''Profesjonalista"10.03.2025 12:41
Jako były pracownik na stanowisku drukarza chciałbym przedstawić swoją opinię dotyczącą warunków panujących w tej firmie. Moje doświadczenia wskazują, że zarządzanie oraz kultura organizacyjna pozostawiają wiele do życzenia, co może być istotnym czynnikiem dla przyszłych kandydatów rozważających zatrudnienie w tym miejscu. Bezpośrednim przełożonym na produkcji jest współwłaściciel firmy, mężczyzna około 50. roku życia, który regularnie wykazywał zachowania o charakterze manipulacyjnym i pasywno-agresywnym. W praktyce przejawiało się to poprzez: (usunięte przez administratora) i wykluczanie: Systematyczne umniejszanie moich kompetencji oraz wykluczanie z ważnych procesów komunikacyjnych. Brak wsparcia: Mimo deklarowanej gotowości do pomocy, w praktyce moje prośby o wsparcie spotykały się z gestami dezaprobaty (przekręcanie oczami, śmianie się, niekonstruktywne sygnały) i negatywną reakcją, co skutecznie zniechęcało do zadawania pytań i komunikowania się przez co na końcu zostało w sposób manipulacyjny zostało mi zarzucone, że to ze mną nie ma kontaktu. Komunikacja w tej firmie to używanie nieprofesjonalnego języka, w tym przekleństw, co dodatkowo wpływało na pogorszenie atmosfery w zespole i kiedy już nie wytrzymałem ciśnienia i podniosłem głoś zostałem wykluczony przez jednego z pracowników w postaci milczenia i ignorowania mojej osoby. Interwencja u drugiego wspólnika firmy, który potwierdził, że podobne incydenty miały miejsce na przestrzeni lat, wskazuje na utrwalony problem w kulturze zarządzania co pokazuje, że jest to problem stały . Dodatkowo, decyzja jednego z moich poprzedników o zakończeniu współpracy, motywowana trudnościami w porozumieniu się z kierownictwem, potwierdza systemowy charakter tych nieprawidłowości (informacja zdobyta w pierwszym dniu pracy od jednego z pracowników). Na podstawie osobistych doświadczeń oraz informacji uzyskanych w trakcie interwencji wewnętrznej, mogę stwierdzić, że środowisko pracy w tej firmie charakteryzuje się brakiem profesjonalizmu w zarządzaniu oraz niewłaściwym podejściem do pracowników. Potencjalnym kandydatom zalecam dokładne rozważenie swojej decyzji o zatrudnieniu, gdyż opisane warunki mogą nie sprzyjać rozwojowi zawodowemu ani satysfakcji z wykonywanych obowiązków. Warto na koniec dodać, że w firmię dochodzi do nie uczciwych praktyk i komentarze takie jak opinia Pana Jakuba są w cale nie obiektywne a wręcz podyktowane przez przełożonego. Chciałbym też zaznaczyć, że podawanie swojej opinii na temat pracowników dalszym potencjalnym pracodawcą jest nielegalne i poschodzi pod łamanie prawa RODO.