realista23.03.2018 22:00
Tak, oczywiście mogę opowiedzieć coś więcej. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń, o których tutaj nie będę za dużo pisać, by nie pojawiały się wątpliwości co do mojego obiektywizmu. Ale spójrzmy na fakty:
1. Marka "Faber Consulting" na swoim profilu na FB reklamuje się jako marka z doświadczeniem od 20 lat.. owszem, może wtedy właściciel firmy zarejestrował swoją działność pierwszy raz, ale idąc dalej...
2. "Faber Consulting" sp. z o.o. jako spółka w strukturze właścicielskiej i z Zarządem, jakim się reklamuje obecnie to twór powstały w 2000 r., występujący w obrocie gospodarczym po prostu jako "Faber Consulting sp. z o.o" i - co trzeba obiektywnie przyznać - odnoszący największe sukcesy w rankingach, rozwoju itp. Jednak... Ten sam twór od 2012 wpadł w ogromne problemy o których można poczytać np. tutaj:
mającą zobowiązania takie jak:
Wrzućcie NIP: 9562170396, a sami zobaczycie w KRS: podmiot jest w upadłości, syndyk w Toruniu.
3. "FCP" - Faber Consulitng Polska - to podmiot figurujący teraz w obrocie gospodarczym jako... "Idea Development Management" NIP: 8792669087 Nazwa piękna, profesjonalna, przebojowa, gdyby nie.. kilkadziesiąt tysięcy PLN długu względem ZUS (patrzę dzisiaj, nic się nie zmieniło). Jakbyście mieli wątpliwości, czy "Idea" to rzeczywiście "Faber", to.. dział I / rubryka 3 - macie informacje o oddziałach, sygnowanych "Faber Consulting Polska, Oddział..."
4. No i w końcu mamy... "Faber Consulting" sp. z o.o. - NIP: 8792676348, spółka zarejestrowana... 13.11.2014, zapewne aktem z 31.03.2017 zmieniono umowę spółki i nazwę na "Faber Consulting sp. z o.o."...
Można tu mnożyć hipotezy, teorie, przypuszczenia, ale.. fakt jest taki, że marka jedzie na doświadczeniach i wynikach z lat 2000-2011/2, a od kilku lat mamy do czynienia z dmuchaniem PRu. Struktura firmy z tzw. "peak'u" czyli szczytu już dawno poszła w piach - najbardziej doświadczeni pracownicy i kadra managerska nie pracuje tam od 2012 i 2013 roku. Z większością kadry odbywały się sprawy sądowe, zazwyczaj z powództwa managerów o niepłacenie kasy.
Można tu mnożyć teorie, opinie itp., ale fakty mówią same za siebie. Jeżeli idziesz tam na rozmowę i rozmawiasz o umowie cywilnoprawnej albo umowie na działalność (rozliczanie przez FV), to bądź pewny, że poczekasz na pieniądze - albo z jakichś tam irracjonalnych powodów, albo... jako kolejny wierzyciel stojący po kasę u syndyka.
PS. Zamiast "pomocna" i innych like'ów, proszę "absolewntów" o wyrażenie swojego zdania tutaj, ku przestrodze "młodych".