Michał - założyciel AlfaRank 31.08.2021 12:04
Szanowni Czytelnicy,
„Papier wszystko przyjmie” - taka była nasza pierwsza myśl, gdy czytaliśmy pomówienia zamieszczone na GoWork. W czasach internetowego hejtu i fake newsów wartością nadrzędną jest rzetelna, prawdziwa informacja, dlatego przygotowaliśmy sprostowanie oparte o 100% fakty:
1) Firma AlfaRank istnieje nieprzerwanie od 2014 roku. Rozwijamy się, zatrudniamy nowe osoby, prowadzimy coraz ciekawsze projekty. Nasze biuro posiada domofon - nikt nie miał problemu z trafieniem do nas.
2) Staże zawsze były u nas płatne (w odróżnieniu od wielu innych firm). Za staż połączony ze szkoleniami Stażyści otrzymują kwoty 4-cyfrowe. Kwota jest zależna od rodzaju stażu oraz stanu wiedzy kandydata.
Historia jednego ze staży: https://alfarank.pl/rekrutacja/
3) Prowadzimy ciągłą rekrutację na staż, co oznacza, że przez większość miesięcy w roku szukamy właściwych Kandydatów. Nie ma u nas rotacji Stażystów czy też wielu wakatów. Minusem (a dla niektórych dodatkową motywacją) jest być może to, że trudniej się dostać na staż, natomiast jeśli dana osoba przejdzie pomyślnie proces rekrutacji, to są bardzo duże szanse, że zostanie z nami nie tylko na miesiące, ale i na lata, gdy staż zamieni się w stałą pracę.
4) Nie funkcjonuje u nas coś takiego, jak „zostawanie po godzinach”, „nadgodziny”, ponieważ każdy dostosowuje pory pracy do swoich potrzeb - jedni wykonują zadania rano, inni wieczorami. Każdy sam kontroluje swój czas realizacji zadań. Pracujemy w trybie zdalnym lub hybrydowym. Wyznajemy zasadę wysokiej elastyczności, która przykładowo pozwala studentom łączyć staż ze studiami.
5) Celem stażu zawsze było przygotowanie danej osoby do podjęcia przyszłej pracy w AlfaRank. W trakcie trwania stażu stawiamy na ciągły rozwój różnych umiejętności. Każdy Stażysta ma indywidualny plan stażu oraz przydzielonego Opiekuna, na wsparcie którego (jak i całego zespołu) zawsze może liczyć. Na stażu w AlfaRank Stażyści uczą się konkretnych rzeczy, nabywają umiejętności i wykonują konkretne, różnorodne zadania.
Warto dodać, że ostatnie 2 staże z 2021 roku zostały ocenione przez Stażystki na 100/100 oraz 90/100. Staże te ukończone zostały z sukcesem oraz skutkowały zatrudnieniem u nas na stałe.
6) W AlfaRank każdy parzy kawę samodzielnie. Drukarkę na stałe obsługują 2 osoby. Stażyści nigdy nie parzyli kawy innym, jak również nigdy nie otrzymywali zadań polegających na drukowaniu, kserowaniu czy skanowaniu jakichkolwiek dokumentów.
7) Jesteśmy dumni, że jako firma realizujemy około 90% zleceń z polecenia. To najlepiej świadczy o osiąganych przez nas wynikach. Nie należymy do firm, które chwalą się na co dzień osiąganymi od 7 lat efektami. Wolimy poświęcić ten czas na pracę nad rozwojem stron i sklepów internetowych naszych Klientów oraz uzyskiwanie efektów, które są oparte o nasze ukochane statystyki. To właśnie statystyki naszych projektów, pokazując progres, bronią się same. Z osiągania wyników czerpiemy satysfakcję oraz energię do dalszej pracy.
W tym miejscu chcielibyśmy podziękować Osobom, które pracowały lub dalej pracują w AlfaRank i historycznie zamieściły na GoWork swoje prawdziwe opinie. Damian, Justyna, Karolina, Klaudia, Judyta - dziękujemy!
Nie powinno być przyzwolenia społecznego na pomawianie innych oraz wprowadzanie użytkowników Internetu w błąd. W związku z tym zgłosiliśmy do organów ścigania komentarze (10 sztuk) naruszające przepisy kodeksu karnego. Warto zauważyć, że większość z nich pojawiła się od marca do czerwca 2021. Podejrzewamy, że może stać za nimi stać 1 osoba lub firma.
Wiele komentarzy na serwisie GoWork, oprócz naruszenia dóbr osobistych, fundamentalnie wprowadza w błąd osoby zainteresowane informacjami o firmie AlfaRank. Nie jesteśmy wyjątkiem. Nie dotyczy to tylko profilu AlfaRank, ale wieluinnych firm widocznych na GoWork. Kandydaci zainteresowani pracą nie mogą podejmować optymalnych decyzji o swojej karierze, ponieważ czerpią wiedzę o danej firmie czytając komentarze oparte o fake newsy. Należy powiedzieć STOP praktykom hejtowania oraz zamieszczania nieprawdziwych informacji.
Szanowny @GoWork - dlaczego nie dbasz należycie o moderację komentarzy? Dlaczego publikujesz informacje, które wprowadzają w błąd osoby planujące swoje kariery? Przykładowo, ten komentarz od „Zbyszka”, który napisał: „Firma przestała istnieć Dziękuję. Do widzenia”. W niecałą minutę można sprawdzić w rejestrze CEIDG czy dana firma istnieje.
AlfaRank istnieje, mamy się dobrze oraz dalej będziemy z zaangażowaniem robić to, co najlepiej potrafimy, czyli pomagać stronom www i sklepom internetowym w e-marketingowym rozwoju! Pozdrawiamy i życzymy dużo słońca dla wszystkich :-)
Michał - założyciel AlfaRank