Jeśli ktoś chce brać udział w przedstawieniu pt. „ Sowa i Przyjaciele”, to w tej firmie jak najbardziej jest to możliwe, wg mojej opinii.
Nie mam żadnych twardych dowodów na zainstalowany podsłuch w biurach ( nikt oficjalnie się do tego nie przyzna), ale dodałam 2+2, obliczyłam tg α, posłuchałam co inni pracownicy mówią i wyszło, że góra odsłuchuje zapis z kamer, co wg KP jest niezgodne z prawem.
Art. 22
§ 1. Jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa pracowników lub ochrony mienia lub kontroli produkcji lub zachowania w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, pracodawca może wprowadzić szczególny nadzór nad terenem zakładu pracy lub terenem wokół zakładu pracy w postaci środków technicznych umożliwiających rejestrację obrazu (monitoring).
§ 7. Pracodawca informuje pracowników o wprowadzeniu monitoringu, w sposób przyjęty u danego pracodawcy, nie później niż 2 tygodnie przed jego uruchomieniem.
§ 9. W przypadku wprowadzenia monitoringu pracodawca oznacza pomieszczenia i teren monitorowany w sposób widoczny i czytelny, za pomocą odpowiednich znaków lub ogłoszeń dźwiękowych, nie później niż jeden dzień przed jego uruchomieniem.
Nie zostałam poinformowana w żaden sposób, że w pomieszczeniach biurowych są kamery a w dodatku mają opcję nagrywania dźwięku, co jest NIEZGODNE z przepisami prawa ---> Hmmmm …. Temat dla PIP?
Nie przedłużono mi umowy, nie podając konkretnego powodu, zasłaniając się hasłem "nie takiej osoby szukaliśmy" pomimo, że wcześniej dostawałam feedback jak dobrze mi idzie. Wnioskuję, że nie spodobało się górze coś, co powiedziałam za zamkniętymi drzwiami w oku kamery, a nie mogli zrobić samopodpie*dolki, że coś takiego słyszeli z nielegalnego źródła, stąd to dziwne tłumaczenie .
Co do stawki, to na okres próbny jest najniższa krajowa- to zrozumiałe.
Daje również do myślenia, że oferty pracy w tej firmie pojawiają się zaskakująco często na portalach ogłoszeniowych. Po części może być to związane z tym, że oceniają kandydata do pracy po pierwszym jego przepracowanym dniu (byłam świadkiem zwolnienia innego kandydata do pracy właśnie po pierwszym dniu pracy w tej firmie). Tylko ile można się dowiedzieć o jego predyspozycjach, przydatności na dane stanowisko po 8h? Cóż…. Mimo wszystko, życzę firmie kolejnych ocieplonych dachów, ale i przemyślenia podejścia do człowieka, do pracownika!