zaciekawiony01.04.2026 07:27
Jestem pod wrażeniem jak można popaść w dodatkowe koszta i tak bardzo wydłużać proces rekrutacji. Nie wierze że to w dzisiejszych czasach sie dzieje. Ale kto bogatemu zabroni.
Pod koniec tamtego roku byłem w procesie rekrutacji na początku przez firmę zewnętrzną prowadzony, gdzie kolejnym spotkaniem była rozmowa z dyrektorem handlowym i panią z hr. Niby merytoryczna rozmowa, ale ze strony pana dyrektora doszukiwanie sie powodów dlaczego nie pracuje w firmach poprzednich. Jakby to była istota tego spotkania, odpowiedziałem oczywiście ale drążenie było permamentne. No i na koniec klasyka, odezwiemy się do Pana jeśli będziemy na tak lub na nie. Mhmmm
Zapomnijcie że się ktoś odezwał, nawet po zadanym pytaniu do firmy zewnętrznej nie otrzymałem odpowiedzi. Profesjonalizm
Niedawno widziałem artykuł opisujący takie rozmowy rekrutacyjne VS. polecenie firmy czy produktu innym osobą. Jako argument aby nie rozpoczynać współpracy i nie korzystać z ich rozwiązań - zjawisko ponoć jest coraz większe. Ale nie dziwie się skoro dana firma ma takie podejście do osoby która staje z czystą kartą przed szanownym gronem aby porozmawiać o wspólnej przyszłości to jakie podejście musi mieć dana firma w podejściu do klienta.
Wnioski sami wyciągnijcie.
PS: owa firma aktualnie prowadzi sama (bezpośrednio) rekrutacje na to samo stanowisko 🤦♂️