Opinie o Trust Investment Kielce
25.04.2026 13:35
27.04.2026 08:39
Przychód netto [PLN]
Zysk / strata brutto [PLN]
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
12.02.2026 10:00

05.08.2025 08:02

Wywiadu udzielił/aWojciech Mochocki
CFO
25.02.2025 15:07
Jak zmieniła się Państwa firma w ostatnich 2 latach?
W ostatnich dwóch latach nastąpił dynamiczny rozwój grupy kapitałowej Trust Investment. Dla zilustrowania rozwoju Trust Investment podam kilka ważnych faktów. Pod koniec 2022 roku liczba członków zespołu Trust Investment stanowiła 20 osób, natomiast pod koniec 2024 roku były to już 73 osoby. Stanowi to niemal czterokrotny wzrost liczby osób w zespole, a związany jest on przede wszystkim ze wzrostem liczby realizowanych projektów. W naszym portfolio posiadamy kilkanaście zrealizowanych obiektów komercyjnych m. in. Supermarketów Stokrotka, Lidl oraz trzy Inwestycje mieszkaniowe - Moja Klonowa oraz Nove Ślichowice w Kielcach, a także Stacja Kopernik w Częstochowie. W ciągu dwóch ostatnich lat oddaliśmy do użytkowania i przekazaliśmy naszym klientom blisko 250 mieszkań o powierzchni przekraczającej 10.000 metrów kwadratowych. W ciągu dwóch ostatnich lat znacząco zwiększyliśmy również wyniki sprzedażowe - w 2023 roku sprzedaliśmy łącznie 346 mieszkań i lokali, natomiast rok 2024 zakończyliśmy z wynikiem 517 mieszkań i lokali.
Jakimi projektami zajmują się Państwo obecnie i w jakich miastach?
Obecnie skupiamy się na głównie na inwestycjach mieszkaniowych. W swojej ofercie posiadamy również projekty mixed-use, stanowiące połączenie funkcji mieszkalnej, biurowej i usługowej. Na początku 2023 roku realizowaliśmy 3 projekty mieszkaniowe w dwóch miastach - w Kielcach oraz w Częstochowie. Dziś realizujemy 11 inwestycji w czterech miastach - Kielcach, Częstochowie oraz Radomiu i Gliwicach. Tak więc blisko czterokrotnie zwiększyliśmy liczbę projektów pozostających w realizacji. Ponadto posiadamy zabezpieczone grunty w innych miastach - m.in.: Katowicach, Łodzi, Warszawie, Wrocławiu. Naszym głównym celem jest podnoszenie standardu życia ludzi w całej Polsce, nie tylko w największych aglomeracjach, ale również w mniejszych miastach.
Jak wygląda obecnie branża nieruchomości?
Rynek nieruchomości w Polsce wciąż pozostaje atrakcyjnym miejscem do inwestowania i pomnażania zysków. W dalszym ciągu luka mieszkaniowa w Polsce szacowana jest na 1,5 - 2 mln mieszkań, a część starszych budynków wymaga gruntownego remontu lub w ogóle nie nadaje się do zamieszkania. W związku z tym wydaje się, że zapotrzebowanie na nowe lokale nie będzie słabło. Cała branża nieruchomości zmaga się jednak obecnie z licznymi problemami, do których można zaliczyć m.in.: wysokie stopy procentowe ograniczające Klientom możliwość zakupu mieszkań na kredyt, brak rządowych programów wsparcia zakupu mieszkań na rynku pierwotnym, mała dostępność atrakcyjnych gruntów pod zabudowę, zmniejszony popyt na nowe lokale. Tym niemniej planujemy w tym roku znacząco poprawić wynik sprzedaży w stosunku do 2024 roku. Nasz plan sprzedaży obejmuje sprzedaż 1.050 mieszkań i lokali w całym 2025 roku.
Jakie plany ma firma na przyszłość?
Nasze plany na przyszłość pozostają bardzo ambitne. Planujemy w tym roku zakończenie realizacji czterech inwestycji – w Kielcach pierwszego etapu Sky Trust i Rezydencji Sikorskiego, w Gliwicach - Rezydencji Centrum oraz w Radomiu - Panoramy Struga. Finalizacja tego planu pozwoliłaby nam na przekazanie kolejnych 500 kluczy Nabywcom naszych mieszkań. Ponadto w tym roku chcielibyśmy wprowadzić do sprzedaży łącznie 6 inwestycji o łącznej liczbie około 1.000 mieszkań. Pozwoliłoby nam to na realizację ambitnego planu podwojenia sprzedaży mieszkań w stosunku roku 2024. Planujemy również dalszy rozwój Zespołu oraz zatrudnianie nowych Członków, co uzależnione będzie od ilości realizowanych Inwestycji.
05.02.2025 10:49
04.02.2025 09:36
29.01.2025 16:36

30.01.2025 13:51
27.01.2025 10:12
23.05.2024 22:36

24.05.2024 12:20
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Trust Investment?
06.05.2024 16:36

15.11.2023 13:02

Wywiadu udzielił/aWojciech Mochocki
CFO
13.11.2023 08:53
Czym zajmuje się Państwa firma?
W Trust Investment realizujemy projekty deweloperskie w sektorze nieruchomości mieszkaniowych oraz komercyjnych. Większość dotychczasowych projektów zrealizowaliśmy w województwie świętokrzyskim, natomiast prowadzimy działalność na terenie całej Polski. W ciągu ostatnich pięciu lat wykonaliśmy kilkanaście projektów komercyjnych, wśród których znajdują się: Park Handlowy w Małogoszczy, Park Handlowy w Bytomiu oraz Lidl w Kielcach przy al. Szajnowicza-Iwanowa. W marcu 2023 roku ukończyliśmy prace budowlane oraz uzyskaliśmy pozwolenie na użytkowanie pierwszej realizacji mieszkaniowej — inwestycji Moja Klonowa w Kielcach. Została ona już w pełni skomercjalizowana, a klucze do lokali trafiły do rąk mieszkańców.
Jakimi projektami zajmują się Państwo obecnie?
Aktualnie realizowanymi przez nas inwestycjami są: Nove Ślichowice, Sky Trust oraz Rezydencja Sikorskiego w Kielcach, Stacja Kopernik w Częstochowie, Rezydencja Centrum w Gliwicach, a także Panorama Struga w Radomiu. Wymienione projekty znajdujące się w fazie realizacji stanowią łącznie blisko 32 000,00 m2 powierzchni użytkowej mieszkań oraz lokali usługowych.
Gdzie znajduje się siedziba Państwa firmy?
Siedziba naszej firmy zlokalizowana jest w Kielcach, przy ulicy Robotniczej 1, gdzie na co dzień pracuje większość Zespołu. Osoby odpowiedzialne za realizację i sprzedaż poszczególnych inwestycji pracują odpowiednio – w biurach Budowy i biurach Sprzedaży zlokalizowanych przy poszczególnych inwestycjach.
Czym Pan zajmuje się w firmie? Proszę powiedzieć nam coś o sobie i swoim doświadczeniu zawodowym.
Jestem absolwentem Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach — w 2015 roku uzyskałem tytuł magistra na wydziale Budownictwa i Architektury. Moja przygoda z Uczelnią trwała jednak dłużej, ponieważ tuż po studiach zdecydowałem się na karierę naukową, a w 2022 roku uzyskałem tytuł doktora w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych. Równocześnie od 2015 roku pracowałem w branży budowlanej, a od 2020 roku jestem członkiem Zespołu Trust Investment. Pełnię funkcję Dyrektora Finansowego i Dyrektora ds. Administracji. Zajmuje się przygotowaniem oraz realizacją polityki finansowej całej grupy kapitałowej. Jestem odpowiedzialny za budżet firmy, funkcjonowanie systemu księgowości, wewnętrzny obieg dokumentów oraz codzienne funkcjonowanie biura. Ponadto nadzoruję współpracę z naszymi partnerami finansowymi. Prywatnie interesuję się nowinkami technicznymi, rynkiem finansowym oraz jestem miłośnikiem literatury z zakresu rozwoju osobistego.
Jak wyglądały początki Państwa firmy?
Początki Trust Investment sięgają 2015 roku, kiedy to firma rozpoczęła działalność w branży nieruchomości, opierając się na funkcjonującej już firmie rodzinnej. W 2017 roku zrealizowany został pierwszy projekt – Park Handlowy Fut Park w Suchedniowie, do którego dołączyli kluczowi najemcy (Rossmann, Pepco, Media Expert, Mrówka). Na 2020 rok przypadła realizacja i komercjalizacja dwóch kolejnych parków handlowych w Małogoszczy i Bytomiu. W latach 2021 – 2022 zakończyliśmy budowę sklepu Lidl w Kielcach oraz wybudowaliśmy 10 supermarketów Stokrotka. Przełomowym momentem był dla nas 2021 rok, kiedy to wbiliśmy przysłowiową „pierwszą łopatę” pod budowę pierwszej inwestycji mieszkaniowej – osiedla Moja Klonowa. Budowa ta została ukończona wiosną 2023 roku. Obecnie realizujemy już kilka nowych inwestycji w różnych częściach Polski. Naszym głównym celem jest podnoszenie standardu życia ludzi w całej Polsce, nie tylko w największych aglomeracjach, ale również w mniejszych miastach.
Jakimi wartościami kieruje się Państwa firma?
Biznes to nie tylko nowe inwestycje, sprzedaż oraz generowane zyski. Zgadzam się w tej kwestii ze słowami Henryego Forda, że: „Interes, który nic poza pieniędzmi nie przynosi, jest złym interesem.” Myślą przewodnią w Trust Investment jest człowiek, dlatego założenia biznesowe traktujemy jak misję. Uważamy, że realizacja wyznaczonego celu wymaga profesjonalnego oraz przejrzystego planu, który krok po kroku prowadzi do sukcesu. Zdając sobie sprawę z nieuchronnych skutków zmian klimatycznych, stawiamy na jak najbardziej ekologiczne rozwiązania i walczymy o zachowanie możliwie największych terenów zieleni w obrębie inwestycji. Możemy pochwalić się między innymi zakupem i montażem 15 budek dla Jerzyków we współpracy ze “Stowarzyszeniem Częstochowa Przyjazna Jerzykom - Jerzyk w Dzielnicy Stradom”, przy inwestycji Stacja Kopernik w Częstochowie. Kolejnym działaniem proekologicznym stosowanym przez nas jest wdrażanie w inwestycjach systemu Smart Home, pozwalającego na znaczne zmniejszenie zużycia energii elektrycznej.
Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?
Rynek nieruchomości charakteryzuje się bardzo dużą konkurencyjnością. Dodatkowo klienci szukający mieszkań są coraz bardziej świadomi i wymagający. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego, ponieważ często zakup mieszkania jest inwestycją na całe życie. Jako Trust staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i realizować inwestycje z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Nasze projekty podążają za najnowszymi trendami architektonicznymi, a w ich realizację angażujemy najlepszych partnerów. Jako przykład mogę tu wskazać zaangażowanie duetu Paprocki&Brzozowski w realizację projektu wnętrz inwestycji Sky Trust w Kielcach. W naszych działaniach stawiamy na wykorzystanie nowoczesnych technologii, o czym świadczy wdrożenie systemu inteligentnego domu Smart Home, zainstalowanego w każdym mieszkaniu inwestycji Moja Klonowa. System ten umożliwia sterowanie za pomocą aplikacji mobilnej: oświetleniem, ogrzewaniem, wybranymi obwodami elektrycznymi oraz doprowadzeniem wody do mieszkania.
Jak wygląda obecnie branża nieruchomości?
W ostatnich trzech latach cała branża zmagała się z licznymi trudnościami — najpierw tymi wywołanymi pandemią, następnie inflacją, wzrostem kosztów budowy oraz globalnymi zawirowaniami wywołanymi wojną na Ukrainie. Mimo tych problemów był to dla nas dobry czas. Udało nam się rozpoczynać kolejne inwestycje, cieszące się dużym zainteresowaniem klientów. Jest to zasługą całego Zespołu Trust Investment, który każdego dnia pracuje nad jasno wytyczonym celem – zameldowaniem się w czołówce polskich deweloperów.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Nasze inwestycje realizujemy kompleksowo, począwszy od zakupu gruntu, poprzez projektowanie, budowę, sprzedaż, aż po przekazanie kluczy właścicielowi lub najemcy. Nad każdym etapem tego procesu czuwają członkowie Zespołu Trust Investment, których na chwilę obecną jest ponad 40. Cała nasza organizacja składa się z kilku działów odpowiedzialnych za poszczególne obszary. Dział Ekspansji odpowiada za proces poszukiwania, selekcji oraz zakupu gruntów pod zabudowę. Członkowie Działu Projektowego przeprowadzają proces uzyskania Pozwolenia na Budowę, koordynując wszystkie aspekty projektu oraz procesu administracyjnego. Zadaniem Działu Realizacji Inwestycji jest pomyślna realizacja poszczególnych projektów budowalnych oraz uzyskanie pozwolenia na użytkowanie obiektu. Dział Sprzedaży organizuje proces związany ze sprzedażą mieszkań oraz lokali usługowych, a także promocję poszczególnych inwestycji. Dział Finansowo-Administracyjny odpowiada natomiast za bieżące funkcjonowanie całej grupy kapitałowej oraz zarządzanie finansami. Z uwagi na realizację jednocześnie kilku inwestycji, najliczniejszym działem w firmie jest Dział Realizacji Inwestycji, a najpopularniejszymi stanowiskami – Projekt Manager oraz Dyrektor Budowy.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Proces rekrutacji w naszej firmie najczęściej jest dwuetapowy. Najpierw spotykamy się z osobami, które przesłały do nas najbardziej interesujące CV. Z ramienia Trust w spotkaniu uczestniczy osoba zarządzająca danym zespołem oraz specjalista HR. W trakcie rozmowy staramy się wyselekcjonować osoby z największym potencjałem do finalnego etapu rekrutacji. Kandydat na tym etapie ma okazję do zaprezentowania swojego doświadczenia zawodowego, umiejętności, celów zawodowych, zainteresowań oraz oczekiwań finansowych. Drugi etap, polegający na rozmowie z Członkami Zarządu, służy podjęciu ostatecznej decyzji związanej z zatrudnieniem konkretnego kandydata.
Czy przekazują Państwo kandydatom informację o wynikach rekrutacji?
Wszystkich kandydatów, którzy nie przeszli pierwszego lub drugiego etapu rekrutacji informujemy o tym fakcie. Naszym celem jest przeprowadzenie całego procesu w możliwie miłej i nieskrępowanej atmosferze. Chciałbym też zaznaczyć, że każda osoba, która przejdzie proces rekrutacji i wykaże się ambicją oraz wysokim zaangażowaniem w pracę, może liczyć na duże perspektywy rozwoju związane z awansem i lepszymi warunkami finansowymi.
Jak wygląda proces wdrożenia nowych Członków Zespołu w Państwa firmie?
Naszym celem jest jak najlepsze zadbanie o członków zespołu Trust Investment. W moim przekonaniu proces wdrożenia jest jednym z najistotniejszych i determinuje możliwość szybkiego zaprezentowania swojej wartości i wpływu na organizację przez nowych członków zespołu. Proces wdrożenia ma miejsce jeszcze przed rozpoczęciem pracy, ponieważ na etapie rekrutacji każdy kandydat ma dokładnie sprecyzowane oczekiwania oraz wyzwania, przed którymi go stawiamy. Pierwszy dzień pracy nowego Członka Zespołu rozpoczynamy od przedstawienia go aktualnemu Zespołowi. Następnie oprowadzamy go po naszym biurze oraz prezentujemy wybrane stanowisko pracy. Przeprowadzamy szkolenie BHP oraz instruktaż stanowiskowy. Kolejnym etapem onboardingu jest prezentacja wewnętrznych procedur i schematów organizacyjnych. Ostatnimi krokami są: wdrożenie przez bezpośredniego przełożonego, dokładne zapoznanie z obowiązkami oraz określenie ram współpracy i wspólnych celów. Chciałbym również wspomnieć o dodatkowych szkoleniach uzależnionych od stanowiska, które oczywiście gwarantujemy. W naszej wewnętrznej filozofii Zespół jest kluczowy. W związku z tym dbamy o to, żeby każda osoba czuła się dobrze, a dodatkowo – co może istotniejsze – żeby czuła się potrzebna.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój Członków Zespołu?
W Trust rozumiemy, że sukces firmy jest zależny od rozwoju każdego z Członków Zespołu. W związku z tym stwarzamy każdej osobie szerokie możliwości podnoszenia kwalifikacji poprzez regularnie organizowane szkolenia, dotyczące między innymi: umiejętności negocjacyjnych, zarządzania czasem pracy, zarządzania zespołami, czy obsługi specjalistycznych programów. Staramy się też dbać o Zespół na co dzień poprzez zapewnienie owoców, przekąsek, czy kawy z ekspresu. W biurze posiadamy lodówkę na zimne napoje, która przydaje się zwłaszcza podczas letnich upałów. Przestrzeń biurowa w siedzibie Trust jest nowocześnie wykończona, a służący do pracy przestronny open space jest klimatyzowany. Członkom Zespołu Trust zapewniane są odpowiednie, dostosowane do stanowiska narzędzia pracy – telefon, laptop, tablet, samochód służbowy czy odzież ochronna. Wiemy, że nie samą pracą ludzie żyją, w związku z tym organizujemy dla Zespołu spotkania integracyjne, między innymi z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz świąt Wielkanocnych.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w najbliższym czasie?
Do końca października 2023 roku zespół Trust Investment powiększył się aż o 20 osób, co stanowi wzrost wielkości zespołu o 100% w stosunku do końca 2022 roku. Na końcówkę 2023 roku planujemy zatrudnienie jeszcze kilku osób — Specjalistów ds. zakupu nieruchomości, Inżyniera budowy do naszej inwestycji w Radomiu oraz Sales Managerów oferujących nasze produkty inwestycyjne. Biorąc pod uwagę nasze zamierzenia związane z realizacją projektów deweloperskich, w kolejnych latach niezbędna będzie ciągła rozbudowa Zespołu. Uważam, że poszukiwanie oraz zatrudnienie wartościowych osób jest jednym z najważniejszych wyzwań, przed jakim stoi nie tylko Trust, ale i cała branża.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Zdajemy sobie sprawę z tego, że w branży charakteryzującej się tak dużą konkurencją, w zasadzie tylko ciągły rozwój pozwala na utrzymanie się na rynku. Mamy w planach wprowadzenie do sprzedaży jeszcze 150 mieszkań w 2023 roku. Zgodnie z naszymi długofalowymi planami inwestycyjnymi w najbliższych latach zamierzamy rozpocząć inwestycje również w nowych lokalizacjach (Łodzi, Lublinie, Krakowie i Warszawie). W samym 2024 roku planujemy wprowadzić do sprzedaży ponad 1 200 lokali o łącznej powierzchni użytkowej mieszkań przekraczającej 60 000 m2. To stanowiłoby niemal podwojenie nowej oferty, którą mieliśmy w 2023 roku oraz pozwoliłoby nam trwale zagościć w czołówce deweloperów w Polsce. Poszukiwanie gruntów w nowych lokalizacjach pozwoli nam na utrzymanie wzrostowej tendencji rozwoju również w latach 2025-2030.
09.08.2023 13:25

15.03.2021 14:31
15.02.2021 16:27
Robotnicza 1 25-662 Kielce
600 500 560
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

Trust Investment Projekt 17 Sp. z o.o.
Trust Finances S.A.
Trust Investment Projekt 11 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 12 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 13 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 14 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 15 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 16 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 18 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 19 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 20 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 21 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 22 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 23 Sp. z o.o.
Trust Investment Projekt 24 Sp. z o.o.