Miałem okazję pracować w powyższej firmie. Przeglądając ofertę pracy stwierdziłem, że pomimo oferowanej kwoty naprawdę dużo się tam nauczę, a moja ścieżka kariery będzie tylko zwyżkowa.
Firma niestety zatrudnia tylko studentów na umowę zlecenie, bo tak jest taniej. Dla nich to tania siła robocza, która jest chętna do pracy, rozwoju i nauki. Niestety w niemalże każdym przypadku pracownika firmy jest to wykorzystywane. Bezpłatne dodatkowe godziny pracy, które nie są dla chętnych - jeżeli nie wykonasz swoich zadań w ciągu dnia to musisz zostać do momentu, aż je zrobisz. Może to wydawać się normalne, ale zadań jest tak dużo, że nie jest to możliwe, aby się z nimi wyrobić. W ogłoszeniu jest mowa o pracy zdalnej - niestety jest możliwa tylko w wyjątkowych sytuacjach, jesteś chory? Ok pracuj zdalnie. Wychodząc z pracy nadal możesz dostawać telefony czy wiadomości, dlatego żyjesz ciągle pracą. Szefostwo samo nie wie czego wymagać od pracowników, a przede wszystkim nie wie gdzie są granice. Widziałem, że wcześniejsi pracownicy pisali o kontroli i braku komunikacji wewnętrznej i zgadzam się z tym, najgorsze jest jednak to, że odbija się to wszystko często na zdrowiu psychicznym pracownika, który idąc do pracy z nadzieją na rozwój niestety zostaje totalnie zniechęcony i wypalony zawodowo. W pracy jest mnóstwo procedur, do których mają stosować się wszyscy, ale nie przełożeni. Dla pracodawcy nie liczy się pracownik, a wyniki i pieniądze. Do tego stopnia, że jeżeli coś idzie nie tak i pojawiają się negatywne komentarze na portalach społecznościowych od klientów to każą pisać pracownikom opinie, które wychwalają firmę pod niebiosa. Do tego szefostwo prowadzi swoje profile na LinkedIn, które zakłamują rzeczywistość.
Wypłaty wysyłane są z opóźnieniem, warto podkreślić, że w umowie wysyłka zaznaczona jest do 15 dnia miesiąca, co już jest dłuższym czasem.
Na plus zdecydowanie jest atmosfera wśród zespołu młodych ludzi, którzy niestety po prostu muszą się jednoczyć w tym ciężkim okresie. Często zdarzało się, że dziewczyny po rozmowie z przełożonymi albo natłoku obowiązków wychodziły z płaczem.
Bardzo nie polecam tej firmy, w ogłoszeniu obiecują gruszki na wierzbie, w praktyce jednak ilość obowiązków jest za duża, płaca nieadekwatna, a zamiast rozwoju gwarantowane jest wypalenie zawodowe. Jeżeli szukasz rozwoju czy zdobycia pierwszego doświadczenia to zrób dla siebie ten dobry uczynek i poszukaj tego gdzieś indziej niż w tej firmie, bo nie warto. :)
Wiem, że ludzie wyszukują opinii o pracy na różne sposoby, dlatego dla ułatwienia dodam tutaj opis: Opinia o pracy w 3PG, Opieka.Farm, Wydawnictwo Farmaceutyczne, Farmaceuta.pro.