Były pracownik25.01.2024 16:27
Firma Nosson to jeden wielki cyrk-dramaturgia na kółkach. Przez kilka miesięcy dali się poznać z najgorszych stron. Wzięli się za dystrybucję produktów kosmetycznych nie mając o polskim rynku i prowadzeniu biznesów w Polsce bladego pojęcia. Pani dyrektor do spraw wszystkiego, rozmawiająca z pracownikiem przez translator, była zaskoczona tym, co wymaga pracownik do pracy, jakie narzędzia są mu potrzebne, by być handlowcem - pani dyrektor, jak i równie zaskoczonemu właścicielowi trzeba było tłumaczyć, że praca przedstawiciela to m.in. materiały handlowe, ulotki, reklama produktu, marketing, baza klientów, etc - kilka miesięcy zajęło im ogarnięcie podstawowych spraw, a w międzyczasie stałe był srogi nacisk na wyimaginowane targety, które były nierealne do zrealizowania. Oczekiwali tylko góry pieniędzy ze sprzedaży, która nie miała prawa i miejsca bytu mimo starań, nacisków, by uruchamiać swoje własne kontakty i narażać reputację w imię firmy i marki -krzaka. Absurdem jest fakt, że pracownik alarmując właściciela i panią dyrektor o obecnym stanie rynku, o potrzebach, zasadach funkcjonowania (bo posiada szerokie doświadczenie nie tylko w handlu) słyszy tylko "tak tak, kiedy sprzedaż?"... Każda rozmowa była dosłownie jak walenie grochem o ścianę, ale oczekiwania rosły z każdym miesiącem. Ich nie ogarnięcie było widoczne na każdym kroku, łącznie z tak błahymi sprawami jak rozliczanie urlopów, odbiór od pracownika sprzętu przez kuriera, a kończąc na tekstach, że nie wypłacą należnej za pracę wypłaty. Tekst ten padł w sytuacji, gdzie ponad tydzień czekałam na pojawienie się kuriera po odbiór sprzętu, a kuriera zamawiała firma - było straszenie, wypisywanie mailem, że to ja mam ogarniać na infolinii, a wina była po ich stronie, gdyż oprócz wygenerowania etykiety ktoś "mądry" nie potrafił przez ponad tydzień wystawić zlecenia kurierowi.
Firma nie potrafi rozliczyć prawidłowo ekwiwalentu za niewykorzystany urlop, udaje, że tematu nie ma, nie odpisuje na maile - chyba w nadziei, że pracownik odpuści temat. Świadectwa pracy nie wystawiono do dnia dzisiejszego, a dzień ustania stosunku pracy był znany od 3 miesięcy.
Sprawa poszła do PIP, gdyż z tymi ludźmi nie da się nawet dogadać w najprostszych sprawach. Koniec z pseudobiznesami w Polsce. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Jeśli zamierzacie tam aplikować o pracę, to serio - odpuśćcie sobie, szkoda waszego życia, zdrowia, czasu i nerwów. Nigdy więcej, każdemu odradzam.
P.S. dodam tylko, że Nosson i 30care z Lublina są ze sobą powiązane i mają tego samego właściciela. W obu firmach (usunięte przez administratora) że aż smród hula. Uciekajcie stamtąd.