Nigdy nie spodziewałbym się, że zobaczę tę firmę na portalu takim jak GoWork. Skoro jednak istnieje możliwość publicznego opisania swoich doświadczeń, uważam, że warto z niej skorzystać.
Z mojego punktu widzenia samo określenie tego miejsca mianem „firmy” sugeruje istnienie struktury organizacyjnej, której osobiście tam nie dostrzegłem. Moje wrażenie jest raczej takie, że przypomina to duży, prywatnie zarządzany garaż, w którym właściciel chce zajmować się praktycznie wszystkim – od najważniejszych decyzji dotyczących przedsiębiorstwa aż po najbardziej podstawowe czynności operacyjne. W mojej ocenie brakuje tam prawdziwej kultury zarządzania, jasnego podziału odpowiedzialności, a przede wszystkim umiejętności oddzielenia bieżącego funkcjonowania zakładu od strategicznego zarządzania przedsiębiorstwem.
Problemem oczywiście nie jest to, że właściciel potrafi zakasać rękawy i, jeśli trzeba, nawet osobiście umyć podłogę – samo w sobie mogłoby to być wręcz godne uznania. Problem zaczyna się wtedy, gdy ta sama osoba chce decydować o wszystkim i ingerować we wszystko, nie posiadając – w mojej ocenie – przygotowania menedżerskiego adekwatnego do złożoności przedsiębiorstwa i nie pozostawiając wystarczającej przestrzeni specjalistom, którzy rzeczywiście posiadają kompetencje w swoich obszarach.
U jego boku powstał, moim zdaniem, równie osobisty model zarządzania, w którym znacznie młodsza osoba bardzo szybko uzyskała pozycję i zakres władzy trudne dla mnie do zrozumienia w świetle faktycznie zaprezentowanych kompetencji zawodowych i menedżerskich. W rezultacie, z mojego punktu widzenia, nie mamy do czynienia z profesjonalnie zorganizowanym kierownictwem, lecz z niewielkim, zamkniętym kręgiem decyzyjnym, w którym profesjonalizm, doświadczenie i rzeczywiste kompetencje zdają się schodzić na dalszy plan.
A kiedy to wszystko się dzieje, konsekwencje mogą ponosić pracownicy. Za każdym pracownikiem stoi rodzina, dzieci, kredyt lub inne zobowiązania. Patrzenie na matki i ojców tracących pracę w wyniku decyzji, które z mojego punktu widzenia mogą sprawiać wrażenie pozbawionych poważnego, przejrzystego i zawodowo zrozumiałego uzasadnienia, jest jednym z najbardziej gorzkich aspektów całej tej sytuacji.
Kiedy osoba, która powinna budować nowoczesne przedsiębiorstwo, zamiast tego skupia decyzje we własnych rękach oraz w rękach bardzo wąskiego grona zaufanych osób, istnieje ryzyko, że firma przestaje być profesjonalną organizacją, a staje się po prostu prywatnym terytorium tych, którzy sprawują nad nią kontrolę.
Znam również informacje dotyczące wcześniejszej działalności biznesowej właściciela we Włoszech oraz spraw, które miały być związane z postępowaniami upadłościowymi. Są to niezwykle poważne kwestie i właśnie dlatego wszelkie wnioski w tym zakresie powinny opierać się wyłącznie na oficjalnej dokumentacji oraz ewentualnych ustaleniach właściwych organów.
Osobom, które zostały zmuszone do odejścia z tego miejsca, powiedziałbym więc, aby nie traktowały tego koniecznie jako porażki. Czasami konieczność opuszczenia miejsca, które z czasem zamieniło się w zawodowe piekło, oznacza po prostu, że wreszcie pojawia się możliwość znalezienia środowiska, w którym doświadczenie, godność i profesjonalizm nadal mają rzeczywistą wartość.. Un bacione profondo a Natalia