Nasze doświadczenie ze współpracy z panem Grzegorzem G. oceniam zdecydowanie negatywnie.
Firma opłaciła z góry usługę dotyczącą pozycjonowania. W trakcie współpracy mieliśmy poważne problemy z uzyskaniem konkretnych informacji o zakresie wykonanych działań, ich uzasadnieniu oraz efektach (ostatecznie do tego momentu ich nie uzyskaliśmy). Kierowane mailowo pytania dotyczące wykonanej pracy i rozliczenia opłaconej usługi były ignorowane.
Problematyczny był również sposób przedstawiania rekomendacji. Były one formułowane bardzo kategorycznie, natomiast po poproszeniu o dane, analizy lub inne podstawy przedstawianych wniosków nie otrzymywaliśmy konkretnych materiałów pozwalających zweryfikować ich prawdziwość. Odpowiedzi często przechodziły w ogólne narracje zamiast odnosić się bezpośrednio do zadanych pytań.
Mieliśmy również poważne zastrzeżenia do części wprowadzonych i proponowanych zmian dotyczących naszej obecności internetowej. Po własnej analizie zdecydowaliśmy się ich nie kontynuować i przywrócić wcześniejsze rozwiązania.
Szczególnie zaskakujące było dla nas umieszczenie na naszej stronie internetowej linku prowadzącego do strony pana Grzegorza bez uzgodnienia tego z nami. Dwukrotnie zwracaliśmy się o jego usunięcie, jednak nie zostało to wykonane. Ostatecznie sami zrezygnowaliśmy z przygotowanej przez niego "tymczasowej wersji strony" i przywróciliśmy wcześniejsze rozwiązanie.
Największym problemem z naszej perspektywy był brak przejrzystości i rozliczalności współpracy. Przy odpłatnej usłudze eksperckiej oczekujemy możliwości jasnego ustalenia, jakie działania zostały rzeczywiście wykonane, na jakiej podstawie rekomendowano określone rozwiązania oraz jakie były ich rezultaty.
Na podstawie naszego doświadczenia nie zdecydowałbym się ponownie na współpracę. Osobom, które ją rozważają, rekomendowałbym przede wszystkim bardzo dokładne ustalenie na piśmie zakresu usług, konkretnych świadczeń w ramach wynagrodzenia, sposobu raportowania, mierników rezultatów oraz zasad rozliczenia i powiązanie płatności z jasno określonym zakresem wykonanych i udokumentowanych działań oraz, tam gdzie jest to możliwe, mierzalnymi rezultatami. W naszym przypadku brak takich jasnych zasad przełożył się na współpracę, którą oceniamy jako bardzo kosztowną, nieprzejrzystą oraz skażoną rekomendacjami, które w naszej ocenie prowadziły do podejmowania decyzji niekorzystnych dla firmy.