Nie polecam tego miejsca ani jako pracownik, ani z perspektywy rodzica szukającego dla dziecka profesjonalnej terapii.
Moje doświadczenia z pracy w tej placówce są zdecydowanie negatywne. Atmosfera nie sprzyja pracownikom, a sposób traktowania kadry przez szefostwo pozostawia wiele do życzenia. Odnosiłam wrażenie, że pracownicy są traktowani z góry, a ich zdanie czy potrzeby nie mają większego znaczenia. Duża rotacja kadry również daje sporo do myślenia.
Placówka sprawia wrażenie miejsca, które w dużej mierze opiera się na zatrudnianiu osób świeżo po studiach lub jeszcze w trakcie nauki. Oferowane stawki są raczej przeciętne, natomiast osoby rozpoczynające pracę po pewnym czasie mają okazję przekonać się, jak wygląda rzeczywistość i często odchodzą, a na ich miejsce pojawiają się kolejne nowe osoby.
Największe zastrzeżenia mam jednak do organizacji terapii. Mam wrażenie, że nadrzędnym celem jest maksymalizacja liczby przyjmowanych dzieci, a nie zapewnienie im odpowiednich warunków do skutecznej terapii. Dzieci, które powinny korzystać z zajęć indywidualnych, bywają łączone w kilkuosobowe grupy. Problemem jest również liczba dzieci przypadająca na jednego terapeutę — w mojej ocenie zdecydowanie zbyt duża, aby można było mówić o odpowiedniej jakości i indywidualizacji terapii.
Szczególnie niepokojące jest to, że rodzice mogą mieć przekonanie, że ich dziecko uczestniczy w zajęciach indywidualnych, podczas gdy w praktyce zajęcia odbywają się w większej grupie.
W mojej ocenie przy takim sposobie organizacji trudno mówić o terapii, która jest rzeczywiście dopasowana do potrzeb dziecka i przynosi wymierne efekty. Niestety miałam poczucie, że liczba przyjmowanych dzieci i wynik finansowy były ważniejsze niż jakość świadczonych usług.
Jeśli ktoś rozważa pracę w tym miejscu, radzę dokładnie dopytać o warunki zatrudnienia, liczbę dzieci przypadających na terapeutę oraz rzeczywistą organizację zajęć. Rodzicom natomiast polecam dokładnie upewnić się, czy zajęcia, na które uczęszczają ich dzieci, faktycznie odbywają się w formie, o której zostali poinformowani.