Byly Kolega29.11.2021 01:51
Na samym początku swojej długiej wypowiedzi podkreślam NIE POLECAM oraz że byłem Menagerem Średniego szczebla pracującym w terenie przez wiele lat dla grupy Electronics.
Firma która spadła na łeb na szyje jeżeli chodzi o jakość traktowania ludzi, firma z wieloma dziwnymi praktykami... przytoczę moją ulubioną z którą przez lata bezskutecznie walczyłem, otóż biorąc urlop w firmie Sony, bądź przebywając na zwolnieniu L4 nie wchodzi w grę żadna korekcja planu. czyli np. w miesiącu sierpniu odwiedzamy powiedzmy 50 sklepów a kiedy weźmiesz 2 tygodnie płatnego urlopu, to wciąż musisz odwiedzić 50 sklepów, czy to nie jest magiczne? Czyli zakładając że wezmę 2 tygodnie urlopu który mi się należy, to po powrocie w pozostałe 2 tygodnie musze odrobić swoje 2 tygodnie wolnego. Firma przez lata twierdzi że to jest dobre i sensowne rozwiązanie i takich historii jest więcej.
Natomiast posiadając na najwyższym stanowisku apodyktyczną szefową nastawioną na wygodę i spokój przed przełożonymi, nie można wymagać za wiele, szczególnie że na swoją prawą RENKĘ wybrała człowieka bez empatii, odpowiednich kompetencji, oraz z bardzo małym zapleczem managerskim i socjalnym który objawia się częstym brakiem logicznych argumentów w dyskusji, opryskliwością i niepotrzebnymi konfliktami co dodatkowo wprowadza chaos i pogrążanie się w sytuacji, dla przykładu kiedy zamknięto sklepy w Pandemii Pan szef pytał oficjalnie na Linked-in "jaką prace zdalną może zadać swoim pracownikom" - modliłem się żeby nikt w komentarzu nie napisał żeby wystawić stragany przed marketami bo jestem przekonany że brałby to pod uwagę.
Jeżeli chodzi o podwyżki, każdy ma trochę inną kasę, wile osób ma inne stanowiska, niektóre do dzisiaj nie wiem po co potrzebne... ale nie zaskoczę was, podwładni tutaj często zarabiają lepiej niż menagerowie, a co zabawne klucz przyznawania podwyżek i awansów jest tutaj mocno widoczny, czyli: wiesz z kim się zadawać to w końcu Ci się uda, albo przedstawiaj wyniki zasuwaj od rana do nocy, to może pogadamy, no chyba że ktoś zbajeruje szefową, albo jakiś kolega prawej renki czeka na wakat to zapomnij, nie pracuję od ok. pół roku ale myślę że nadal 5 tyś dla doświadczonych pracowników na rękę to ta górna stawka, chociaż przy covidzie trochę obcięli premii i kasy menagerom, pamiętam bo w tym okresie premie dostała głównie pani szefowa i jej koledzy szefowie...
Jeżeli chodzi o atmosfere, pracuję tam wielu wspaniałych ludzi którzy często pracują w sklepach od rana do wieczora, a są też ludzie którzy mają chody u szefów i pracują po kilka godzin dziennie z czym się kryją tylko przed przełożonymi, dla tych pierwszych spore ukłony a tych drugich, niestety ale przeważnie jest awans po jakimś czasie.
Generalnie nie polecam... warto się zastanowić, konkurencja mocno rozwija swoje zarządzenia zasobami ludzkimi, nie stosuje dziwnych zasad, daje zarobić, daje się rozwijać. Kilka miesięcy temu zmieniłem te środowisko na nowe, i naprawę musiałem aż wejść na ten portal i napisać po tylu latach ułamek prawdy, ludzie w terenie naprawę świetni, promotorzy również, wszystko byłoby super, gdyby nie to że liczą się koneksje a nie praca.
negatywnych historii mam naprawdę sporo, a to co tutaj napisałem to nie jest nawet namiastka tego co tam się potrafi dziać.