Grzegorz Szymański03.12.2025 10:57
Dzień dobry,
dziękuję wszystkim za opinie – zarówno te pozytywne, jak i krytyczne.
Szanuję każdy głos, również osób, które kiedyś u nas pracowały. Internet daje możliwość komentowania anonimowo i rozumiem, że czasem pojawiają się emocje, rozczarowania czy niedokończone historie.
Chciałbym jednak odnieść się spokojnie i merytorycznie do kilku powtarzających się wątków:
1. Kwestie BHP
Firma była kilkukrotnie kontrolowana przez PIP – ostatnią kontrolę sami komentujący przywołują w swoich wpisach.
Kontrola nie wykazała żadnych nieprawidłowości, co jest faktem potwierdzonym dokumentami.
Procedury BHP są dziś dużo bardziej rozwinięte niż jeszcze kilka lat temu, a sprzęt regularnie wymieniany.
2. Umowy i wynagrodzenia
Wszystkie obecnie osoby pracują wyłącznie na umowach zgodnych z prawem, z wynagrodzeniami wypłacanymi terminowo – najlepszym dowodem jest to, że firma funkcjonuje 21 lat bez problemów w tym zakresie.
Jeżeli ktoś twierdzi, że pracował „na czarno”, a mimo to nie zgłosił tego w trakcie zatrudnienia i nie posiada potwierdzeń – trudno mi się odnieść do takich anonimowych zarzutów.
3. Podejście do pracowników i atmosfera
Jak każda firma – przeszliśmy różne etapy. Były okresy dynamicznego rozwoju, były trudne momenty kadrowe, były osoby, które się nie odnalazły.
To naturalne i nie zamierzam udawać, że zawsze wszystko było idealne.
Od ponad roku uporządkowaliśmy strukturę, procesy, stanowiska i odpowiedzialności – i dziś pracuje z nami stabilny, zaangażowany zespół.
4. Zarzut „awantur”, „braku szacunku”
Każdy konflikt ma dwie strony i nie będę publicznie komentował indywidualnych sytuacji z byłymi pracownikami, zwłaszcza anonimowych.
Mogę jedynie zapewnić, że wszystkie obecne osoby pracują w spokojnych warunkach, z jasnymi zasadami i otwartą komunikacją.
5. Wpisy, które ewidentnie są zemstą lub emocjonalnymi komentarzami
Nie zamierzam ich oceniać. Każdy ma prawo napisać, co czuje.
Proszę jednak czytelników o zdrowy dystans – szczególnie do wpisów pełnych wulgaryzmów, sprzecznych z faktami i podważonych nawet przez innych komentujących.
✦ Podsumowując
Firma Optokom działa na rynku ponad 21 lat.
Przeszliśmy różne etapy – jak każda firma o długiej historii – ale dziś jesteśmy poukładanym, legalnie działającym i stabilnym pracodawcą.
Jeśli ktoś ma konstruktywne uwagi lub pytania, zawsze zapraszam do kontaktu bezpośrednio, a nie anonimowo w internecie.
Pozdrawiam,
Grzegorz Szymański