Mam negatywne doświadczenia związane z pracą w firmie Plastpoom w Świdwinie. Pracowałem tam przez około pół roku jako operator maszyn, dlatego mogę podzielić się swoimi osobistymi wrażeniami.
Moim zdaniem podejście do pracowników pozostawia wiele do życzenia. Brakuje odpowiedniego szacunku dla osób, które codziennie wykonują swoją pracę. Nie podobały mi się również warunki i porządek w miejscu pracy — przy maszynach często jest brudno, wszędzie znajduje się olej i ogólnie teren nie sprawia wrażenia odpowiednio zadbanego.
Osobno chciałbym zwrócić uwagę na podejście kierownictwa do pracowników. Osobiście odczuwałem brak szacunku i zrozumienia ze strony przełożonych. Odniosłem wrażenie, że najważniejsze jest to, żeby maszyny pracowały i wykonywały plan, a komfort oraz podejście do ludzi schodzą na dalszy plan.
Uważam również, że pracownicy zasługują na lepsze wynagrodzenie, biorąc pod uwagę odpowiedzialność i warunki pracy. Dobry pracownik powinien czuć, że jego praca jest doceniana, a nie traktowany wyłącznie jako osoba, która ma zapewnić ciągłą pracę maszyn.
Mój pobyt w tej firmie pozostawił po sobie głównie negatywne wrażenia. Mam nadzieję, że kierownictwo zwróci większą uwagę na podejście do pracowników, warunki pracy, porządek na terenie firmy oraz wynagrodzenia. Ludzie są również ważną częścią każdej firmy i bez szacunku do pracowników trudno stworzyć dobrą atmosferę w pracy.