Niestety jeden z najbardziej nieprofesjonalnych procesów rekrutacyjnych, w jakich brałem udział.
Proces składał się z dwóch etapów. Już na etapie rozmowy z HR pojawiły się poważne red flagi. Osoba prowadząca rozmowę (przedstawiająca się jako „szef działu rekrutacji”) zamiast rzetelnie opisać projekt i potrzeby firmy, straszyła własną organizacją, opowiadając historie o sprintach, które „się wywaliły na demo 500-ką”, sugerując, że od mojej odpowiedzi zależy „czy przejdę dalej”. Jednocześnie zaprzeczała, że firma szuka kogoś do gaszenia pożaru — co stało w jawnej sprzeczności z narracją rozmowy.
Dodatkowo:
* kontrakt początkowo na 3 miesiące,
* brak jasnej informacji o realnych planach dalszej współpracy,
* enigmatyczne zapewnienia o „ławeczce”, bez konkretów.
Na etapie technicznym sytuacja była jeszcze gorsza.
Osoba prowadząca rozmowę techniczną sprawiała wrażenie oderwanej od bieżącej praktyki programistycznej w React / React Native. Pojawiały się:
* merytorycznie błędne stwierdzenia (np. dotyczące bundlowania i architektury React Native),
* kwestionowanie poprawnych, standardowych rozwiązań (np. użycie useState do zarządzania stanem i rerenderów),
* forsowanie nielogicznych obejść (np. używanie useRef + flag tylko po to, aby wymusić rerender — co de facto sprowadza się do tego samego, tylko gorzej).
Miałem wrażenie, że osoba prowadząca rozmowę:
* nie pracuje na co dzień z React / React Native,
* nie do końca rozumie mechanizmy, o które pyta,
* a mimo to pełni rolę decyzyjną w procesie technicznym.
Finalny feedback mailowy był w mojej ocenie oderwany od rzeczywistego przebiegu rozmowy, zawierał ogólniki i zarzuty, które nie miały pokrycia w zadanych pytaniach ani moich odpowiedziach. Wyglądało to raczej na próbę „uzasadnienia decyzji po fakcie” niż rzetelną ocenę kompetencji.
Podsumowując:
* brak transparentności,
* chaos komunikacyjny,
* straszenie firmą zamiast partnerskiej rozmowy,
* niski poziom merytoryczny rozmowy technicznej,
feedback niespójny z rzeczywistym przebiegiem procesu.
Zdecydowanie odradzam kandydatom, szczególnie seniorom, którzy oczekują profesjonalnej, partnerskiej rekrutacji i rozmowy opartej na realnej wiedzy technicznej.