Przebieg rekrutacji
Rozbudowany proces rekrutacyjny, darmowe zadania i komunikacja przez Instagrama
Chciałabym przestrzec wszystkie osoby z branży kreatywnej i copywriterskiej przed udziałem w rekrutacji do tej firmy.
Proces rekrutacyjny jest niezwykle absorbujący. Już na samym początku wymaga odpowiedzi na rozbudowane, merytoryczne pytania w formularzu. W kolejnych etapach kandydaci otrzymują do wykonania dedykowane zadania próbne dla poszczególnych marek (a z opublikowanych informacji wynika, że planowano jeszcze kolejne, 3. zadanie). Wszystko to wymaga sporego nakładu pracy, czasu i wygenerowania gotowych konceptów.
Zadania wykonałam terminowo i rzetelnie. Niestety, o realiach tej rekrutacji świadczy sposób jej zakończenia:
Mimo poświęconego czasu i wykonania pracy, nie otrzymałam żadnej odpowiedzi mailowej ani feedbacku.
Firma postanowiła poinformować kandydatów o zakończeniu etapu... postem na Instagramie. Opublikowano informację, że z powodu liczby zgłoszeń nie odpisywano na maile, a brak kolejnej wiadomości oznacza, że "wypadło się z gry".
Pytania
Wymaganie od kandydatów przechodzenia przez wielostopniowe, pracochłonne zadania bez zapewnienia absolutnego minimum kultury osobistej, jakim jest automatyczna wiadomość mailowa z podziękowaniem, to skrajny brak profesjonalizmu. Firma chętnie korzysta z darmowej pracy i pomysłów kandydatów, nie oferując w zamian nawet podstawowego szacunku do ich czasu. Szczerze odradzam.
Rezultat:
Nie dostałem pracy