Szarak07.03.2024 20:14
Pracuję na produkcji od ponad 2 lat i mogę stwierdzić, że firma ma swoje plusy i minusy. Jako zaletę mogę od razu zaliczyć atmosferę w firmie. Każdy z każdym jest na "ty", niezależnie od wieku (z wyjątkiem paru osób z zawyżonym ego). Niedawno przeprowadziliśmy się na nową, wyremontowaną halę, wszystko jest ładnie i wygodnie. Mamy mierzony czas pracy łącznie z limitowaną przerwą, co daje możliwość wyboru momentu odpoczynku. Bardzo pozytywnie oceniam również obecność Pani Dorotki z kadr, która służy pomocą i umila czas. Dodatkowo, firma oferuje różne benefity, takie jak ubezpieczenie medyczne, Multisport, owoce, soki, piłka nożna po godzinach pracy czy różne dofinansowania. Jednakże, jeśli chodzi o wady, które zauważyłem na produkcji w ciągu tych lat, zaliczyłbym kadry zarządzające.
Kierownik (Pan M) montażu THT oraz testów nie posiada żadnego doświadczenia w zarządzaniu. Z każdą zgłoszoną sprawą zwleka i tłumaczy się, że ma dużo na głowie. Uważam, że taka osoba powinna być bardziej zaangażowana w życie na produkcji, a nie ograniczać się do kawki i pogaduszek.
Kierownik montażu końcowego, Pan S., często widziany jest siedzący w telefonie i nic nie robiący, z wyjątkiem rzadkich sytuacji.
Zastępca Pana S., pracująca na montażu końcowym, potrafi być krytyczna wobec innych pracowników, a jednocześnie sama nie wykazuje się odpowiednim zaangażowaniem. Dodatkowo, manipuluje monitor, by ukryć swoją obecność w pracy.
Niestety, kierownicy w tej firmie często awansują z pozycji kolegów, którzy pracowali od początku, nie posiadając odpowiedniej wiedzy praktycznej o produkcji i zarządzaniu ludźmi.
Natomiast pracownicy bezpośrednio zaangażowani w proces produkcyjny, tzw. "szaraki", są często niedoceniani, mimo ich pomocy i zaangażowania. Kontrola jakości czasem sprawia wrażenie, że personel ma niewiele do roboty.
Jeśli chodzi o płace, można dostać na start trochę więcej niż najniższą krajową, a starsi pracownicy mogą liczyć na więcej. Premia wydajnościowa stanowi dodatkowy motywator, dzięki której można zarobić nawet 1000 złotych. Nadgodziny są czasem dostępne, jednak ich dostępność jest zmienna. Podsumowując, mimo pewnych wad, podoba mi się tutaj. Szczerze mogę polecić pracę na produkcji. Zauważyłem, że najlepiej jest być na sekcji testów i montażu THT, natomiast montaż końcowy omijać. Ostatnio z tej sekcji odeszło kilka osób, co może świadczyć o problemach w tym obszarze.