Pracuję w WTS ponad półtora roku. Przechodziłem z dość dużym doświadczeniem z "wielkiej czwórki". Widzę, że nadal "wisi" trochę negatywnych komentarzy, które sam czytałem dołączając, więc dla przeciwwagi dam swój feedback, który zasadniczo jest mocno pozytywny.
Dla kontekstu - dołączałem na stanowisko starszego konsultanta (ceny transferowe). Czekałem z tą opinią na rozmowy końcoworoczne. Pracy i stresu było niemało, ale przy ocenach nie zawiodłem się na przełożonych i pracy szybko nie będę zmieniał. Komentarz dodaję w marcu 2025.
Moja opinia WTS&SAJA:
Rozwój Zawodowy:
o Zależy na jakie stanowisko aplikujesz, natomiast WTS posiada płaską strukturę organizacyjną, co umożliwia bezpośrednią współpracę z doświadczonymi ekspertami nawet na początku kariery.
o Jakość merytoryczna zlecanych przez Klientów projektów jest dość wysoka, co oferuje dobrą ekspozycję na naukę. Nawet z kilkuletnim doświadczeniem, ciągle będziesz uczył się nowych rzeczy na projektach. "Kaliber" Klientów jest IMO trochę mniejszy niż był w "wielkiej czwórce", natomiast nadal widzę na półkach sklepowych i w TV marki Klientów, z którymi pracujemy. Case jakie mają Klienci również są bardziej "życiowe" niż jakie trafiały do mnie w poprzedniej organizacji.
o Istnieje zdrowy stosunek pracy typu advisory względem pracy typu compliance – w pracy uczymy się case by case i nie ma raczej sytuacji gdzie te same osoby cały czas "klepią" te same czynności czy dokumentacje bez wszechstronnego rozwoju.
o Styl doradztwa jest „to-the-point” co pozwala w pracy doradcy szybko złapać kontekst biznesowy prowadzonych Klientów.
o WTS wspiera podnoszenie kompetencji zawodowych – możesz dogadać się na dofinansowanie do egzaminu na doradcę podatkowego, płatny urlop szkoleniowy, wsparcie w opłaceniu rat za aplikację itp.
Dynamika Zespołu i Przywództwo:
o Doświadczenie z pracy w WTS może się różnić w zależności od zespołu i lidera zespołu do którego się trafi, ale ogólnie firma promuje biznesowe i dojrzałe podejście do pracy i długodystansowych relacji z Klientami. Jeżeli Twoją pracą potrafisz to współtworzyć, możesz liczyć na zauważenie tego i docenienie nie tylko przez bezpośrednich przełożonych, ale też przez osoby zarządzające.
o Liderzy zespołów mają dość dużą swobodę budowania zespołu i wewnętrznej organizacji pracy, więc jeżeli robisz swoją pracę dobrze, możesz dogadać się na wiele rzeczy indywidualnie.
o Były przypadki, że ktoś dołączał a następnie jak nie było "flow" się z jednym przełożonym zdarzał się transfer do innego Zespołu i nie było to źle widziane. Zarząd ma ze sobą zdrowy kontakt i nie rywalizują ze sobą.
Środowisko Pracy:
o Kultura firmy jest bezpośrednia i pozbawiona zbędnego formalizmu.
o Rotacja pracowników występuje, ale oceniam ją jako niską. Jest dość sporo pracowników, którzy pracują w WTS od kilkunastu lat.
o Kultura pracy jest wspierająca, ale zdecydowanie doceniana jest samodzielność. Masz zwykle dużo czasu na przydzielone zadania, ale powinieneś raczej znajdować rozwiązania niż bariery.
o Jest pozytywnie, ale są standardowe mankamenty "konsultingu” (delegacja zadań, terminy, merytoryka etc.).
o Nawet jeżeli atmosfera jest ogólnie pozytywna, musisz pamiętać, że Ty jesteś swoim rzecznikiem. Pilnuj swojego interesu, sygnalizuj osiągnięcia, dbaj o asertywność jeśli trzeba - bądź tylko w tym fair.
o Jest pewna presja na wyniki, która może się udzielać, ale IMO jest to w normie. KPI sprzedażowe wyznaczane poszczególnym zespołom mogą być wyzwaniem, ale dotyczy to głównie liderów praktyki i managerów.
Czas Pracy:
o Czas pracy musisz zarejestrować na tzw. "timesheet" - wpisujesz krótko co robiłeś na jakim projekcie;
o W niektórych konkurencyjnych firmach (zwłaszcza tzw. „wielkiej czwórki”) istnieje system „utylizacyjny” pomiaru czasu pracy – nie każda godzina przepracowana jest zaliczana do minimalnej utylizacji jaką powinien wypracować każdy pracownik. W WTS 100% godzin przepracowanych jest rozliczane jako realnie przepracowane. Nawet godziny "administracyjne" są "pełnowartościowe". Adminu nie ma aż tak dużo.
o Filozofia firmy stoi w opozycji do pracy poza standardowymi godzinami, czego muszą pilnować również liderzy zespołów - zdarza się, że terminy projektów mogą czasami wymagać dłuższej pracy, niemniej nie jest to norma.
Praca Zdalna, elastyczność umów i rekrutacja:
o WTS ma trzy nowoczesne biura (Warszawa, Wrocław, Poznań);
o WTS wspiera zdalne lub hybrydowe formy współpracy i oferuje możliwość współpracy na zasadach B2B, co może być szczególnie ważne dla kandydatów na wyższe stanowiska z wyższymi wynagrodzeniami;
o Proces rekrutacji raczej nie obejmuje etapu rozmowy „z kadrami” – obejmuje od razu bezpośrednie rozmowy z potencjalnymi przełożonymi i dyrektorem finansowym, co dobrze działa na realne określenie warunków Współpracy na samym początku. Rozmowa rekrutacyjna jest konkretna i biznesowa. Dla niektórych to wada, dla innych zaleta.
Jeśli trochę poszukasz, znajdziesz mnie na Linkedin. Jak masz wątpliwości - napisz do mnie.