Pracownik produkcji - jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika? Praca jest przy jednej maszynie, czy na kilku stanowiskach przy różnych maszynach?
Nikola
02.05.2026 17:43
Jakie zbiórki, myślałam że to forum o pracy. O żadnych zbiórkach nic mi nie wiadomo. A inni?
Kajtek
02.06.2026 06:57
Jakieś to takie wyrwane z kontekstu. O jakich panów chodzi?
21.12.2025 10:32
W tej firmie liczą się układy, a nie umiejętności. Spawacze mają więcej do powiedzenia niż sam kierownik. Ale wieczorne spotkania do czegoś zobowiązują...
No dobra ale czemu go tak źle oceniasz, to że ktoś np. nie odpowiedział w taki sposób jak oczekiwałeś nie znaczy od razu że można skreślać człowieka i go wyzywać
Fałsz
26.04.2026 17:07
Proponuję przerobić lekturę opinii tutaj konkretnie opisujących pewne sytuacje i potwierdzonych przez minimum kilka osób. Bo pytanie jakie zadajesz jest wiadomo z czego.
Przychody i zysk Dna Shapes Kwiatkowski
257,8 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Przychody firmy w roku 2023 sięgające 10 mln 829 tys. zł zasługują na uznanie. Dynamika rok do roku to wzrost o 1%. Wypracowano zysk brutto w wysokości 258 tys. zł.
Dobre wyniki firmy, chociaż wzrost niewielki. Jakie zmiany w pracy można zauważyć dzięki tym przychodom? Co o tym sądzicie?
Felix
23.03.2026 10:54
Asystent AI
Firma szukała pracownika produkcyjnego i oferowała umowę o pracę oraz pensję od 6000 do 7500 zł brutto. Trzeba było mieć ogólną wiedzę techniczną, umieć obsługiwać narzędzia i wykazywać się kreatywnością oraz zaangażowaniem. Była szansa na pracę przy ciekawych projektach i rozwój zawodowy.
Jak w praktyce wyglądały zarobki i atmosfera w zespole? Czy można się było tu czegoś nauczyć i realnie rozwinąć?
Opinie o DNA Shapes Kwiatkowski sp.j. - Analiza środowiska pracy w krakowskiej firmie
Na podstawie zebranych informacji z różnych źródeł, firma DNA Shapes Kwiatkowski sp.j. z siedzibą w Krakowie przy ul. Cechowej 100B prezentuje się jako przedsiębiorstwo specjalizujące się w obróbce metali, cięciu laserowym i gięciu blach. Firma została założona w 1998 roku i posiada certyfikat ISO 9001:201534. Jednak opinie pracowników dotyczące warunków pracy i atmosfery w firmie są przeważnie negatywne.
Charakterystyka firmy
DNA Shapes Kwiatkowski sp.j. to spółka jawna zajmująca się obróbką mechaniczną i termochemiczną metali. W 2023 roku firma osiągnęła przychody w wysokości 10,8 mln zł, jednak odnotowała stratę brutto wynoszącą 258 tys. zł. Przedsiębiorstwo realizuje również projekty dofinansowane, w tym projekt dotyczący poprawy bezpieczeństwa i warunków pracy o wartości 236 884,41 zł.
Opinie pracowników - atmosfera pracy
Zdecydowana większość opinii pracowników przedstawia negatywny obraz atmosfery pracy w firmie. Pracownicy opisują środowisko jako "toksyczne" i "fałszywe". Szczególnie krytykowane są:
Problemy z kierownictwem
Pracownicy wielokrotnie wskazują na problemy z zarządzaniem, szczególnie z kierownikiem Dariuszem Bieleniem. W opiniach pojawiają się zarzuty dotyczące:
Niespójnych wymagań i częstego zmieniania zdania przez przełożonych
Braku jasnych kryteriów oceny pracy
Problemów komunikacyjnych między kierownictwem a pracownikami
Atmosfera między pracownikami
Opinie wskazują na problemy w relacjach interpersonalnych:
Tworzenie się grup i odsuwanie nowych pracowników na bok
Plotkowanie i donoszenie do kierownictwa
Wzajemne obgadywanie pracowników za plecami
Brak wsparcia dla nowych zatrudnionych
Warunki zatrudnienia i wynagrodzenia
System wynagradzania
Firma oferuje wynagrodzenie w wysokości najniższej krajowej plus ewentualną premię do 300 zł. Jednak pracownicy wskazują, że:
Premia jest trudna do otrzymania ze względu na długą listę potencjalnych błędów
Występują "cięcia" z wynagrodzenia za różne przewinienia
Brak przejrzystości w systemie premiowania7
Dodatkowe obowiązki
Pracownicy skarżą się na:
Zlecenia po godzinach i w weekendy, czasem nawet w nocy
Konieczność poprawiania błędów popełnionych przez innych pracowników
Brak jasnego podziału obowiązków
Kontrowersyjne praktyki
Zrzutka na prezent dla szefów
Jedną z najbardziej krytykowanych praktyk była przymusowa zrzutka na prezent dla właścicieli firmy. Kierownik Dariusz Bieleń zorganizował zbiórkę 30 zł od każdego pracownika na voucher do ekskluzywnej restauracji, stawiając pracowników "przed faktem dokonanym" i nie dopuszczając dyskusji na ten temat.
Problemy z okresem próbnym
Pracownicy wskazują, że kierownictwo nie przestrzega trzymiesięcznego okresu próbnego, skracając go na podstawie pomówień innych pracowników.
Pozytywne aspekty - opinie klientów
W przeciwieństwie do opinii pracowników, opinie klientów firmy są pozytywne. Na platformie Google firma otrzymała średnią ocenę 4,6/5 na podstawie 12 opinii. Klienci chwalą:
Rzetelność firmy i miłą obsługę
Fachowe rady i jakość wykonania
Dbałość o każdego klienta, niezależnie od wielkości zamówienia
Wysoką jakość usług w przyzwoitej cenie
Wnioski
DNA Shapes Kwiatkowski sp.j. prezentuje się jako firma o dwóch obliczach. Z jednej strony, klienci są zadowoleni z jakości usług i profesjonalizmu firmy. Z drugiej strony, pracownicy opisują toksyczne środowisko pracy z problemami w komunikacji, niesprawiedliwym systemem wynagradzania i kontrowersyjnymi praktykami zarządzania.
Potencjalni kandydaci powinni być świadomi tych problemów przed podjęciem decyzji o zatrudnieniu. Firma wymaga znaczących zmian w podejściu do zarządzania zasobami ludzkimi, aby poprawić atmosferę pracy i zatrzymać pracowników.
Wśród pracowników Dna Shapes Kwiatkowski sp.j. w Krakowie największe kontrowersje wywołały następujące sytuacje:
1. Przymusowa zrzutka na prezent dla szefów
Kierownik firmy zorganizował zbiórkę pieniędzy (30 zł od osoby) na voucher do ekskluzywnej restauracji dla właścicieli, stawiając pracowników „przed faktem dokonanym” i nie pozostawiając miejsca na dyskusję. Wpłaty miały być przekazywane nawet na prywatny numer telefonu lub konto kierownika. Ta praktyka została odebrana jako narzucanie woli i wywołała silny sprzeciw, szczególnie w kontekście relacji władza–zespół.
Pracownicy wielokrotnie wskazywali na istnienie zamkniętych grupek, wzajemne obgadywanie, donoszenie do kierownictwa oraz brak wsparcia dla nowych osób. Wypowiedzi sugerują, że atmosfera jest na tyle zła, iż prowadzi do wykluczenia i izolacji nowych pracowników(usunięte przez administratora)
Beata
29.11.2025 11:53
Ale co jest nie tak w podejściu kierownictwa do pracownikow, jakies przyklady? Bo oprócz tej zrzutki, co w sumie jest normalne, jakos nic nie jest napisane..
Gr
01.12.2025 13:43
Jeśli uważasz, że zrzutka jest normalna to sama jesteś nienormalna.
No chyba, że jesteś Andrzej albo Dariusz to wszystko jest jasne.
Asystent AI
30.06.2025 14:13
3. Decyzje kadrowe oparte na pomówieniach
Wskazywano na przypadki skracania okresu próbnego lub zwalniania pracowników na podstawie pomówień i plotek, bez rzetelnej oceny pracy. Pracownicy czuli się oceniani nie za efekty, lecz za relacje z grupą i kierownictwem.
4. Brak jasnych zasad wynagradzania i premiowania
Pojawiały się zarzuty o „cięcia” z wynagrodzenia z powodu różnych, często subiektywnych przewinień, a także o brak przejrzystości w przyznawaniu premii. Pracownicy skarżyli się, że nawet drobne błędy lub nieporozumienia skutkowały utratą części zarobków.
5. Publiczne upokarzanie i krytyka
W opiniach pojawiały się relacje o publicznym wytykaniu błędów, podważaniu kompetencji oraz rozgłaszaniu negatywnych informacji o pracownikach, co wpisuje się w katalog zachowań (usunięte przez administratora)
Te sytuacje wywołały największe emocje i kontrowersje, prowadząc do licznych negatywnych opinii o atmosferze i kulturze organizacyjnej w firmie.
Dobre :^)
24.08.2025 20:34
Jeśli został zwolniony na podstawie pomówień i plotek do czego się teraz przyznajesz to skąd twe żale?
Bd
05.09.2025 18:17
Jeśli zwolnienie pracownika na podstawie pomówień i plotek uważasz za jak najbardziej zasadne, to ciesz się że nie siedzisz za tak zacne czyny. Póki co nie siedzisz. Takie tematy zachęcają do zatrudnienia się w takim czymś.
Czym są fałszywe pozytywne opinie?
Fałszywe pozytywne opinie to recenzje, które celowo wprowadzają w błąd, aby podnieść reputację produktu, usługi lub firmy. Mogą być tworzone przez same firmy, ich pracowników, opłaconych recenzentów lub nawet przez automatyczne boty. Są szkodliwe, ponieważ zniekształcają rzeczywisty obraz i utrudniają klientom podjęcie świadomej decyzji.
Jak rozpoznać fałszywe pozytywne opinie?
Rozpoznanie fałszywych opinii nie zawsze jest łatwe, ale istnieje kilka sygnałów, na które warto zwrócić uwagę:
* Język i styl:
* Używanie bardzo ogólnikowych, entuzjastycznych sformułowań bez podawania konkretnych szczegółów ("świetny produkt!", "najlepsza obsługa!").
* Powtarzanie tych samych fraz w wielu recenzjach.
* Brak błędów ortograficznych i gramatycznych, co może sugerować, że opinia została napisana przez profesjonalistę, a nie spontanicznie.
* Zbyt emocjonalny, przesadny ton (np. "zmieniło to moje życie!").
* Profil recenzenta:
* Nowe konta z tylko jedną recenzją.
* Konto, które recenzuje tylko jeden typ produktów (np. wyłącznie telefony danej marki).
* Brak zdjęcia profilowego lub nazwa użytkownika, która wygląda na wygenerowaną losowo.
* Treść i kontekst:
* Recenzja nie odnosi się do żadnej konkretnej funkcji lub cechy produktu.
* Wiele 5-gwiazdkowych recenzji w krótkim czasie, co może wskazywać na masowe tworzenie opinii.
* Opinie, które brzmią jak tekst marketingowy skopiowany ze strony produktu.
* Brak opinii negatywnych:
* Jeśli produkt lub usługa ma setki recenzji i wszystkie są pozytywne, jest to bardzo podejrzane. Nawet najlepsze produkty mają czasami niezadowolonych klientów.
Gdzie najczęściej występują?
Fałszywe opinie można spotkać na wielu platformach, w tym:
* Sklepy internetowe (np. Amazon, Allegro)
* Serwisy rezerwacyjne (np. Booking.com, TripAdvisor)
* Platformy społecznościowe (np. Facebook, Instagram)
* Strony firmowe
Zawsze warto zachować ostrożność i szukać recenzji na niezależnych stronach lub forach, gdzie opinie są bardziej wiarygodne.
Spawacz
23.07.2025 19:33
Koledzy, znów pojawilo się ogłoszenie że szukają spawacza. Idzie uczciwie zarobić, 6-7k ?
Czy szkoda czasu?
Spawa się cienkie blachy 3mm czy coś grubszego na przetop?
21.08.2025 12:43
Jeśli ktoś uczciwie pracuje to i uczciwie zarobi. Spawa się wszystko. Głównie cienkie czarne blachy i nierdzewne
Morfeusz
30.05.2025 15:02
Powiem tak nie dawno się zatrudniłem i już po kilku dniach widzę że jestem odsunięty na bok pracownicy porobili sobie grupki śmiechy hihy między sobą a ja sam robię tak 8 h nikt zdania nawet nie zamieni dziwna firma
marcin
14.07.2025 13:23
oj tak, sama prawda, niestety sam się na tym przekonałem i przejechałem , nie polecam
Elvis
17.07.2025 15:59
No wiesz... parę wyjść po 5 minut i się uzbiera. Jest to bardzo nie sprawiedliwe moim zdaniem dla osób które nie palą. Co mam sobie patyka do buzi wsadzić i udawać że pale? No śmiech na sali, takie coś powinno być zakazane, jest przerwa to niech sobie wtedy palą uzależnieńcy. I tak jak ktoś wspominał.. grupki i nawet z nikim nie można pogadać, widzę że w tej kwestii też nic się nie zmieniło .
Dna
11.07.2025 16:17
ogłoszenia Panie i Panowie. Wraz z managerami dwóch innych spółek (Signs i VD) podjęliśmy decyzję o kupieniu prezentu dla naszych szefów. Jako prezent wymyśliliśmy opłacenie vouchera do jednej z ekskluzywnych restauracji. Uzgodniliśmy, że zakładamy 30 zł od każdego pracownika. Dzięki temu uzbiera się pokaźna sumka 2 tys. zł. Kwota za którą mogą fajnie spędzić wieczór. Kwotę za naszą firmę zakładam z własnych pieniędzy. W związku z tym proszę o wpłaty najpóźniej do wtorku 20.12 po 30 zł w poniższych postaciach: - gotówką - blikiem na numer 601 489 401 (mój prywatny numer) - na konto 32 1050 1445 1000 0090 6345 0549 (moje prywatne konto) Zdaję sobie sprawę, że stawiam Was przed faktem dokonanym i nie wszystkim się to może podobać, ale czasami nie ma czasu i miejsca na demokrację. Myślę, że nasi szefowie zasługuję chociaż na taki sposób docenienia. Prezent ten chcemy wręczyć dzisiaj podczas imprezy wigilijnej. Jednak mimo tego liczę na zrozumienie i komplet wpłat. Jeśli ktoś chce ten temat przegadać zapraszam na rozmowę do mnie do pokoju. Z góry dziękuję. Darek
Tak Dariusz Bieleń włazi w sr anie swym właścicielom. Ekipa fałszywych wesołków bardzo lubi takie zagrania. Siebie warci spedaleni przez to denko ocaleni.
20.12.2024 22:34
Wnioski
18.05.2025 16:23
No pacjent ewidentnie nadaje się na kierownika. Do powiedzenia nie ma nic ale do napisania to już dużo. Chce prosto w twarz kiedy miał i co? Protokół gaśnica.
Bublu
13.06.2025 22:27
No popatrz, dało się? Widać, że internet daje możliwości jakich stanowisko kierownicze nie daje. Jednak coś tam ujawniasz po czasie. Co do podpisywania się - kto się tu podpisuje? Sam tego nie robisz, więc nie oczekuj od kogoś innego.
A teraz słowo klucz - powody. W trakcie rozmowy nie było powodów, tylko lakoniczne yyy... Nie wiem... Nie będę się dowiadywał itp. Konkretu zero. Kłamanie prosto w twarz, że wszyscy nie widzą współpracy. Ci wszyscy wyparli się tej wersji solidarnie tym samym przyznając się do tego jakimi są fał szyw cami. Jeżeli nie widzieli współpracy, to nie powinni się z niczym zwracać i prosić o wsparcie, czy też wyręczenie w pracy. Taki "honor" pus taka.
Popełnianie błędów jest normalne dla kogoś, kto z czymś wcześniej nigdy nie miał do czynienia. Gorsza sprawa, gdy ktoś zna temat od dawna i działa celowo na szkodę innego pracownika. Taki Kubuś z syntetycznym uśmieszkiem nie znikającym z gę by, iskra lewus następny nie wypuszczający telefonu z łapy, źle składali, nie podpisywali się na zleceniach i trzeba było za nich, a przede wszystkim przez nich liczyć od początku i korygować błędy o czym remi i Andrzej wiedzą. Ich błędy szły na moje konto co jest rzecz jasna "powodem" do zwolnienia ale ich. Co do błędów to popełnia je każdy bez wyjątku. Sam również je popełniasz, ale gdy zwróciłem na to uwagę, zamiotłeś pod dywan. Na ogarnięcie tematu pracownik ma trzy miesiące okresu próbnego, co zresztą powiedziałeś na samym początku. Puste słowa.
Umiejętności współpracy w grupie wynikają nie tylko ze strony jednostki ale z ogółu jaki ta grupa tworzy. Łatwo jest przypisywać odpowiedzialność jednej osobie przez dwu lico wą grupę za plecami, a następnie pomawiać i donosić do kierownika. Płakaliście niespełna dwa lata temu w kwestii urojonych pomówień. Tak, urojonych. Art. 212 K. K. działa tu przeciw takim hi po kry tom. Tak się dzieje gdy pom awiacz zderzy się z faktami przeciwko niemu świadczącymi.
Obgadywanie i szkalowanie - to piszesz o tym mo tło (usunięte przez administratora) co współpracy nie widział, ale z pomocy korzystał. Polak z Kotarbą jak te ograniczone intelektualnie dzieci specjalnej troski idą do kierownika i skarżą się na zatrudnionego drugi tydzień pracownika i robią to na jego oczach aby jeszcze lepiej wypaść. Żenada ekstremalna. No ale takie miejsce, taki klimat. Polak po kilku dniach drze swój niewyparzony r y j przeklinając na całą halę narażając się w ten sposób, ale to nie należy do obowiązku przełożonych by takiego ustawić? Trzeba wyłożyć co należy do czyich obowiązków bo nikt nie wie.
Każdy coś zawali i nie ma problemu. Zrzuci się na kogoś.
Kotarba zniszczył dwa lustra. Zostałem dłużej by nadrobić straty. Iskra nie zabezpieczył lustra również, więc zostało zarysowane, po czym rozpowiedział że to ja. Takich generatorów strat hoduje firma za przyzwoleniem kierownictwa. Na jego oczach ww. nie ro by chowają się z telefonami przed kamerami i bawią się w najlepsze zamiast jak mówi regulamin pracować. Jeden pracownik stosował się do tego i jego o la no. Miałeś sprawdzić rejestry by zobaczyć wspólny mianownik tego wesołego i zgranego towarzystwa. Jesteś stronniczy więc tego nie zrobiłeś. To nie jeden pracownik psuje atmosferę, a grupa. Że ryba psuje się od głowy to kolejny atrybut dna. Szkalowanie i obgadywanie mylisz z ustawieniem za kierownictwo ch amski ego ro bo la co wynosi ile wlezie. To wszystko na oczach kierowników. Okres próbny skróciłeś na podstawie po mó wień, a zatem nie skorzystałeś z przysługującego prawa, tylko je złamałeś o czym powiesz Greniewiczowi. Nawet remi powiedział, że nie chodziło o pracę w tych "powodach". Jednostka nie ma żadnego obowiązku naprawiać błędu po szka lu jącej ją grupie upo śle dzonych.
W kwestii zbiórki, to już zasługa jej autora, który został przez swych pracusiów obgadany i wyśmiany. Treść rozeszła się po świecie, co autor im zawdzięcza właśnie. Tym samym, którzy podają rękę, plątają się i podchodzą pytaniami i zagadywaniem celem zebrania informacji aby mieć o czym plotkować i z czym donosić oraz pomawiać. Pozwalasz na to by kombinator Michalski przychodził do dna kiedy chce, po czym znikał na tydzień, dwa i wracał jakby nigdy nic, ćpał w miejscu pracy. Czyli tak jak mówiłem - kłamałeś na początku, w trakcie i na koniec. Teraz otrzymasz od bara chła order odwagi.
Musisz mieć bardzo dużo pracy w pracy, że piszesz zawsze w miejscu zatrudnienia. "Zarządzam firmą" - dobre.
Nakarmione w restauracji chłopaki o tym wszystkim wiedzą?
Julia
07.06.2025 09:59
Dzień dobry, naprawdę można zarobić 9k brutto na stanowisku projektantki? Ogólnie polecacie tą firmę bo w ofercie widzę, że firma nie daje żadnych benefitów trochę słabo..
Tech
07.06.2025 18:06
Ta firma jest słaba pod każdym względem. Kilku sz ma cia rzy wśród cie ci i pseudo kierowników=opinia gwarantowana.
zgredek
15.03.2025 07:49
No i co tam z tymi podwyżkami u was? w tamtym roku się o nie dopytywali ale nikt nie raczył się udzielić. Ustalone są już konkretne terminy co do nich albo już jednak były?
Wujek Franek
20.03.2025 20:30
Podnoszą normy pracy i wprowadzili owocowe czwartki, w każdy czwartek sprawdzają owoce pracy.
W
31.03.2025 00:03
Tak "zarządza" generał manager. Modli się każdego dnia żeby wszyscy dopisali i łaskawie przyszli do pracy aby pracować na niego. Najlepsze są dni kiedy braknie stanowiska na miejscu i manager musi załatać dziurę. Plomba wykonana z materiału db to ujma na renomie firmy. Tak trzymać!
27.08.2024 11:31
Yyyeeiiiooouuu?
09.10.2024 10:20
Ale nie jesteś i nigdy nie będziesz na moim miejscu. Nie jesteś w temacie, nie czytasz ze zrozumieniem, nie masz wyobraźni, a o empatii już nie wspominając. Pozwól Ignacy, że rozwieję wszystkie twoje... ułomności. Po pierwsze niejasny i dziwny jesteś ty. Nie rozumiesz ani ułamka tego co widzisz, bo też do końca trudno stwierdzić że czytasz. Znasz w ogóle literki? Próbujesz nieudolnie wyłapać sens w konkretach na które patrzysz ale i tutaj równo się wykolejasz. Zadajesz pytania do precyzyjnie udzielonych odpowiedzi, a nawet do pojedynczych słów. Jak już to zostało wcześniej napisane z dedykacją dla ciebie: rzecz jest o wpłaceniu złomu z odzysku betonu. Tak i to wszystko na konto bankowe takiego jak ty (usunięte przez administratora) Macie wspólną grupę ale nie w mediach społecznościowych. Jesteś godzien jego stanowiska i "zarządzania" podległemu (usunięte przez administratora)
29.08.2024 08:29
maniek
04.09.2024 08:42
Ale co sugerujesz że tu takich nie ma? Skoro piszą o atrakcyjnej kasie to raczej najniższej krajowej nikomu nie oferują. Jeszcze jak jakieś premie by do tego dawali to chyba sam się skusze
Wujek franek
04.09.2024 14:14
To co piszą, a co jest, to są dwie różne rzeczy, atrakcyjne wynagrodzenie, to pojecie względne, konkretów nikt nie podał, więc oczekiwania mogą być różne, jeden będzie się cieszył jak dostanie parę stówek więcej niż najniższą, a drugi się ucieszy z paru tysięcy więcej niż najniższa.
Qazeq
04.09.2024 13:35
(usunięte przez administratora)Praca w fałszywej i toksycznej atmosferze. Zarobki wg najniższej plus ewentualna premia w wysokości do 300 zł.(usunięte przez administratora)Ewentualna ponieważ łatwo jej nie otrzymać z powodu potężnej ilości czynników wymienionych na długiej liście potencjalnych błędów(usunięte przez administratora) zlecenia po godzinach i w łikendy, a czasem w nocy. Z(usunięte przez administratora)Jeden drugiemu wchodzi w paradę, później się wypiera co również skutkuje cięciami. (usunięte przez administratora)
28.06.2024 11:44
Co możecie powiedzieć o pracy w firmie Dna Shapes Kwiatkowski sp.j.? Z tego, co widzę, poszukują kogoś na stanowisko Projektant CAD
Zostaw merytoryczną opinię o Dna Shapes Kwiatkowski sp.j.