Pojawił sie tu wcześniej watek o różnych stawkach dla lektora bez wskazania kwot. Podacie tegoroczne?
03.02.2026 09:40
Hej, Dixon! Stawki są różne w zależności od stanowiska. 😊 Jeśli interesuje Cię współpraca, napisz do nas na [email protected], niemniej jednak w tej chwili nie prowadzimy żadnej rekrutacji, stąd żadne widełki nie są obecnie ustalone.
Pozdrowienia,
Michał.
Elif
03.02.2026 07:17
Witam. Można sie tu dowiedzieć czegoś więcej w temacie rekrutacji na lektora? Chce wiedzieć ile czasu mniej więcej zabiera cały proces i co rzeczywiście jest sprawdzane na rozmowie.
03.02.2026 09:38
Hej! Proces rekrutacji - od pierwszego kontaktu do startu pierwszych lekcji - zabiera mniej więcej miesiąc. Dużo jednak zależy od tego, jak szybko kandydat może umawiać się na kolejne etapy. Gros tego czasu to jednak szkolenie (2-3 tygodnie, w zależności od dostępności kandydata). Pierwsza rozmowa przeprowadzona jest z menedżerem. Ustalana są tutaj między innymi warunki ewentualnej współpracy. Po ich mailowym potwierdzeniu przechodzimy do weryfikacji językowej. Rozmowa weryfikacyjna trwa około pół godziny. Jest to typowa rozmowa w języku norweskim, której poziom trudności stopniowo narasta. Metodyczka określa nie tylko biegłość w posługiwaniu się językiem, ale też pewność siebie kandydata, sposób wypowiadania się i ogólne nacechowanie wypowiedzi (jest to bardzo ważne w kontekście późniejszej interakcji z uczniami). Po takiej rozmowie metodyczka przesyła do menedżera raport. Wtedy też następuje decyzja o starcie współpracy z kandydatem. W sprzyjających okolicznościach - od zgłoszenia się kandydata do wyniku rozmowy weryfikacyjnej - upływa kilka dni do tygodnia. Każdy zgłaszający się do współpracy otrzymuje odpowiedź (nawet, gdy nie trwa obecnie nabór), ale też każdy dostaje informację o wyniku rozmowy weryfikacyjnej.
W razie dalszych pytań zachęcam do bezpośredniego kontaktu na [email protected] lub przez formularz na stronie szkoły.
Pozdrowienia,
376,3 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Wartość przychodów firmy w 2023 roku wyniosła 3 mln 74 tys. zł. Wartości są niższe o 8% w ujęciu rocznym. Zysk brutto za dany rok to 376 tys. zł.
Co o tym myślicie? Jak te wyniki wpływają na Waszą pracę?
Grzesiek
31.01.2026 15:37
Bardzo dziękuję za ten czas. Lekcje norweskiego z Trolltunga były czystą przyjemnością. Dzięki zaangażowaniu Zuzy czuję, że zrobiłem ogromny krok do przodu. Takk for alt!
Z tego ostatniego rozubudowanego wątku wniosek chyba jest taki ze wpadała słaba kasa... :( a aktualne stawki jak widzicie? Może weszły ostatnio jakieś podwyżki :)
Maciej
08.07.2025 07:38
Trudno weryfikować zaangażowanie kogoś nowego więc odpowiedź staje się jasna ze nie dostanie lepszej stawki niż stary pracownik. Pierwsze podwyżki mogą się pojawić prędzej niż przed upływem roku?
08.07.2025 09:33
Najczęściej pierwsza aktualizacja wynagrodzenia ma miejsce po pół roku, choć zależne jest to od inicjalnej stawki. Następnie, jeśli tylko jest to możliwe, stawki waloryzowane są co roku.
Lektor
21.06.2024 17:49
Pracę w Trolltundze oceniam z perspektywy czasu jako mocne 2/5. Stawka nie jest konkurencyjna i pomimo podnoszonych przeze mnie kwalfikacji nie wzrosła. Trudno stwierdzić tak do końca dla kogo w zasadzie jest ta praca, bo grafik przypomina nieśmieszny żart. Lekcji nie są układane w blokach, między zajęciami zdążają się godzinne/ 2 godzinne/ 3 godzinne przerwy a zajęcia są rozrzucone na cały tydzień, nie są skumulowane na 2 dni w tyg co byłoby najbardziej logicznym rozwiązaniem. Liczba godzin pracy również nie zachwyca, a wachania między liczbą godzin z miesiąca na miesiąc są duże. Pracodawca nie zapewnia sprzętu do pracy, ani nie płaci za eksploatacje sprzętu prywatnego pracowników - jeśli zepsuje ci się komputer jest to więc twój problem. Wszystkie te niezadowalające warunki pracy zapakowane są natomiast w ładny papierek pod postacią miłej atmosfery w sporadycznych kontaktach z pracodawcą i biurem.
23.06.2024 00:22
Cześć, drogi anonimowy Lektorze! Dziękuję Ci, że poświęciłeś swój cenny sobotni czas na przygotowanie tej rozbudowanej wypowiedzi. Mam nadzieję, że było warto i czujesz się spełniony. Przykro mi z powodu niemiłych doświadczeń ze współpracy z naszym przedsiębiorstwem, zwłaszcza że ich wspomnienie nawiedziło Cię niespodziewanie po dłuższym czasie. To musiały być naprawdę trudne emocje, które wypłynęły dopiero teraz. To bywa nieprzyjemne, wiem i tym. Każdy ma prawo do dowolnego osądu, dowolnej opinii. Ty zdecydowałeś się anonimowo przedstawić swoje niemiłe doświadczenia ze współpracy z nami. Do tego też trzeba odwagi, brawo! Wspominasz, że stawki były nieadekwatne. Masz rację. Tak jest z Twojej perspektywy. Pamiętaj jednak, że każdy biznes ma swój próg rentowności, a stawki które proponujemy są najczęściej na jej granicy. I nie ma tu znaczenia, kto jakie ma doświadczenie i kwalifikacje. Pewnego pułapu stawki lektorskiej nie przeskoczymy, tak jak nie możemy przeskoczyć pewnego pułapu stawki za lekcje dla uczniów, od którego uzależnione w prostej linii jest wynagrodzenie lektorskie. Stawki lektorskie są i były jawne, i zawsze szczerze o nich rozmawiamy. Odnośnie grafiku, jeśli masz ochotę, to zadzwoń (anonimowo) do ludzi od nas z biura i opowiedz im o tym nieśmiesznym żarcie w grafiku. Może wyniknie z tego jakaś dla nich nauka? Ja wiem, co znaczy stawać na głowie, żeby optymalizować grafik, bo sam to kiedyś robiłem. Musisz znaleźć wypadkową między oczekiwaniami lektora i klienta ryzykując to, że w każdej chwili uczeń może zrezygnować z rozpoczęcia kursu, bo grafik nie będzie dopasowany do jego oczekiwań. Wierz mi, nie spotkałem się w swojej wieloletniej praktyce z uczniami, którzy chcieliby mieć zajęcia dzień po dniu. Stosujemy minimum 1 dzień odstępu. Spięcie interesów i oczekiwań wszystkich stron jest ważne, gdy chcesz dobrze świadczyć uslugę. Wspominasz o kwalifikacjach, ale szkoda, że nie wspominasz o wsparciu metodycznym, szkoleniowym i w postaci bogatych zbiorów materiałów dydaktycznych, które oferujemy lektorom i uczniom. Odnośnie sprzętu prywatnego, nigdzie w umowie nie było mowy o fundowaniu sprzętu służbowego. Dlaczego nie wycofałeś się przed podpisaniem umowy w takim razie? Przed podpisaniem dokumentu jest czas na pytania, wyjaśnienia. Powoli podsumowując, jeśli rzeczywiście oceniasz naszą współpracę na 2/5, to trudno, masz do tego prawo. Kto wie, może tych kilkunastu lektorów, którzy są z nami 3, 4, 5 albo 6 lat, i którzy pracują w tych samych warunkach, również po zakończeniu współpracy wystawią nam ocenę 2/5? A może 1/5? Mają do tego prawo. Liczę jednak na to, że nie zrobią tego anonimowo, a zwyczajnie w rozmowie, twarzą w twarz, przy kawie czy herbacie, albo przez Skype - bo teraz pracujemy przecież wyłącznie online. Drogi Anonimie, przed Tobą jeszcze dużo ciekawych zawodowych i prywatnych przygód. Życzę Ci, aby przyniosły Ci one przede wszystkim doświadczenie i naukę, bo o to głównie chodzi w życiu. Jeżeli przy okazji spełnione zostaną wszystkie Twoje oczekiwania finansowe i organizacyjne, tym lepiej dla Ciebie! Jeśli chcesz, to zadzwoń do mnie, pogadamy. Pozdrawiam, Michał Skrzypczak, współwłaściciel i menedżer Trolltunga sp. z o.o., a mój numer telefonu to 518486563. Lubię koty, dobrą beletrystykę i muzykę heavy metalową. Wszystkiego dobrego, cześć!
Anonimowy
25.06.2024 11:09
Michale, pisanie o kotach i sugerowanie trudnych emocji świadczy tylko o braku profesjonalizmu i nie zmienia faktu, że warunku pracy są marne. Moja krytyka jest jak najbardziej uzasadniona, z czego i ty i ja zdajemy sobie sprawę. Proponuje zamiast stwierdzać, że się "nie da" próbować coś zmienić aby obecnym i przyszłym pracownikom pracowało i żyło się lepiej. Szkolenia są - to prawda. Wprawdzie co pół roku, poza godzinami pracy i niepłatne, ale są. Możesz mi uwierzyć, że jako pracownik o wiele bardziej ceniłbym sobie lepszą stawkę, sensowny grafik i płacenie za zużycie sprzętu prywatnego wykorzystywanego do pracy. A czemu nie wycofałem się przed podpisaniem umowy? Z prostych powodów finansowych - jednak skorzystałem z pierwszej możliwości zmiany pracy jaka się nadarzyła.
29.10.2022 11:15
Czy Trolltunga Sp. z o.o. oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę, czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?
04.01.2024 12:40
W tej firmie nigdy nie było umowy o pracę, warto zaznaczyć.
04.01.2024 14:23
Bardzo proszę nie stosować ogólnych stwierdzeń, ponieważ nie jest Pan/Pani właścicielem ani nie pełni funkcji członka zarządu, aby znać stosunki kadrowe w spółce.
03.01.2024 16:32
Zdecydowanie nie polecam tego miejsca pracy. Wszystko dobrze wygląda z zewnątrz, wspominają o możliwości podwyżki po czasie zatrudnienia. Jednak gdy tylko pojawia się prośba o rozpatrzenie takiej prośby lub sama chęć wzięcia na siebie większej liczby uczniów - jesteś po prostu "wygasany", bo jesteś niewygodnym pracownikiem. Opcja może wygodna dla studenta, który chce cokolwiek dorobić, nie dla lektorów.
04.01.2024 13:03
Dzień dobry,
przykro mi z powodu Twoich negatywnych odczuć - masz do nich oczywiście prawo. Niestety trudno jest mi powiązać Twoją opinię z kimkolwiek, z kim współpracowaliśmy. Byłoby łatwiej, gdyby post nie był anonimowy. Ja podpisuję się zawsze, bo zależy mi na dobrej komunikacji i transparentności, zarówno samego siebie, jak i firmy, którą zarządzam.
Zdarzają się przypadki, gdy zakończenie współpracy z lektorem zachodzi z tego powodu, że brakuje dla niego lub dla niej uczniów. Jest to niestety naturalny element pracy w tej branży. Wszystko zależy od popytu na usługi oraz tego, czy zgłaszają się uczniowie "kompatybilni" z dostępnością lektora. Zawsze jednak wiąże się to z dialogiem między stronami. Podstawą funkcjonowania Trolltunga była, jest i będzie dobra wymiana informacji.
Wynagrodzenia waloryzujemy co roku, zgodnie z możliwościami oraz zaangażowaniem lektora. Rozmowy na temat warunków pracy czy wszelkich spostrzeżeń z obu stron prowadzone są regularnie. Jaki byłby sens dla przedsiębiorcy wygaszać lektora, który deklaruje chęć wzięcia większej liczby uczniów? Do tego bez jasnej deklaracji? Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której w odpowiedzi na prośbę o podwyżkę mielibyśmy jej odmówić i nałożyć jednocześnie "shadow ban" intencjonalnie nie przydzielając nowych uczniów. Jeśli obie strony nie znajdują kompromisu lub czują w relacji dyskomfort, zawsze się o tym wzajemnie informują. Robię to ja jako menedżer i reprezentant spółki i liczę na to, że tak samo zrobi lektor lub inny współpracownik. Jeżeli druga strona nie informuje o problemie - nawet mimo pojawiających się regularnie zachęt - to wtedy niestety nie mogę stosownie zareagować.
Zachęcam Cię do otwartego, pozbawionego anonimowości dialogu. Zawsze zwiększa to wiarygodność opinii, pozwala spojrzeć obiektywnie na problem i jeśli faktycznie dzieje się coś niewłaściwego, pozwala to reagować.
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu,
Michał Skrzypczak
menedżer Trolltunga sp. z o.o.
518 486 563
[email protected]
08.12.2023 11:33
Czy w firmie Trolltunga Sp. z o.o. są regularne szkolenia pracownicze?
08.12.2023 14:13
Lektorzy są w ciągłym procesie doskonalenia i doradztwa ze strony metodyków i działu szkoleniowego.
28.08.2023 12:32
Czy pracodawca Trolltunga Sp. z o.o. motywuje w jakiś sposób swoich pracowników?
03.10.2023 12:31
Tak, pracodawca motywuje w jakiś sposób swoich pracowników. ????????
19.05.2023 12:28
Czy w Trolltunga Sp. z o.o. zawierane są umowy zlecenie w okresie próbnym?
19.05.2023 13:56
Hej! Tak, w każdym przypadku umawiamy się w okresie próbnym na zlecenie, chyba że współpraca z nową osobą ma charakter B2B.
Trolltunga sp. z o.o.
07.02.2023 11:17
Po jakim czasie można dostać umowę na stałe w Trolltunga Sp. z o.o.?
07.02.2023 11:57
Wszystko zależy od stanowiska. Można jednak przyjąć ogólną zasadę, że najpierw podpisujemy umowę na 3-6 miesięcy, następnie na rok, a potem na czas nieokreślony.
Julia Biegun
13.12.2022 15:31
Jako lektor języka norweskiego bardzo polecam współpracę ze szkołą Trolltunga :) Właściciele to bardzo pozytywne i przyjazne osoby, nie spotkałam się wcześniej z tak fajnym kontaktem zarówno z szefostwem, jak i z pracownikami biura, zawsze mogłam liczyć na ich pomoc i wsparcie! Szkoła zapewnia nie tylko dobre warunki pracy i super atmosferę, ale też np. spotkania lektorskie, szkolenia, integracje! Bardzo miło będę wspominać pracę w Trolltundze :)
13.12.2022 16:04
Julio, bardzo dziękuję za miłą opinię. :) Również bardzo się cieszę z naszej owocnej współpracy i życzę powodzenia w dalszym rozwoju kariery zawodowej. :)
20.07.2022 10:02
Na jakie wsparcie w Trolltunga Sp. z o.o. mogą liczyć kobiety w ciąży? Czy przestrzegane są ich prawa wynikające z Kodeksu pracy?
05.09.2022 09:40
Obecnie tak naprawdę prowadzimy stałe rozmowy z potencjalnymi lektorami. Chętnie przyjmiemy też CV w kontekście osoby na stanowisko marketingowe - social media, instagram, (usunięte przez administratora) copywriter i grafik.
19.09.2022 10:57
Norweskim zwyczajem liczą się przede wszystkim umiejętności. :) Studia niekoniecznie je dają. Mile widziane jest doświadczenie, a kluczowe są faktyczne chęci do pracy i rozwoju. Wspieramy we wszystkim - nasi lektorzy się nie nudzą, jeśli tylko chcą pracować - a wraz z postępem czasu umożliwiamy rozwój i awans w ramach struktur firmy.
Valkyrie
28.08.2020 21:15
Serdecznie odradzam. Żenująco niskie stawki dla lektora w relacji do kwoty inkasowanej za lekcję, przy próbie negocjacji podwyższenia rozwiązują umowę.
18.07.2022 15:09
Dzień dobry Valkyrie,
dziękuję, że zostawiłaś opinię o współpracy. Szkoda, że zdecydowałaś się ukryć swoją tożsamość, ponieważ ciężko jest powiązać przedstawione zarzuty z konkretną osobą i sytuacją. Nie rozumiem, dlaczego piszesz, że rozwiązujemy umowę na zapytanie o podwyżkę. Nigdy czegoś takiego nie praktykowaliśmy. Regularnie rozmawiamy z lektorami o najistotniejszych kwestiach, w tym finansowych. Odnośnie stawek wynagrodzenia, można mieć mylne wrażenie, że lektor dostaje relatywnie mało w stosunku do stawki dla ucznia. Warto jednak pamiętać, że poza stawką netto firma zobowiązana jest przekazać za lektora niemal drugie tyle do ZUS oraz do Urzędu Skarbowego. Ponadto koszta wynagrodzeń lektorów to nie wszystkie koszta ponoszone przez firmę.
Z przyjemnością porozmawiam z Tobą o Twoich wrażeniach. Zachęcam do kontaktu.
Michał Skrzypczak
członek zarządu Trolltunga sp. z o.o.
18.07.2022 15:11
Dzień dobry Ireno,
dziękuję za wypowiedź w tym wątku. Przykro mi, ale osoba o nicku Valkyrie wydaje się celowo mówić nieprawdę. Zachęcam do lektury odpowiedzi na jej komentarz. Z przyjemnością porozmawiam z Tobą o szczegółach współpracy i zasadach panujących w firmie.
Michał Skrzypczak,
Trolltunga.
Evey
04.07.2022 16:26
Żenująco niskie stawki dla lektorów, mimo pracy tam kilka lat, nie było to nawet 60 zł za godzinę (a zostało mi powiedziane, że wieloletni pracownicy taką dostają). Atmosfera jest słodko-pierdząca, ale w porządku, do przeżycia, jednak słaba komunikacja z osobą zajmującą się grafikiem. Plusem są przygotowane materiały dla lektorów. Praca jest dobra dla studentów skandynawistyki, jednak po studiach zdecydowanie odradzam.
18.07.2022 14:59
Dzień dobry Evey,
cieszę się, że zostawiłaś opinię o współpracy z Trolltunga. Szkoda jednak, że nie przedstawiłaś się, ponieważ trudno jest powiedzieć, z jaką konkretnie osobą i sytuacją mamy do czynienia. Sądząc po opisanych problemach: stawka oraz problem z komunikacją z "osobą zajmującą się grafikiem", mowa jest niestety o innej firmie. W Trolltunga na bieżąco rozmawiamy z lektorami o kluczowych sprawach, w tym wynagrodzeniu, natomiast biuro jest do dyspozycji we wszystkie dni robocze od 9 do 17. W najgorszym przypadku odpowiedzi z biura można się spodziewać następnego dnia.
Z przyjemnością porozmawiam z Tobą na temat Twoich wrażeń ze współpracy z Trolltunga.
Michał Skrzypczak
członek zarządu Trolltunga sp. z o.o.
18.07.2022 15:01
Dzień dobry Agato,
pozwoliłem sobie odpowiedzieć na opinię pozostawioną przez Evey. Zachęcam do lektury. Służę też pomocą, gdybyś chciała porozmawiać o współpracy z Trolltunga i zasadach panujących w firmie.
Trolltunga sp. z o.o.
30.01.2020 08:44
Michał - Trolltunga
01.07.2020 17:16
Dzień dobry. Bardzo mi przykro, ale musiał Pan/Pani pomylić naszą firmę z kimś innym.
Zostaw merytoryczną opinię o Trolltunga Sp. z o.o.