Praca na magazynie (okolice Warszawy) to naprawdę dobre miejsce. Przychodzisz, masz jasno określone zadania, wykonujesz je i wychodzisz. Taki schemat obowiązuje we wszystkich działach. Każdy etap dystrybucji towaru to inny dział, więc obowiązki nie migrują jak w innych firmach. Co ważne, jeśli zrobisz swoje, nikt nie próbuje na siłę dokładać Ci kolejnych obowiązków. Nikt nie dzwoni po godzinach, nie ma niepotrzebnej presji.
Firma faktycznie słucha pracowników. Prowadzone są ankiety dotyczące satysfakcji (VoA), a ich wyniki przekładają się na realne działania. Przykładem może być dodatek za dojazdy, który został wprowadzony właśnie na podstawie takich głosów. Atmosfera jest spokojna – ludzie przychodzą, żeby zrobić swoje i wrócić do domu. Brak „bata nad głową” sprawia, że paradoksalnie chce się pracować i angażować.
Do tego dochodzą konkretne plusy: konkurencyjne wynagrodzenie na tle okolicy, kantyna na miejscu, 30minutowe przerwy, zniżki dla pracowników oraz 26 dni urlopu dla każdego. Można powiedzieć – niemal sielanka.
I faktycznie tak jest… dopóki nie pojawi się pomysł „rozwoju”.
Wraz z awansem zaczyna się zupełnie inna rzeczywistość. Do pewnego poziomu (mniej więcej H10-H13) można funkcjonować, skupiając się wyłącznie na własnych obowiązkach. Jednak wyżej zaczyna się odczuwalna presja schodząca z góry. Coraz wyraźniej widać, jak wiele „innowacji” generuje więcej problemów niż realnych korzyści. Projekty, spotkania, audyty... wszystko to kumuluje napięcie.
Jeśli masz szczęście, a Twoje stanowisko nadal daje Ci bufor w postaci team leadera czy ogarniętego managera (o zgrozo, takich nie ma już zbyt wielu), to część tej presji Cię omija. Ale gdy sam zostajesz jako osoba zarządzająca ludźmi, to sytuacja się odwraca. To Ty stajesz się tym buforem. Na Twoje barki spadają nietrafione pomysły, dodatkowe zadania, projekty i oczekiwania często oderwane od rzeczywistości. Jednocześnie musisz pilnować, żeby nie przenosić tej presji na swój zespół, mimo że sam jesteś rozliczany z rzeczy, na które nie zawsze masz realny wpływ.
Im wyżej, tym trudniej, rośnie odpowiedzialność, liczba pretensji i poziom stresu.
Podsumowując: z czystym sumieniem mogę polecić tę pracę, ale przede wszystkim osobom, które chcą spokojnie wykonywać swoje obowiązki bez wchodzenia w struktury zarządzania. Bo między „niebem” a „piekłem” w tej firmie jest zaskakująco cienka granica i bardzo łatwo ją przekroczyć.