Nie czas umierać Antea (2021) 05.10.2021 00:25
W mojej ocenie Antea Polska S.A. to pracodawca godny polecenia. Solidna, uczciwa firma tworzona przez specjalistów.
Jestem pracownikiem tej korporacji z wieloletnim stażem i pragnę podzielić się swoją subiektywną opinią.
1. Ludzie
Przedsiębiorstwo zatrudnia łącznie około sto osób, w głównych placówkach Katowicach i Gdańsku. Większość z nich stanowią inżynierowie z branży sanitarnej, energetycznej, hydrotechnicznej, konstrukcyjnej i elektrycznej.
W moim odczuciu, to właśnie pracowników można zaliczyć do największych zalet tej instytucji. Grono doświadczonych specjalistów w średnim wieku, jak również perspektywiczna młodzież, tworzy zgraną grupę, a w biurze panuje luźna atmosfera. Pracownicy Antei to wykształceni ludzie na poziomie, posiadający sporą wiedzę techniczną oraz koleżeńskie podejście z szacunkiem do drugiej osoby.
2. Stabilność
Firma swoją działalność prowadzi od blisko 30 lat i stwarza stabilne podłoże do pracy (wcześniej pod przywództwem CITEC i TRACTEBEL ENGIEERING ).
Bezpieczeństwo i szacunek do pracownika, to z pewnością kolejny mocny punkt tego pracodawcy. Wynagrodzenie zawsze wypłacane jest przed końcem miesiąca - zapewnia to spokój ducha i pewność, że należności znajdują się na twoim koncie. Ponadto w firmie prowadzone są świadczenia socjalne, dofinansowania i inne benefity.
3. Projekty
Antea bierze udział w wielu ciekawych projektach z różnych dziedzin inżynierskich. Dołożenie swojej cegiełki, nawet w obliczu dużej inwestycji, jest na pewno czymś inspirującym. Firma współtworzy grupę z innymi krajami, dzięki czemu możliwe są projekty w kooperacji, jak również delegacje zagraniczne.
4. Rozwój kariery
Firma stwarza dobre warunki do rozwoju. Dostępna jest ogólnodostępna ścieżka kariery, która wyznacza wymagane osiągnięcia, umiejętności i doświadczenie, które potrzebne jest na danym stopniu. Wiele zależy od ambicji, działań samego pracownika: zawsze można wyjść z inicjatywą, zgłosić chęć kandydowania na dane stanowisko, poruszyć dane tematy z przełożonym.
5. Rekomendacja aplikacji
Polecam aplikację do firmy Antea S.A., jako godnego i uczciwego pracodawcy, z gwarancją wypłaty na czas, bez szemranych interesów. Rekomenduję zarówno jako pierwszą pracę, jak również dla bardziej doświadczonych pracowników.
6. Prawdomówność komentarzy
Natknąwszy się na poprzedzające moją wypowiedz opinie, zbulwersowałem się.
Informację, które zawierały świadczą, że twórcami tych wypowiedzi mogli być pracownicy firmy. Każdy pracownik ma prawo do swojej subiektywnej opinii i podzielenia się z innymi.
Moim zdaniem rzucają one zbyt negatywny i przejaskrawiony cień na imię firmy.
Rozumiem, że dla osób wchodzących dopiero w świat pracy zawodowej, niektóre stawiane przed nimi zadania mogą być ponad ich umiejętności, z kolei inne mogą traktować jako poniżej swoich kwalifikacji. Sądzę, że opinie te były pisane pod wpływem chwilowych emocji.
Osobiście nie spotkałem się, aby ktoś z pracowników był źle traktowany, oskarżany, czy dochodziło do jakichkolwiek kłótni lub innych negatywnych zdarzeń. Wszelkie kwestie sporne wyjaśniane są w formie dialogu, a stres związany z oddaniem projektów, szybko ustępuję normalnej luźnej atmosferze.
W firmie panuje normalna rotacja składu rzędu wymiany pracowników około 10 procent rocznie. W tak obszernym gronie jest to zrozumiałe, szczególnie dziś w dobie rynku pracownika.
7. Podsumowanie
Jako długoletni pracownik Antei pragnąłem szczerze podzielić się moimi przemyśleniami na temat tego pracodawcy. Osobiście czerpię przyjemność z pracy w tej bezpiecznej i solidnej firmie, cenię ludzi tworzących jej niepowtarzalną atmosferę. Jak wszystko nie jest ona perfekcyjna, jednak doceniam jej jasne strony.