Opinie jednej czy dwóch osób, które uważają że zamiatanie podwórka jest ciężką pracą, to nie dziwie się, że Ci ludzie szukają ciągle pracy. Tacy nie powinni w ogóle pracować. Żadnej kucharki nie mieliśmy która miała myć naczynia, chyba, że zdarzyło się że po sobie. Zapewne ta anonimowa Pani to jedna z tych osób, które nie mają pojęcia o kuchni i gotowaniu i opuściła to miejsce szybciej niż przyszła. Ot cała prawda.
Panie Kucharzu - trafiając na ten profil i czytając Pana wpis, aż przecieram oczy ze zdziwienia. Bezczelność z jaką Pan wyzywa byłych pracowników od leni i pisze, że "tacy ludzie nie powinni w ogóle pracować", jest porażająca i idealnie pokazuje, dlaczego nikt nie chce u Was zostać na dłużej.
Zwykła logika i podstawy Kodeksu Pracy się kłaniają. Od kiedy to do kompetencji i obowiązków pokojówki należy grabienie liści, zamiatanie parkingów, czyszczenie koszy zewnętrznych, odkręcanie żarówek na wysokościach czy hit nad hity- czyszczenie styków elektrycznych wykałaczkami pod napięciem?! Od tego są pracownicy techniczni i konserwatorzy, a nie personel sprzątający pokoje. Pokojówki mają dbać o czystość wnętrz obiektu, a nie odwalać ciężkie prace wokół hotelu, podczas gdy jak inni piszą- techniczni parzą kawkę kierownictwu.
Próbuje Pan nieudolnie zamieść pod dywan jawne łamanie przepisów BHP i mobbing, robiąc z poszkodowanych kobiet "lenie, którym nie chce się pracować " Całe szczęście, że te kobiety miały odwagę opisać ten absurd i mają na to dowody w telefonach. Każdy normalny człowiek, który przeczyta te opinie, oparzy się i ucieknie od Was gdzie pieprz rośnie. Zamiast obrażać ludzi na forum, radzę pilnie poczytać o prawie pracy i obowiązkach na poszczególnych stanowiskach, bo z takim podejściem zaraz sami będziecie te pokoje sprzątać.
Dla zainteresowanych Pań zostawiam kilka konkretnych przepisów z Kodeksu karnego oraz Kodeksu pracy, które idealnie pasują do opisanych sytuacji:
1. Art. 220 Kodeksu karnego (Niedopełnienie obowiązków BHP): "Kto będąc odpowiedzialny za bezpieczeństwo i higienę pracy, nie dopełnia wynikającego stąd obowiązku i przez to naraża pracownika na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze do lat 3 pozbawienia wolności).
2. Art. 94³ Kodeksu Pracy (mobbing): uporczywe i długotrwałe nękanie lub zastraszanie pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, mające na celu poniżenie lub ośmieszenie. Za mobbing pracownikowi należy się odszkodowanie i zadośćuczynienie.
3. Art. 190a Kodeksu karnego (nękanie) : (dla Pani, której podrzucono prezerwatywy)Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia, poniżenia lub udręczenia (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
4. Art. 212 Kodeksu karnego (Zniesławienie): (Sytuacja z kurtką) Kto pomawia inną osobę o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego do danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. Kara do roku więzienia.
Martyna
15.07.2026 14:39
To sugerujesz, że ten komentarz wyżej pokazuje podejście właściciela firmy do ludzi, których zatrudnia albo zatrudniał? Skąd w ogóle taka myśl?
Vanessa
16.06.2026 17:02
Ja się dziwię że stale znajdują chętnych do pracy 🤨 o ile te wszystkie zle opinie są sprawdzone. po prostu to dziwne że dalej się to tak kręci chyba że w praktyce nie jest aż tak źle
ex pokojówka
21.06.2026 12:00
Pracowałam tam od lutego do kwietnia tego roku na stanowisku pokojówki. Piszę komentarz z własnego doświadczenia. Jak się przyjęłam menadżerka była na chorobowym i to był dla mnie spoko czas. Jak wróciła i mnie poznała zaczęły się cyrki. Robiła wszystko żeby mnie upokorzyć zwłaszcza przed męską częścią załogi. Ktoś tam napisał że pracownicy techniczni nie mogą grabić liści bo są zajęci robieniem kawy menadżerce i szczerze w to wierzę bo dokładnie tak było. Siedziała albo na schodach gdzie nie było kamer lub w kotłowni i piła kawkę razem z tymi dwoma gościami a do mnie pisała smsy że mam zamiatać parking i czyścić kosze na zewnątrz. Podrzuciła mi zużyte prezerwatywy na salę bilardową (nie wierzę że ktoś uprawiał (usunięte przez administratora) przed kamerami). Najlepiej że koleżanka z pracy przyszła do mnie i mówi żebym nie sprzątała tej sali bo dwa dni wcześniej była generalnie czyszczona. Stąd wiem że prezerwatywy były przez nią podrzucone. Poszłam z tym do recepcjonistki i ona sama mówi że kto normalny uprawniałby (usunięte przez administratora) metr przed kamerą. Kobieto tyle mam opowieści że szkoda gadać. Mam całą galerię zdjęć poleceń i smsów i cały czas zastanawiam się czy tego dalej nie zgłosić. Przede mną była dziewczyna którą też tak zaszczuła i się zwolniła bo miała dość tej baby. Szefowa jest w porządku przynajmniej była miła ale nie miałam już ochoty z nimi rozmawiać. Pokojówki traktowane są tam bardzo źle. Do dzisiaj pluję sobie w brodę że nie wyszłam w dzień w którym potraktowała mnie jak szmatę. A i jeszcze jedna historia, zadzwoniła do mnie recepcjonistka z polecenia menadżerki, że robią małe śledztwo czy przypadkiem nie ZABRAŁAM kurtki pani menadżer (godzina 21:00) od 16 byłam w domu. To było w dniu w którym poznałam tę obrzydliwą kobietę. Jak byś się czuła gdyby robili z ciebie złodziejkę? Proszę idź się tam zatrudnij. Życzę ci żebyś przeżyła to co ja.
Kaja
21.06.2026 22:04
A weź powiedz czy w takiej strukturze była w ogóle możliwość zgłoszenia tych problemów komuś wyżej czy kwestie rozwiązywania konfliktów zależały wyłącznie od bezpośredniego przełożonego🤔
Przychody i zysk Delta WGW Rudolf Wojtala Tomasz Wojtala Aleksander Wojtala Wojtal
Przychód netto [PLN]
1,2 mln
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Wynik przychodów za rok 2023 to 5 mln 595 tys. zł. Wyniki były wyższe o 20% niż rok wcześniej. Kwota 1 mln 221 tys. zł to wartość uzyskanego zysku brutto.
Co o tym myślicie? Jak te wyniki wpływają na Waszą pracę?
Wo
16.06.2026 12:32
Czytam te komentarze i muszę dodać swój. Zostałam kiedyś zatrudniona w charakterze kucharki i jakież było moje zdziwienie gdy pewna menadżerka (czarne włosy) nie pamiętam imienia, pierwszego dnia mojej pracy oznajmiła, że mam tu wiadro i szmatę i mam umyć jakaś salę w hotelu. Powiedziałam że przyszłam tu gotować a nie sprzątać od tego są sprzątaczki a ona z pogardą że mam słuchać poleceń. Wyszłam i podziękowałam za pracę. Zresztą z kim bym nie rozmawiała to nikt nie poleca tego miejsca właśnie że względu na menadżerkę. Szkoda czasu
Hej,
czy ktoś pracował jako manager restauracji z wynagrodzeniem do 10 500 PLN brutto? Jakie były realne wymagania i czy atmosfera faktycznie była partnerska?
Wcierają codziennie smaczny posiłek pracowniczy, trzeba było znać dobrze gastronomię, obowiązywała elastyczność pracy i po 3 miesiącach dostawało się opiekę medyczną.
faktycznie jest nowy menago? 🙃 oj nie jestem na bieżąco ciekawe co mogło sie pozmieniać tam w pracy
Agnes
19.04.2026 12:09
Witam.
Na olx jest ogłoszenie o pracę na stanowisko "osoba dbająca o czystość w hotelu". Ktoś wie jak to wyglonda od środka? W ogłoszeniu napisali że e sprzątanie pokoji, holu, restauracji, kuchni, korytarza, dał, wkoło hotelu? Czy atmosfera jest przyjazna? Ile można zarobić czy kierownik hotelu jest spoko. Ile jest na dzień pokojów do sprzątania
Dzienki. Koleżanka ma tam znajomą i to samo muwiła że największe problem jest z menagerka i ilością pracy. Co pół roku kogoś szukajo więc to o czymś świadczy.Dlatego szukam dalej. Dzienki
ex pokojówka
10.05.2026 10:38
Pracowałam w tym obiekcie jako pokojówka i szczerze odradzam to miejsce każdemu, kto liczy na szacunek i bezpieczne warunki pracy. Moje główne zastrzeżenia dotyczą BHP i zadania niebezpieczne. Mimo zatrudnienia na stanowisku pokojówki i braku odpowiednich badań lekarskich (wysokościowych) oraz uprawnień, regularnie zmuszano mnie do pracy na wysokiej drabinie (mycie żarówek, lamp i kabli).
Umowa zlecenir opiewała na pracę pokojówki, jednak w praktyce byłam zmuszana do ciężkich prac porządkowych na zewnątrz obiektu, takich jak zamiatanie parkingu, grabienie liści czy mycie zewnętrznych koszy na śmieci, co nie powinno mieć miejsca przy takim stanowisku od tego są pracownicy techniczni.
Zarządzanie personelem opiera się na mikrozarządzaniu i absurdalnych wymaganiach. Przykładowo, otrzymywałam pisemne polecenia czyszczenia styków elektrycznych i kontaktów przy użyciu wykałaczek, co jest nie tylko uciążliwe, ale przede wszystkim skrajnie niebezpieczne przy urządzeniach pod napięciem ale jak to napisała menadżerka P. "Ma być czysto"
Atmosfera w miejscu pracy -panuje ogromna rotacja pracowników, wynikająca ze sposobu traktowania personelu przez kadrę zarządzającą (krzyki, nierealne terminy i brak profesjonalizmu w komunikacji).
Zdecydowanie nie polecam tego miejsca. Wszystkie powyższe punkty mam udokumentowane w postaci zdjęć poleceń służbowych oraz korespondencji.
Zostaw merytoryczną opinię o Delta WGW sp.j. Rudolf Wojtala Tomasz Wojtala Aleksander Wojtala Wojtal Sp. z o.o.