Brałam udział w rekrutacji na stanowisko Account Manager – Specjalista ds. Klientów B2B. Do aplikowania zachęciły mnie podane w ogłoszeniu widełki 7 000–12 000 zł brutto.
W praktyce okazało się, że podstawa wynosi około 4–5 tys. zł netto, preferowaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, a pozostała część wynagrodzenia zależy od prowizji.
Praca polega na sprzedaży powierzchni reklamowej w bezpłatnym, branżowym czasopiśmie o nakładzie kilku tysięcy egzemplarzy. Pozyskiwanie klientów odbywa się głównie poprzez aktywny telemarketing wychodzący oraz spotkania w terenie.
Miesięczny plan sprzedaży wynosi 80–100 tys. zł, a prowizja to kilka procent. Oznacza to, że realna prowizja może wynosić około 2–5 tys. zł miesięcznie, ale tylko pod warunkiem skutecznego sprzedania odpowiedniej liczby reklam do kolejnych wydań.
Największym wyzwaniem jest znalezienie firm gotowych inwestować w reklamę w bardzo niszowym czasopiśmie, skierowanym do stosunkowo wąskiej grupy odbiorców. Dlatego moim zdaniem podane widełki wynagrodzenia mogą być trudne do osiągnięcia i w dużej mierze zależą od jakości bazy klientów, rozpoznawalności tytułu oraz realnego popytu na reklamę.