Nie polecam firmy Aplex. SAMA UKRAINA TAM PRACUJĘ I TROCHĘ POLAKÓW. Ludzie z grupą inwalidzka. STOJACA PRACA ZMIEENNIAJA TYLKO NA PRZERWY I KONIEC.
Były operator
09.01.2022 16:10
Do użytkownika HR.
Proszę nie wprowadzać osób na tym forum w błąd. Firma Aplex zatrudnia wyłącznie osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności. Wszystkie inne osoby są zatrudnione przez agencję pracy lub spółki córki.
Pracownicy zatrudnieni przez Aplex to osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności lub osoby z działu technicznego lub tak zwanego biura. Operatorzy maszyn na produkcji oraz magazynierzy, to osoby zatrudnione albo przez agencję pracy albo przez spółki córki. Zdecydowana większość osób zatrudnionych przez agencję pracy, to są osoby z Ukrainy. O ile można stwierdzić że w firmie Aplex nie ma dyskryminacji, i jest to prawda, to tylko ze względu na to, że każda z grup zawodowych pracowników zatrudniona jest w różnych firmach.
W PRAWIE PRACY ISTNIEJE TAKIE POJĘCIE JAK ŚWIADCZENIE PRACY LUB WYKONYWANIE PRACY DLA KOGOŚ. NALEŻY ROZRÓŻNIĆ WIĘC, OSOBY KTÓRE SĄ PRACOWNIKAMI FIRMY APLEX OD TYCH KTÓRE ŚWIADCZĄ PRACĘ NA TERENIE FIRMY APLEX A ZATRUDNIENI SĄ ZUPEŁNIE GDZIE INDZIEJ.
To powoduje że jeżeli trzech operatorów przepracowało tyle samo godzin w miesiącu, mając tyle samo przepracowanych godzin nocnych weekendów i nadgodzin, zostało tak samo ocenieni przez swoich brygadzistów, to i tak okaże się że każdy z nich będzie miał inną wypłatę pomimo tego że teoretycznie pracują za taką samą stawkę godzinową.
Dział HR umywa wtedy ręce i mówi że nie ma wpływu na to w jaki sposób skonstruowany jest umowa pomiędzy pracownikiem a firmą w której tak naprawdę jest zatrudniony, z którą ma podpisaną umowę o pracę.
Dyskryminacja jaka ma miejsce w tej firmie polega przede wszystkim na dyskryminowaniu osób przez brygadzistów. Za przyzwoleniem szefa stosują zamordyzm, szczucie pracowników, nastawianie jednych przeciwko drugim, rozpowiadanie plotek, fałszywych informacji. Podział pracy to również jedna wielka dyskryminacja. Na jednej zmianie daną pracę wykonują dwie osoby, a na innej, dokładnie to samo może wykonywać już jedną osoba.
Brygadziści ustalają premię według swojego tylko widzimisię, to znaczy jak jesteś operatorką która pozwala się obmacywać, to masz wtedy wyższą premię niż inni. Jeżeli protestujesz przeciwko temu że wysłano cię w pojedynkę, aby pracować na miejscu, gdzie wcześniej pracowały dwie osoby, to również będziesz mieć niższą premię lub brak jej całkowity.
Kolejnym przykładem dyskryminacji jaka istnieje na terenie firmy jest to, że brygadzista może przydzielać ci codziennie najcięższą pracę, przy wykonywaniu której, jesteś nadmiernie obciążony, podczas gdy tak zwane gwiazdy, pracują na takich stanowiskach, gdzie połowę czasu poświęcają na oglądaniu filmów w telefonie. Na każdej z brygad są takie osoby które nigdy nie mają przydzielonej lekkiej pracy. Jednocześnie są również takie osoby które nigdy nie są oddelegowane do ciężkiej pracy. Uprzedzając komentarz, nie jest to związane z jakimikolwiek przeciwwskazaniami, lub ograniczeniami wynikającymi z orzeczeń lekarskich. Mało tego, nawet jeżeli masz jakieś oświadczenie o tym że czegoś tobie robić nie wolno to i tak nie jest to respektowane podczas planowania i podziału pracy.
Kolejnym przykładem nie respektowania praw pracowników jest właśnie wspomniane wcześniej planowanie pracy jej podział i projektowanie zadań do wykonania. Osoba o wzroście 150 cm, jest często oddelegowana do pracy gdzie należy odkładać wyroby na wysokość ponad 2m, podczas gdy stanowisko pracy obok, gdzie praca polega na wyciąganiu wyrobów spod maszyny, pracuje osoba o wzroście 180 cm.
Wyzysk jaki istnieje w tej firmie, polega również na tym, że pakiety które mają być odkładane na paletę przekraczają również normy odnośnie dźwigania. Żeby móc się wyrobić w pracy, pracownik nie może odkładać każdej sztuki pojedynczo na paletę, często muszą być one kompletowane w kilka bądź kilkanaście sztuk i pakowane w worek lub w worek i karton jednocześnie, zanim zostaną odłożone na paletę. To powoduje że pracownik zmuszony jest odkładać pakiety ważące po kilkanaście kilogramów wielokrotnie w ciągu godziny, na wysokość ponad swoją głowę.
Wielokrotnie zdarzało się że pracownicy którzy w nadgodzinach pracowali z innym brygadzistą, zdziwieni byli że na tej brygadzie daną pracę wykonuję się tak a nie inaczej. To znaczy że coś jest wykonywane przez dwie a nie jedną osobę, że u nich na zmianie jedna osoba obsługuje dwie maszyny a tutaj do każdej maszyny przydzielona jest osobna osoba, lub że na jednej zmianie kartony i inne opakowania przygotowują paletowi a u nich muszą robić to sami.
Innym przykładem dyskryminacji jest to że przy pracach polegających na kompletacji, jedna zmiana wykonuję 120 kompletów na godzinę a inna zmiana w takich samych warunkach robi tylko 40, i nikt z tego tytułu nie ponosi konsekwencji.
Uprzedzając komentarz do powyższego, to nie jest wina brygadzisty że się dzieje to co się dzieje w tej firmie, ale odpowiedzialny za to jest prezes, który wręcz wymaga od brygadzistów takiego traktowania pracowników.
09.01.2022 16:40
Prywatna opinia moja, to taka że nie warto tą firmą zawracać sobie głowy.
Niejasny system płacy, niewypłacanie przyznanych przez brygadzistów premii z powodu takiego, że prezes obciął bądź to pojedynczym osobom bądź wszystkim pracownikom premie. Pracujesz cały miesiąc na swojej brygadzie, na stanowiskach gdzie na innych brygadach pracują dwie osoby lub inne osoby pomagają wyrobić się na nich, a ty z powodu twojego brygadzisty pracujesz tam samodzielnie i każdy ma zakaz pomagania tobie. Ci jest że za twój trud będziesz miała wyższą premię, a i tak w dzień wypłaty okazuje się że tej premii nie ma lub jest mniejsza niż została ci przyznana przez brygadzistę, bo prezes stwierdził że nie zapłaci tyle na ile firma umawia się z pracownikiem. Jest to bardzo częste, często zdarzało się że w wyniku reklamacji lub jakiejś skargi klientów firmy, firma musiała płacić karę, która to przemycana była dla pracowników właśnie w postaci niewypłacania przyznanych premii.
Tak zwana klątwa "dziesiąty się zbliża", występuje regularnie co miesiąc, i polega na tym że specjalnie prowokowane są takie sytuacje którymi usprawiedliwia się mniejsze wypłaty, niewypłacanie należnych pieniędzy w postaci premii.
Sprowadza się to do pracy za minimalną krajową plus 200 250 zł. Ale to jest tylko moje subiektywne zdanie i opinia.
Jan 45
27.10.2021 21:00
Który z brygadzistów jest najlepszy?
Przychody i zysk Produkcja Artykułów Z Tworzyw Sztucznych Aplex
17,7 mln
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
91 mln 400 tys. zł - takie przychody firmy za rok 2023 wydają się wysokie. To wysoka dynamika wzrostu - 52% rocznie. Zysk brutto za dany rok to 17 mln 736 tys. zł.
Tak wysoka dynamika wzrostu zasługuje na uznanie. W kontekście tak świetnych wyników, jakie są oczekiwania co do podwyżek i premii? Czy w planach są jakieś inwestycje w rozwój zespołu?
Arek
17.10.2021 22:30
Praca spoko tylko kobietki takie mało mówią a tak jest super
Tony
21.10.2021 21:56
Ty się ciesz że mało muwią bo jak zaczną to koniec hahah
Cześć. Czy w firmie zdarzają się premie ? Czy raczej stała pensja i nic wiecej?
Pomocnik
17.06.2020 13:08
Teraz niestety premii brak, kiedys to jeszcze bylo pare zlotych, ale odkad uderzyl wirus to slabo, mimo ze firma w sumie pracuje na pelnych obrotach...
HR APLEX
07.09.2021 11:59
Premie wypłacane są raz w miesiącu i są to premie które są uzależnione od wyników pracy danego pracownika.
janina
16.11.2020 13:38
Witam czy firma obecnie szuka może ludzi na produkcję? Jakie warunki oferują? Jak Można przesłać cv?
X
06.09.2021 14:01
Najlepiej skontaktuj sie z HR firmy i się dopytaj :) oni wytłumaczą.
HR APLEX
07.09.2021 11:54
Dziękujemy za zainteresowanie naszą firmą. Zachęcamy do składania CV drogą mailową na adres : [email protected]
Marta 67
12.05.2021 00:18
Która brygada najlepsza.
Natalia
03.05.2021 10:54
Hej, nie znalazłam zakładki "kariera" na stronie Aplex, jedynie możliwość wysłania wiadomości na czacie online: http://www.aplex.info/. Trzeba przewinąć do samego dołu strony. Czy ktoś aplikował w ten sposób?
Aplex
06.05.2021 15:41
Pani Natalio,
Jeśli jest Pani zainteresowana podjęciem pracy w firmie Aplex prosimy o przesłanie CV drogą mailową na adres: [email protected].
Pozdrawiamy serdecznie,
HR Aplex
Ania
26.01.2021 13:21
Moglby ktos wstawic grafik na 2021 ?
Z gory dziekuje
Zostaw merytoryczną opinię o Produkcja Artykułów Z Tworzyw Sztucznych Aplex Sp. z o.o.