Niestety moje doświadczenia z firmą Solid Serwis są rozczarowujące. Przede wszystkim biuro oraz (usunięte przez administratora)pod względem logistycznym leżą całkowicie – chaos organizacyjny, brak jasnej komunikacji i ciągłe zmiany ustaleń w ostatniej chwili. Pracownicy terenowi często nie otrzymują realnego wsparcia ze strony biura, a informacje przekazywane są w sposób niepełny lub sprzeczny.
Na szczególną uwagę zasługuje bardzo nieprofesjonalna postawa (usunięte przez administratora), która w praktyce zdaje się przekraczać swoje kompetencje. Osoba ta pozwala sobie na subiektywne ocenianie pracy i kompetencji pracowników terenowych, mimo że nie posiada ani doświadczenia w pracy w terenie, ani merytorycznych podstaw do takich ocen. Jej opinie bywają przedstawiane jako fakty, co może realnie wpływać na decyzje kadrowe. Zamiast pełnić funkcję administracyjną, ingeruje w sprawy, których nie rozumie, co prowadzi do nieporozumień i niesprawiedliwych ocen.
Dodatkowo z mojego doświadczenia wynika, że część serwisantów nie posiada wystarczającej wiedzy ani praktyki do samodzielnego wykonywania obowiązków. Odnosiłem wrażenie, że niektórzy z nich ratują się korzystaniem z ChatGPT lub podobnych narzędzi, zamiast realnych kompetencji technicznych i doświadczenia zawodowego. To budzi poważne wątpliwości co do poziomu merytorycznego kadry oraz bezpieczeństwa i jakości wykonywanej pracy.
Podczas rozmowy rekrutacyjnej (usunięte przez administratora)obiecuje „złote góry” osobom ambitnym i chcącym się kształcić w zawodzie, jednak w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Z mojego doświadczenia wynika, że osoby wykazujące inicjatywę i chęć rozwoju nie są wspierane, a wręcz przeciwnie — finalnie bywają zwalniane, ponieważ zaczynają być postrzegane jako zagrożenie dla firmowych „pupilków”.
Sama ekipa terenowa w większości jest w porządku i współpraca z nią układała się dobrze. Niestety jest jedna konkretna osoba, która – świadomie lub nie – dołożyła starań do mojego zwolnienia, przekazując informacje w sposób nieobiektywny. Pokazuje to, jak łatwo w tej firmie o decyzje podejmowane bez rzetelnego sprawdzenia faktów i wysłuchania drugiej strony.
Firma zdecydowanie powinna popracować nad organizacją pracy biura, jasnym podziałem kompetencji oraz realną weryfikacją wiedzy i doświadczenia pracowników. Nie polecam.