Słyszeliście żeby coś sie tutaj z zarobkami zmieniło? już widziałem te oceny ze słabo płacą ale chętnych trzeba jakoś nałapać jednak
Zolol
24.11.2021 00:25
Dzień dobry! Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda zarobek galwanizera w Dzierżoniowie.
galwanizerka
13.09.2025 14:06
Nie wiem jak wygląda, ale coś czuję że nie wygląda zbyt dobrze zarobek.
Ja z kolei zapytam się czy firma już postawiła ten nowy zakład, którego to plany stawiania ogłosiła na początku 2021 roku? Wg artykułów z tamtego czasu firma planowała postawić nowy zakład za prawie 100 mln złotych (chyba 95 mln). Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że nie dość, że po ponad 4,5 roku nic nie słychać odnośnie tej inwestycji, ale na podstawie danych finansowych spółki, które podaje tutaj serwis Gowork z lat 2021-2023 wartość tej inwestycji by odpowiadała 3 letniemu obrotowi spółki. Firma musiałaby przeznaczyć kilkudziesięcioletni zysk na pokrycie tej inwestycji. Na Goworku podano tylko dane z lat 2021-2023. Nie ma danych z lat wcześniejszych (2020-rok epidemii to obroty i zyski spółki mogły być zaburzone. oraz lata przed epidemią, czyli do 2019). To na podstawie danych finansowych z lat wcześniejszych firma może podejmować decyzje o takich inwestycjach. Wg danych z lat 2021-2023 obroty rosły w tym czasie, zaś trzyletni obrót był na poziomie planowanej inwestycji. Tak więc można by domniemywać, że w latach wcześniejszych (czyli tych na podstawie których można podjąć decyzję o inwestycji) obroty spółki były anologicznie mniejsze, czyli z 4 lat mogły by odpowiadać wartości planowanej inwestycji. Zaś biorąc pod uwagę zysk z lat podanych w goworku, to wartość inwestycji odpowiadała kilkudziesięcioletnim dochodom firmy. Tak więc można by określić, że planowana inwestycja była przysłowiowym "porywaniem się z motyką na słońce". Wg dostępnych na gowork danych firma miałaby problem z odłożeniem z zysków pieniędzy na inwestycję, zaś żaden bank nie udzieliłby im kredytu na taką kwotę, ze względu na brak takich zdolności kredytowych u firmy. Chyba coś ta inwestycja nie wypaliła, bo po 4,5 latach nic nie słychać o niej. Ciekawe czemu? Próbowali porwać się z motyką na słońcem i coś nie wypaliło? Czy też podczas epidemii firma ucierpiała i zarząd w ramach robienia dobrej miny do złej gry chciał pokazać, że firma wcale nie upada, a wręcz rozwija się i udawał, że będzie budować nowy zakład? czy też WSSE Invest Park nie miał inwestorów przez epidemię i państwowa spółka udawała, że chce inwestować, żeby Invest Park mógł pokazać, że się rozwija? Czy też Galwanizer chciał kupić tanio działkę budowlaną pod pretekstem inwestycji i potem sprzedać ją z zyskiem? Czy też inne są powody?
Przy takich inwestycjach dodatkowo często okazuje się, że faktyczna wartość inwestycji okazuje się większa niż planowano z powodu jej niedoszacowania. Tak więc z tych 100mln mogłoby zrobić się ze 150mln. W dodatku po epidemii inflacja wyskoczyła i mogłoby zrobić się i z 200mln z tego. A po danych finansowych nie widać, żeby było ich stać na taką inwestycję.
Czy ktoś ma rzetelne informacje co z tą wielką inwestycją Galwanizera? Czy może ona jest a firma nic nie chwali się o tym na swej stronie nawet?
Przychody i zysk Galwanizer
2,8 mln
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Bolo
15.05.2025 08:15
Dobrze płacą? napiszcie bo szukają właśnie technologa ale oczywiście nawet stawek nie podali na ofercie i nie wiem czy warto
Galwanizer
13.09.2025 13:35
Słabo płacą. Szukali kilka lat temu i także kilka miesięcy temu też szukali i nie znaleźli nikogo. W ofercie nie podawali stawek, no bo nie mieli czym się pochwalić. Jak się nie oferuje dobrych zarobków, no to firma się tym nie chwali.
A ja mam pytanie z innej beczki: Co to za spółka druga o nazwie też "Galwanizer"? Kilka lat temu W KRS-ie pojawiła się spółka o nazwie: "Galwanizer Spółka Pracownicza sp. z o.o." (NIP 8822120071 | KRS 0000513562 | REGON 022416380) zarejestrowana pod tym samym adresem co "Galwanizer", ale już o zupełnie innej strukturze właścicielskiej. Tzn. oprócz starego galwanizera, nadal państwowego należącego do Skarbu Państwa raz poprzez fundusz inwestycyjny, a raz poprzez Agencję Rozwoju Przemysłu. Oraz nowa spółka pracownicza z galwanizer w nazwie zarejestrowana pod tym samym adresem, ale już udziałowcami byli pracownicy "galwanizera", a nie skarb Państwo pośrednio czy tez bezpośrednio. Sorki ale takie coś widząc, to od razu przypomina się prywatyzacja z lat 90-tych, gdzie za bezcen wyprzedawano firmy Państwowe. Tak więc mam pytanie co to za firma i jak wyglądały przepływy finansowe pomiędzy obydwoma "Galwanizerami"? No mam nadzieję, że nie była to klasyczna próba wykupienia za bezcen państwowej spółki poprzez grupkę osób wywodzących się z "galwanizera" oraz mam nadzieję, że nie była to metoda do wyciskania pieniążków bezpośrednio lub pośrednio z Państwowej spółki. Widać z KRS, że z na początku 2025 roku "Galwanizer spółka pracownicza" została wyrejestrowana. Czy ktoś ma informacje odnośnie legalności i transparentności funkcjonowania równoległej spółki pracowniczej przy istniejącym państwowym "galwanizerze"?