ex employee04.09.2023 19:14
Aby dodać merytoryczną opinię muszę podzielić ją na 2 części.
Pierwsza pozytywna - była to moja pierwsza praca w IT po przebranżowieniu się. Bardzo wysokie tempo pracy, nieco stresujące, ale co za tym idzie ogrom informacji docierających do głowy każdego dnia. Z uwagi na fakt, że jest to bardzo mała firma z kilkoma programistami, każdy deweloper "dotyka" wszystkich etapów wytwarzania oprogramowania, począwszy od tworzenia nowych funkcjonalności, utrzymania i refactor'u istniejących rozwiązań, przez pisanie testów, deploy'e, pracę z bazami danych itd, itd.
Podsumowując pracując w Kramsoft sporo się nauczyłem, głównie dzięki kolegom deweloperom i czasem poświęcanym na naukę po pracy.
I tutaj płynnie przechodzę do drugiej części opinii, niestety tej negatywnej. Największym problemem firmy jest zarządzanie. Spółką (usunięte przez administratora) z których jeden to bardzo doświadczony programista, a drugi... to jego (usunięte przez administratora). Do monitorowania pracy programistów, nieudolnie zaimplementowany został SCRUM.
Wskazać także należy brak szacunku do pracownika objawiający się sposobem w jaki szefostwo odzywa się do pracowników, brak konsekwencji w realizowaniu zadeklarowanych zadań, co skutecznie powiększa mur pomiędzy programistami a menagerami.
Po migracji do dużej firmy IT znacznie szerzej dostrzegam (usunięte przez administratora)Kram-soft z wyjątkowo niekompetentnym zarządzaniem i brakiem kultury osobistej.