Ivoclar-Vivadent Polska

25.03.2026 09:35
09.02.2026 18:14
Wywiadu udzielił/aPatryk Szymajda
31.12.2025 09:39
Jaką drogę musi przejść kandydat, który chciałby dołączyć do Państwa zespołu? Jak przebiega proces rekrutacji?
Proces rekrutacji jest transparentny i składa się z kilku etapów: wstępnej rozmowy telefonicznej, spotkania online lub stacjonarnego oraz oceny kompetencji i dopasowania do naszej struktury organizacyjnej. Dbamy o jasną komunikację na każdym etapie, bez zagadek i labiryntów :).
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Nowi pracownicy uczestniczą w kompleksowym programie onboardingowym, obejmującym szkolenia produktowe, systemowe oraz wsparcie przełożonego. Dzięki temu szybko adaptują się do zespołu i obowiązków. Doświadczenie zdobywają przy wspólnej pracy z bardziej doświadczonymi koleżankami i kolegami. Stawiamy na jakość wprowadzenia do pracy, a nie na sprint, wolimy maraton z dobrym tempem niż bieg na złamanie karku.
Czy w Państwa firmie pracują osoby zobligowane do pracy mobilnej i/lub delegacji?
Tak, w szczególności w obszarze sprzedaży praca mobilna i delegacje są naturalną częścią obowiązków. W końcu świat jest zbyt ciekawy, żeby siedzieć tylko przy biurku!
Jak wygląda kwestia wykorzystywania urlopów w Państwa firmie?
Urlopy są planowane elastycznie, z poszanowaniem potrzeb pracownika i zespołu. Promujemy równowagę między życiem zawodowym a prywatnym, bo szczęśliwy pracownik to skuteczny pracownik.
Jakie cechy powinien mieć kandydat, który chce dołączyć do zespołu?
Otwartość, komunikatywność, zaangażowanie oraz orientacja na klienta to kluczowe cechy, które cenimy. Mile widziane jest też poczucie humoru, uśmiech potrafi zdziałać cuda, nawet w najtrudniejszych sytuacjach :).
Czy można wyróżnić jakieś cechy/umiejętności, które cenicie Państwo szczególnie wśród swoich pracowników?
Proaktywność, umiejętność pracy zespołowej, chęć rozwoju i gotowość do dzielenia się wiedzą. A jeśli ktoś potrafi zrobić świetną kawę, to też jest talent, którego nie ignorujemy!
Czy przekazują Państwo kandydatom informację o wynikach rekrutacji?
Tak, zawsze informujemy kandydatów o wyniku procesu, nikt nie lubi czekać w niepewności.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Planujemy dalszy wzrost udziału w rynku oraz wdrażanie nowoczesnych rozwiązań dla stomatologii. Naszym celem jest, aby stomatolodzy, technicy i pacjenci nie tylko korzystali z najlepszych produktów, ale przede wszystkim częściej się uśmiechali. W końcu jesteśmy liderem w branży i chcemy tę pozycję umacniać.
Co stawiają sobie Państwo za cel w najbliższym czasie?
Naszym celem jest dalszy rozwój, innowacje i dostarczanie najwyższej jakości rozwiązań dla stomatologii.
Na jakie stanowiska najczęściej prowadzą Państwo rekrutację?
Najczęściej rekrutujemy na stanowisko konsultanta ds. produktu. Jest to największa grupa pracowników w firmie.
Czy przyjmują Państwo także na staże/praktyki?
Tak, oferujemy staże.
Jakie kompetencje są przez Państwo najbardziej pożądane u kandydatów, starających się o pracę?
Umiejętności sprzedażowe, komunikacja interpersonalna, znajomość branży stomatologicznej oraz orientacja na cele. A do tego łatwość nawiązywania kontaktów, bo w sprzedaży rozmowa to podstawa.
Czy Państwa firma jest otwarta na kandydatury osób w wieku 50+?
Zdecydowanie tak. Cenimy doświadczenie i wiedzę niezależnie od wieku w końcu mądrość nie ma daty ważności.
Po latach doświadczeń, dlaczego dziś zarekomendowałbyś pracę w Ivoclar?
Ze względu na stabilność, innowacyjność, przyjazną kulturę organizacyjną i realne możliwości rozwoju. To firma, w której można się rozwijać i czuć częścią czegoś wyjątkowego.
Czy widzisz dodatkowe profity (poza płacowymi), które wpływają na atrakcyjność zatrudnienia w Ivoclar?
Ivoclar oferuje wiele benefitów, które podnoszą atrakcyjność pracy, od szkoleń rozwojowych, przez prywatną opiekę medyczną, po możliwość pracy w międzynarodowym zespole. Dla mnie ogromnym atutem była możliwość uczestniczenia w cyklu szkoleń menedżerskich Leadership Excellence w 2025 roku, to doświadczenie, które realnie wpłynęło na mój rozwój. Ivoclar jest liderem w branży dentystycznej, a bycie częścią tej firmy daje poczucie dumy i satysfakcji, której nie da się kupić.
Jak często w codziennej pracy masz możliwość współpracy z centralą firmy?
Codziennie, to integralna część mojej pracy. Uwielbiam ten kontakt, bo daje poczucie globalnej perspektywy.
Czy jest szansa na bycie zaangażowanym w realną pracę w międzynarodowym środowisku?
Tak, współpraca z centralą i innymi rynkami jest wpisana w naszą działalność, globalny zasięg to nasza codzienność.
02.12.2025 11:57
23.10.2025 17:43