Szanowni Państwo, tylko narzekanie nic nie da. Trzeba zebrać dowody w sprawie, przygotować😛 Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów pl. Powstańców Warszawy 1 00-950 Warszawa
Skarga na naruszenie przepisów o ochronie konsumentów
Na podstawie art. 11 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji
i konsumentów (Dz.U. 2021 poz. 275) składam skargę dotyczącą naruszenia praw konsumentów
przez firmę Huanqiu International Supply Chain Group Limited z siedzibą na Węgrzech,
Arany Janos utca 53/ep 44, Budapeszt, oraz posiadająca oddział w Polsce o tej samej nazwie,
z siedzibą: Al. Jerozolimskie 200/30 02-486 Warszawa.
Przedstawiam następujący stan faktyczny i prawny:
1. Stan faktyczny. W lutym 2025 roku złożyłem zamówienie na piłę łańcuchową marki Husqvarna o mocy 15000W, z akumulatorem litowym, w cenie 440 zł, płatność za pobraniem, na stronie Internetowej: https😕/mquantumt.monster/index.php?m=Item&a=shop19ord&id=167833
Towar został dostarczony przez firmę kurierską Pocztex dnia 25 marca 2025 roku, pod numerem przesyłki PX7033682180. Kurier przekazał mi przesyłkę, a ja zapłaciłem kurierowi 440 zł tytułem zapłaty ceny za pobraniem. Po rozpakowaniu paczki okazało się, że otrzymany towar w żadnym wypadku nie odpowiadał zamówieniu. Zamiast mini piły łańcuchowej, otrzymałem produkt zupełnie inny, którego jakość i funkcjonalność nie miały nic wspólnego z zamówionym towarem (wyglądał na podkaszarka trawników).
2. Brak informacji o gwarancji i zwrocie.
Sprzedawca, po dokonaniu zapłaty za pobraniem, nie dostarczył żadnych dokumentów dotyczących gwarancji, instrukcji obsługi ani danych kontaktowych, co stanowi naruszenie przepisów ustawy o prawach konsumenta. Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 9 i 10 ustawy o prawach konsumentów (Dz.U. 2014 poz. 827), sprzedawca zobowiązany jest do udostępnienia konsumentowi pełnych informacji o produkcie oraz prawie do odstąpienia od umowy.
3. Brak odpowiedzi na reklamację.
Po stwierdzeniu niezgodności towaru z zamówieniem, wysłałem 26 marca 2025 roku reklamację do firmy Pocztex z prośbą o wstrzymanie zapłaty do czasu wyjaśnienia sprawy.
Niestety, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani potwierdzenia wstrzymania płatności.
Firma Pocztex udzieliła mi jedynie informacji telefonicznej, że zatrzymanie środków może nastąpić jedynie decyzją prokuratora.
4. Brak kontaktu z firmą sprzedającą.
Ponadto, pomimo podjętych prób kontaktu z firmą, nie udało mi się uzyskać żadnych danych kontaktowych ani zwrotu towaru. Strona internetowa, na której dokonano zakupu, zniknęła, co może sugerować, że firma starała się uniknąć odpowiedzialności za swoje działania. Na etykiecie przesyłki widniał adres zwrotu: Wrocław ul. Opolska 140 A12. Udałem się tam i zwróciłem tą przesyłkę w całości. To nr telefonu do pracownika, który odebrał ode mnie zwrot przesyłki: +48 570 533 155.
Adres zwrotu we Wrocławiu, też wprowadza w błąd co do miejsca prowadzenia działalności.
5. Podjęte działania przez firmę.
Zgłoszone w Internecie przez innych konsumentów informacje wskazują na to, że firma Huanqiu International Supply Chain Group Limited ma długą historię podobnych działań, polegających na oferowaniu towarów o nieprawdziwych opisach i niewłaściwej jakości,
a następnie uniemożliwianiu konsumentom dochodzenia roszczeń.
6. Naruszenie przepisów o ochronie konsumentów.
Działania firmy sprzedającej towar mogą stanowić naruszenie przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, w szczególności art. 12 ust. 1 pkt 9 i 10 oraz art. 27 tej ustawy.
Brak dostarczenia informacji o produkcie, niewłaściwe wykonanie umowy oraz utrudnianie zwrotu towaru stanowią poważne naruszenie praw konsumenta, co zasługuje na interwencję Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
7. Uzasadnienie:
Skarga została złożona w związku z działaniami firmy, które naruszają podstawowe prawa konsumentów w Polsce. Firma sprzedała towar, który nie odpowiadał opisowi, a także nie dostarczyła wymaganych przez prawo dokumentów, takich jak informacje o gwarancji czy procedurze zwrotu. Ponadto, brak odpowiedzi na reklamację oraz zniknięcie strony internetowej sugerują działania mające na celu uniknięcie odpowiedzialności, co może wskazywać na systematyczne praktyki oszukańcze tej firmy.
Innymi słowy: Po dokonaniu płatności, niemożliwe było nawiązanie kontaktu ze sprzedawcą – brak danych adresowych, telefonu, e-maila, formularza reklamacyjnego czy jakichkolwiek informacji wymaganych przy umowach zawieranych na odległość. Ustalono, że wielu innych konsumentów w Polsce padło ofiarą identycznego schematu działania.
Powyższe fakty wskazują na celowe działanie sprawców w celu wprowadzenia mnie w błąd co do tożsamości sprzedawcy, właściwości i wartości towaru, w zamiarze osiągnięcia korzyści majątkowej. Sposób działania nosi cechy tzw. „oszustwa internetowego” i spełnia znamiona czynu zabronionego z art. 286 § 1 Kodeksu karnego.
Zwrócili mi wszystkie pieniądze.