Julia09.12.2025 18:25
Jako architekt miałam bardzo nieprzyjemne doświadczenie ze współpracą z tą firmą.
Polecono mi ją przez znajomego z branży, który wcześniej był zadowolony, jednak w moim przypadku przebieg współpracy wyglądał zupełnie inaczej. Niestety w trakcie moich problemów, on też powiedział mi że zakończył definitywnie współpracę.
Już na początku klientka zaczęła zgłaszać, że koszty znacząco wzrosły, a terminy odbioru były wielokrotnie przesuwane. W efekcie musiała wynajmować tymczasowe mieszkania, co generowało dla niej dodatkowe, wysokie koszty i ogromny stres. Czasami brała drogie apartamenty na krótkoterminowy wynajem bo jadąc do mieszkania z rzeczami, okazywało się że jest dalekie od gotowego.
Zorganizowałam spotkanie na budowie, aby krok po kroku omówić wszystkie problemy. Niestety wykonawca zachowywał się w sposób opryskliwy, kłótliwy, a momentami nawet agresywny i wulgarny. Ostatecznie udało się uzyskać deklarację zakończenia prac w ciągu tygodnia, jednak na umówionym odbiorze okazało się, że praktycznie nic nie zostało zrobione. Sytuacja powtarzała się jeszcze kilkukrotnie przez kolejne miesiące.
Po długim opóźnieniu i dodatkowych kosztach klientka straciła cierpliwość i zakończyła współpracę, domagając się zwrotu części środków. Później otrzymałam informację, że rzeczoznawca oraz elektryk ocenili część instalacji jako wykonane w sposób niebezpieczny.
Dodatkowo, próby umówienia się na rozmowę w tej sprawie kończyły się kolejnymi odwołaniami spotkań, a w ostatnich przypadkach wykonawca całkowicie ignorował moje wiadomości i telefony i nie przyszedł na umówione spotkanie.
Podsumowując: współpraca była dla mnie źródłem wstydu wobec klientki i ogromnej straty czasu. Odradzam każdemu — szkoda nerwów.