026 17:15
Niskie pensje brak perspektyw wszystko po znajomości na pierwsza praca Spk lecz nie polecam
marnie
28.04.2026 14:53
januszex
niskie pensje poniżej rynkowych norm
brak zleceń, przetrzymywanie w czasie
firma nie ma szacunku do bardziej doświadczonych specjalistów IT
Lampeczka z Bióreczka
18.06.2026 14:35
Wiem że kilka osób, które razem ze mną tam pracowały zarabiało minimialną nawet i po latach stażu. Ale nie po prostu minimalną, bo firma wymyśla sobie "umowy zlecenie na zasadach umowy o pracę", żeby np. móc płacić mniej człowiekowi, który studiuje za normalny pełny etat.
Do tego przynajmniej dwie inne osoby, które zarabiały więcej niż minimalna dostawały pieniądze na zasadzie "tyle zarabiasz na papierze, a tyle będziemy ci wypłacać dodatkowo w gotówce", krzywe akcje. To plus premie, to pieniądze które nie są opodatkowane, bo przy podatkach i składkach zdecydowanie ich nie widać. Strach wpłacić na swoje konto, bo jeszcze urząd cię ścignie.
Do tego 100% czasu pracy spędzasz na odpalonym timerze, w którym trzeba zmieniać, czy wykonuje się zgłoszenie, organizację, przegląd zadań czy jest się na przerwie. Nawet jak idzie się do toalety, to trzeba oznaczyć ten czas jako przerwę. Po czym szefowie naciskają na twojego lidera z pytaniami dlaczego masz dużo czasu na przerwach, więc lider wypytuje ciebie dlaczego i masz się spowiadać. Oczywiście nie wiadomo czego w tym momencie oczekują. Masz się wyspowiadać, że np. masz mały pęcherz? że pijesz wodę więc chodzisz do toalety?
Przy tej małej płacy i omijaniu podatków mogłoby się oczywiście wydawać, że firma może ma problemy finansowe, ale raczej tak nie jest. Firmę stać na wynajem dodatkowych pomieszczeń, w tym pomieszczenia dla prezesów, które metrażem jest chyba tak samo wielkie jak 3 pomieszczenia 3 zespołów. Tymczasem szefów w firmie nawet nigdy nie ma, bo pracują na etacie w innych firmach i w pomieszeniu przesiaduje tylko kierownik.
- Niska płaca
- Statowanie wszystkiego
- Patrzenie na człowieka jak na wykres
- Obietnice szkoleń i certyfikacji, które się nie spełniają. Panuje ciągła dyskusja kto jest odpowiedzialny za zorganizowanie pracownikowi na to czasu, a czasu nie ma bo nakład pracy jest duży
- Gotówka do łapy - ryzykowne pieniądze
marnie
03.07.2026 15:22
za senior administratora m in w linuksach max 8000 zł brutto na uz
Witajcie, jest oferta na Key Account Managera w branży IT. Wymagana jest bardzo dobra znajomość rynku IT i języka angielskiego. Na plus, że oprócz umowy o pracę i jasnego systemu prowizyjnego oferują udział w szkoleniach branżowych. Wynagrodzenie podali w widełkach: od 8000 do 14000 zł brutto miesięcznie. Korzystnie wygląda też dofinansowanie do nauki języków.
Jak wygląda realnie praca w tej firmie na takim stanowisku? Czy widełki płacowe są realne do osiągnięcia z prowizją? Jak faktycznie wygląda rozliczanie premii i możliwości awansu?