Wyższa kultura bankowości 28.06.2025 09:13
Moi drodzy! Portal GoWork służy w głównej mierze do zapoznania się z potencjalnymi pracodawcami, więc zamiast narzekania i braku merytorycznych informacji, może na tym się skupmy. W związku, że pracuję w tej firmie już trochę i byłam w kilku działach mogę co nieco powiedzieć.
Zacznijmy od rozmowy kwalifikacyjnej, jest ona w mojej opinii po pierwsze stresująca dla każdego nowego kandydata (niezależnie od miejsca pracy) a po drugie w AB jest dość ciężka. Potencjalnym kandydatom proponuję dokładnie zapoznać się z obecnymi produktami które bank oferuje, zaczynając od kredytów (jakie stopy procentowe, jaka prowizja) poprzez karty kredytowe, debetowe kończąc na kontach osobistych. Będziecie pytani o wszystkie najdrobniejsze szczegóły. Z jednej strony oczywiste jest to, że na rozmowę o pracę nie przychodzi się od tak z marszu, wypada być zorientowanym o co chodzi w danym miejscu pracy, ale moim skromnym zdaniem szczegółowe pytanie od rekrutera "jakie w naszym banku są oferowane kredyty i na jakich warunkach?" lub "proszę powiedzieć jakie jest obecnie oprocentowanie na koncie oszczędnościowym w AB" to delikatna przesada. Przecież nowy pracownik ma się szkolić i wdrażać do pracy i tam się dowiedzieć o wszystkich szczegółach. Przechodząc do szkoleń, jak wygląda tu szkolenie to też wszystko zależy gdzie się trafi są zespoły w których faktycznie nie specjalnie komukolwiek zależy żebyś mógł się wdrożyć na spokojnie i np. ktoś sobie gra na telefonie, pisze z partnerem lub partnerką albo maluje paznokcie, pijąc kawę i śmiejąc się, że nic nie umiesz, a są zespoły gdzie próbują przekazać jakąś wiedzę, a że w rzadko się zdarza, że mają dar przekazywania informacji (najzwyczajniej nie potrafią szkolić) to po szkoleniu na 99% będziesz wiedział/a tyle samo co przed nim. Szkolenie trwa z reguły tydzień czasu i po tygodniu masz być już samodzielny, bo na pomoc w jakimkolwiek zespole nie masz co liczyć, gdyż z reguły nikt "nie ma teraz czasu" a tak naprawdę mają cię w głębokim poważaniu.
Jak wygląda sprawa z samą pracą tu zaskoczenia nie będzie, bo to też wszystko zależy od managera, zespołu i obowiązków. Ogólnie to typowy telemarketing, dzwonisz i próbujesz wcisnąć jak najdroższy kredyt z kartą i kontem oraz namawiasz do zainstalowania aplikacji mobilnej. Oczywiście 99,9% klientów cię oleje i zakończy rozmowę zanim zdążysz cokolwiek powiedzieć. Jeśli jednak ktoś będzie na tyle grzeczny, że cię wysłucha to i tak może się okazać, że nie jest zainteresowany żadną ofertą. Przez pierwsze dwa trzy miesiące nie masz co liczyć na premię tylko starasz się przeżyć za podstawę, a ona od dłuższego czasu jest bez zmian więc nie masz co liczyć że zarobisz tu niewiadomo ile. Raczej proponuje nastawić się że będzie to w okolicach najniższej krajowej i nie ufajcie nigdy osobom które będą wam mydlić oczy że tu premię to wyrabia każdy i to bez większych problemów. Faktycznie na początek jest próg troszkę obniżony, ale dla kogoś kto zaczyna to i tak jest mało wykonalne zadanie. To prawda, że dochodzi coraz więcej obowiązków, a podwyżek brak, w dodatku ucinane są premie, bo np wyłapali z kontroli, że ktoś pomylił jakąś formułkę, albo dział weryfikacji uzna, że klient został wprowadzony w błąd, mimo iż nie został.
Niebawem biuro zostanie przeniesione w inną lokalizację, z moich informacji będzie jeszcze gorzej, ale o tym jak to faktycznie wygląda, napiszę jak już będę znała szczegóły. Bo tak naprawdę nikt nie wie jak to do końca będzie wyglądać.
Podsumowując, do tej pracy nie każdy się nada, nie ma tu żadnych możliwości rozwoju o awansie nie wspomnę, premie sprzedażowe coraz słabsze, podwyżek brak, atmosfera dość napięta, ciągła nagonka na wynik, jedna krótka (15 min) przerwa na śniadanie i tyle. Każdy pracownik jest skrupulatnie rozliczany z efektywnego czasu pracy na koniec dnia, a jak był gorszy dzień i np. praktycznie nikt nie chciał z Tobą rozmawiać to będziesz się tłumaczyć przed dyrekcją dlaczego miałeś tylko tyle czasu rozmowy na taką ilość połączeń. Jeśli takie warunki komuś odpowiadają to zapraszamy do składania aplikacji (chociaż pewnie będziecie potem tego żałować) a jak nie to z całego serca proponuję poszukać czegoś innego.
Pozdrawiam serdecznie