Nie polecam firmy Miele z jednego kluczowego powodu – działu serwisu. Pracują tam osoby niekompetentne, pozbawione podstaw kultury osobistej, wiedzy oraz etyki zawodowej.
Przez 5 lat serwisowałam pralkę i za każdym razem pojawiały się problemy: trudności z umówieniem wizyty, brak potwierdzeń ze strony serwisu, a ostatecznie i tak nikt nie przyjeżdżał. Najczęstszym tłumaczeniem było to, że „serwisant miał wypadek”.
Po tylu latach takiej obsługi powiedziałam dość i poprosiłam o zwrot pralki. Serwis wyraził zgodę, ale dalej pojawiały się kolejne absurdy.
Pan kierownik M. nie miał podstawowej wiedzy na temat obowiązującego kontraktu serwisowego — musiałam ją wręcz od niego egzekwować.
Kolejna osoba z działu serwisu, Pani K., odpowiedzialna za nadzór nad odbiorem urządzenia, umówiła termin bez podania godziny. Dopiero po mojej interwencji przesłała informację, ale w rezultacie pralka i tak nie została odebrana.
Następny termin ustalono na przedział 9:00–11:00, ale nikt się nie pojawił. Dopiero po południu zaczęły dzwonić różne osoby z informacją, że mogą „wpaść po pralkę” – bez słowa wyjaśnienia czy choćby przeprosin.
Trzecia próba odbioru była równie chaotyczna. Mimo że wcześniej dopytywałam Panią K., czy do odbioru są delegowane dwie osoby, i otrzymałam potwierdzenie – ostatecznie przyjechał tylko jeden pracownik. Gdyby nie pomoc mojego męża, pralka ponownie nie zostałaby odebrana.
Kierownik działu reklamacji nie tylko nie podziękował za usprawnienie odbioru z naszej strony, ale wręcz jeszcze próbował nas pouczać.
Po dwóch tygodniach bezskutecznych prób w końcu zabrano pralkę.
Niestety, kolejną trudnością okazał się zwrot pieniędzy. Ustalenie ostatecznego terminu wypłaty z Panią K. z serwisu było równie skomplikowane, a mimo to do dziś nie mam ani pieniędzy, ani pralki.
Sprawa została skierowana do prawnika.
Z pełnym przekonaniem odradzam współpracę z serwisem Miele – zamiast pomóc, potrafią jedynie wyczerpać klienta psychicznie i czasowo. Dodam jeszcze że z działem reklamacji możecie kontaktować się tylko mailowo nie mają telefonu, absurd! A sam Szef Serwisu/reklamacji telefon ma ale nie odbiera.