Juz za niedlugo ruszy zbiorowy pozew przeciw P.B jesli miales kontakt z ta osoba badz uczystniczyles/łaś w jakich kolwiek "ustawieniach" czyli szarlatanizmie napisz tutaj. Jest juz nas pare ale potrzebujemy jak najwiecej ,myślimy ze znajdzie sie wiecej
Osoby wykorzystujące czyjąś wiarę, naiwność lub przeżywane emocje do wyłudzenia pieniędzy lub korzyści materialnych są ścigane na podstawie ogólnych przepisów Kodeksu Karnego:Przestępstwo oszustwa (Art. 286 Kodeksu karnego):Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd, wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat
8.Dotyczy to np. samozwańczych „uzdrowicieli”, „wróżbitów” lub „mistrzów duchowych”, którzy żądają opłat za rzekome odczynianie uroków, zdejmowanie klątw czy „energetyczne oczyszczanie”.
Wyzyskanie błędu lub nieświadomości (Art. 286 § 1 K.k.):Ma szczególne zastosowanie, jeśli tzw. „duchowy (usunięte przez administratora) żeruje na stanach lękowych, depresji czy łatwowierności pokrzywdzonego, zmuszając go do przekazywania majątku pod pozorem „daru dla wyższych sił”.Gdzie szukać pomocy w Polsce?Jeśli padłeś/aś ofiarą oszustwa o charakterze duchowym lub sektowym:Zgłoś sprawę najbliższej jednostce Policji lub do Prokuratury Rejonowej.Skorzystaj ze wsparcia organizacji pomocowych, takich jak Centrum Przeciwdziałania Psychomanipulacji, które oferuje pomoc prawną i psychologiczną dla osób uwikłanych w działalność sekt i destrukcyjnych grup