Pan X03.09.2025 19:20
Miałem okazję sprawdzić ofertę pracy na jednym dniu próbnym. I tak cud, że wytrzymałem 8h. Warunki całkowicie inne niż w ogłoszeniu, standardowe zagranie, czyli najniższa na konto(usunięte przez administratora) oferta na stolarza, a na miejscu dowiaduję się, że stolarz przychodzi następnego dnia, a ja na produkcje mam iść. Serio? Po co marnować komuś tak czas i dogadywać się na inne stanowisko, a gdy przychodzi pierwszy dzień to kompletnie inne stanowisko.
Co przeraziło mnie najbardziej to warunki socjalne, tragedia. Pod pisuarem ręcznik, rozbite szyby w drzwiach, szatni brak (pordzewiałe szafki poprzewracane w nieoświetlonym pomieszczeniu), wygląda to jak żywcem wyciągnięta sceneria z horror + sci fi.
Kolejna katastrofa to spleśniała karma, którą kazano mi dorzucać w woreczkach i wsadzać wraz z instrukcją itd. do pułapek na kuny/lisy. Szanujmy się i te zwierzęta które na tą karmę będą klienci potem je wabić..
Chciałem umyć ręce (pomimo rękawiczek) od tej pleśni i tak bo mega niehigieniczne, to zostałem poinformowany, że cytując pracownika "Łazienka jest daleko i nie chodzimy do niej załatwiać potrzeb fizjologicznych ani myć rąk, bo zarząd na kamery patrzy i krzywo na to patrzą że marnujemy czas i tak daleko chodzimy do niej" na moje pytanie "To gdzie sie chodzicie załatwiać i gdzie myjecie ręce na przerwe śniadaniową?", pracownik odpowiedział "Tu przed brame koło drzewa, a ręce myjemy na przerwę chusteczkami nawilżanymi w Kanciapie".
(usunięte przez administratora) warunki socjalne, a raczej ich brak tłumaczył bliską przeprowadzką, ale jakoś to miejsce musiało wcześniej funkcjonować i spełniać minimalne warunki, ale widocznie ich nie spełniało.
Na koniec jeszcze dodam poniżające teksty, jak na pierwszy dzień pośpieszanie pracownika od razu zniechęca do działan. Robicie coś pierwszy raz i słyszycie, że ktoś kto załózmy pracuje tam już X lat robi tego więcej w 8h to od razu zastrzyk demotywacji, pomimo że zrobiliście jakieś 80% finalnie i tak tego co robi doświadczony pracownik.
Kto normalny wymaga wprawy i doświadczenia na start od kogoś kto dopiero zaczyna?
Odradzam każdemu.
Tragedia, odradzam każdemu.