Przebieg rekrutacji
Moja rozmowa rekrutacyjna przebiegła w bardzo rzeczowej i merytorycznej atmosferze. Prezes poświęcił dużo czasu na omówienie zakresu obowiązków, planowanych inwestycji oraz swojej wizji prowadzenia kontraktu. Rozmowa zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie i odniosłem przekonanie, że moja kandydatura jest poważnie brana pod uwagę.
Po spotkaniu zostałem poproszony o informację, kiedy mógłbym rozpocząć pracę. W związku z tym przeprowadziłem rozmowę z obecnym pracodawcą dotyczącą skrócenia trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia. Nie była to łatwa rozmowa, ponieważ wiązała się z koniecznością poinformowania o planowanym odejściu i prośbą o wcześniejsze rozwiązanie umowy. Następnego dnia, wobec całkowitego braku kontaktu ze strony IDEABUD i braku jakiejkolwiek informacji zwrotnej, zostałem postawiony w bardzo niezręcznej sytuacji. Musiałem wycofywać się z rozmów z obecnym pracodawcą, co – delikatnie mówiąc – wystawiło mnie na śmieszność i mogło podważyć moją wiarygodność.
Rozumiem, że firma mogła zmienić plany, wybrać innego kandydata lub że sytuacja związana z pozyskaniem kontraktu mogła ulec zmianie. To zdarza się w każdej firmie. Uważam jednak, że kandydatowi, z którym prowadzi się długą i szczegółową rozmowę, a następnie prosi o ustalenie możliwego terminu rozpoczęcia pracy, należy się choćby krótka informacja zwrotna. Jedno zdanie w wiadomości lub krótki telefon zajmują kilka minut, a pozwalają uniknąć takich sytuacji.
Przyznam szczerze, że początkowo chciałem wystawić firmie bardzo nieprzychylną opinię. Po przemyśleniu sprawy uznałem jednak, że byłoby to niesprawiedliwe. Samo spotkanie oceniam bardzo wysoko – rozmowa była konkretna, merytoryczna i prowadzona w partnerskiej atmosferze, a projekty realizowane przez IDEABUD wydają się bardzo ciekawe i ambitne. Dlatego mimo mojego rozczarowania sposobem zakończenia procesu rekrutacyjnego zachęcam osoby zainteresowane do aplikowania. Mam jedynie nadzieję, że w przyszłości firma będzie przykładała większą wagę do komunikacji z kandydatami, bo to właśnie ten element pozostawił u mnie największy niesmak.
Pytania
1. Kiedy mógłby Pan rozpocząć pracę?
2. Czy istnieje możliwość skrócenia trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy?
3. Jakie inwestycje prowadził Pan samodzielnie?
4. Czy miał Pan doświadczenie z tworzeniem harmonogramów i kontrolą budżetu inwestycji?
5.Jak wyglądała Pana współpraca z działem logistyki oraz przygotowania inwestycji?
6.Czy uczestniczył Pan w optymalizacji rozwiązań technicznych podczas realizacji inwestycji?
7.Dlaczego chce Pan zmienić obecnego pracodawcę?
8.Czy jest Pan gotoy zaangażować się w przygotowanie inwestycji realizowanej w formule „Projektuj i Wybuduj”?
9.Czy posiada Pan uprawnienia budowlane bez ograniczeń?
10.Jakie inwestycje realizował Pan jako Generalny Wykonawca?
Generalnie, Prezes przedstawił swoją wizję prowadzenia kontraktu, aniżeli zadawał pytania, co znacznie ułatwia kandydatowi udzielanie odpowiedzi.
Rezultat:
Nie dostałem pracy