*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.
Fidelis
10.09.2026 10:56
Asystent AI
Hej,
czy opłaca się być project managerem / product ownerem za 8-11 tys. brutto na zdalnym? Czy firma rzeczywiście pilnuje zasady pracy zdalnej i elastycznych godzin, czy jednak trzeba się logować od-do jak w korpo?
W benefitach jest karta sportowa. Wymagają min. 3 lata praktyki samodzielnie w projektach. Z oczekiwań ważne jest bardzo dobre ogarnianie user stories i backlogu. Na start obiecują dobre wdrożenie i wsparcie zespołu.
Konsultant ds. Likwidacji Szkód Uproszczonych - praca zdalna umowa zlecenie - widnieje taka oferta na facebooku -czy dalej to ogłoszenie jest aktualne? - link do oferty jest aktywny natomiast oferta dodana około 3 tygodnie temu może ktoś z pracowników się orientuje będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Igor
28.07.2026 13:51
Może ktoś już był na rozmowie o pracę, zna szczegóły oferty? Proszę o merytoryczne wyrażenie swej opinii o pracy w Mentax, a w miarę możliwości, o dające się zweryfikować informacje.
24.07.2026 21:08
Witam, widziałam że rekrutują na stanowisko likwidatora szkód na słuchawce umowa zlecenie - praca zdalna - nic nie jest napisane o składkach oraz wypłacie. Jakieś info ktoś coś ? Pozdrawiam
A odnośnie składek, to interesuje Cię, jakie są odprowadzane czy nie wiem? Fajnie, gdybyś doprecyzował pytania, to wtedy łatwiej będzie pracownikom udzielić Ci odpowiedzi 😊
25.07.2026 14:39
Chodzi głównie o stawki jakie są, bo rozumiem po ogłoszeniu że podstawy nie ma. Jaka stawka za 1 zgłoszenie. Czy firma dając umowę zlecenie odprowadza składki społeczne (zdrowotne, emerytalne itp). Jeszcze ważnym info jest czy liczba zgłoszeń jest stała w ciągu dnia że można wyrobić normalną wypłatę czy należy to traktować tylko jako dodatkowe zajęcie. Będę wdzięczna za odpowiedź bo oferta mnie zaciekawiła. Pozdrawiam 😉
Zaczynali lepiej płacić ale od października ubruttowili i prawdopodobnie wszystkie składki przerzucili na pracownika i od razu mimo inflacji i.t.p. zarobki 15-20% w dół. Zero szczegółowego info. Chyba trzeba się ewakuować.
Słowo kucz ‘prawdopodobnie’. Skąd pewność ze te koszty faktycznie zostały przerzucone na pracownika?
Luiza
21.04.2026 14:31
Serio zarobki wam spadły o 15-20% po tym "ubruttowieniu"? Nie było żadnego spotkania ani maila z wyjaśnieniem skąd taka różnica? 🤔
08.07.2025 23:53
Firma krzak. Zarobki śmieszne a na dodatek kadra zarządzająca która się na niczym nie zna a podważa kompetencje pracowników.
Dtczv
03.07.2025 18:49
Masakra
Jarosław
24.02.2025 12:15
Ponad pół roku cisza na wątku, a nie ukrywam, że jestem ciekawy jakie macie teraz warunki. Na stronie firmy cały czas można aplikować, czyli raczej radzą sobie nieźle. W wakacje ktoś pisał, że stawka podstawa za likwidację szkody to 100zł. Coś się zmieniło? No i skoro to jest stawka podstawowa, to pewnie może być też wyższa.
współpracownik
08.06.2025 20:37
Stawka się nie zmieniła pod warunkiem że zrobisz zlecenie w ciągu 24h od otrzymania, jak później to uwalają ok 10%. Z własnego doświadczenia nie polecam zaczynać współpracy z nimi. Bardzo znikoma ilość zleceń, a jak coś dają to daleko od miejsca zamieszkania i zlecenia pojedyncze (nawet jeśli na umowie zaznaczyć swój rejon np do 30/40km to dadzą ci pojedyncze oględziny w miejscu oddalonym od miejsca zamieszkania o np 60km i nie rozumieją że to nie twój rejon - miałem przypadek że dali mi zlecenie na drugim końcu kraju dwa razy je odrzucałem pisząc że to nie mój rejon to nie rozumieją i dwa razy dawali mi z powrotem te zlecenie dopiero jak napisałem stawkę za jaką mogę je zrobić(stawka+rzeczywista kilometrówka) to je mi zabrali). Więc jest to jedna z nieścisłości z ich ogłoszeń (w ogłoszeniu twierdzą że zlecenia blisko miejsca zamieszkania co jak już napisałem jest nie prawdą) inna rażąca nieprawidłowość to anulowanie zleceń po ich zrobieniu i nie płacenie za nie. Miałem taki przypadek, wykonałem oględziny nie zdążyłem tego samego dnia ich zamieścić w systemie i chciałem następnego dnia nad ranem to zrobić (parę razy tak robiłem i nie było problemu) jak tylko wszedłem na swoje konto tego zlecenia już nie było, ten niby regionalny rzeczoznawca powiedział zlecenie zabrane po oględzinach i nie widzi powodu by za nie płacić, do innego zlecenia które dostałem jak tylko zapytałem się czy dostane gwarancje że te zlecenie nie zostanie zabrane po wykonaniu i zostanie zapłacone, to wciągu 1h zostało ono zabrane. Wniosek szukają frajerów którzy będą za darmo dla nich robić. A weryfikatorzy co sprawdzają dokumentację z oględzin to już całkiem asy nie mają zielonego pojęcia jak wyglądają oględziny, pewnie nawet nie wiedzą jak samochód wygląda, nie wiedzą że klienci są różni, a czepiają się wszystko, np na jednym z ich protokołów jest rubryka data oględzin i data inspekcji i jak wpiszesz tylko data oględzin bądź data inspekcji to już źle, musisz wszystkie rubryki nawet te najgłupsze wypełniać.
Bada oszustów i jak już pisałem szukają frajerów którzy będą za darmo jeździć.
Nie polecam zaczynać współpracy z nimi.
Artur Żołędziewski
19.07.2024 13:03
Co do samej pracy i zarobków, wszystko zależy kto ma jakie oczekiwania, jak dla mnie szkody zlecane, nie są sprawiedliwie rozliczane z uwagi na poświęcony czas do ich realizacji. Ponadto wypłacane pieniądze są na koniec miesiąca, choć zapisy w umowie mówią co innego. Po pierwsze, stawka podstawowa 100zł z dojazdem do 35km, jest ok do lekkich tematów, jak na przykład zalane łazienki czy kuchnie, ale przy większych szkodach, gdzie trzeba spędzić minimum dwie godziny, stawka w mojej ocenie jest zbyt niska. Po drugie notorycznie występują błędy, w zleceniach, co do faktycznego adresu szkody i faktycznego poszkodowanego oraz jej zakresu, poprzez lakoniczne informacje. Co zdecydowanie wydłuża proces likwidacji, przez prostowanie i ustalanie danych które powinny być prawidłowo wprowadzone do systemu i aplikacji, dosyć często zachodzi sytuacja się że adres szkody jest inny w systemie a inny w aplikacji, a jeszcze inny faktyczny, a nr telefonu jest albo błędny albo, do osoby która nie jest poszkodowanym i trzeba wykonywać kilka połączeń. Reasumując samą współpracę jak na razie po czterech miesiącach, w mojej ocenie można uznać za zadawalającą.
likwidator
24.06.2024 17:25
W wielkim skrócie- stawki śmieszne w porównaniu do innych firm.
Stawka z pokroju 90 zł za oględziny , czy 15 zł za oględziny uproszczone przy tak dużym zakresie obowiązków to zupełna pomyłka.
Kandydatka
29.03.2024 19:24
Na prawdę menadżer zespołu likwidacji zarabia tylko od 9 do 10,5 tysięcy brutto? Za taki zakres obowiązków i odpowiedzialność kadrową? Masakra.
Aż strach pomyśleć ile zarabia tam likwidator, czyli potencjalny „podwładny” tak opłacanego menadżera.
Mentax SA
02.04.2024 10:51
Dzień dobry :)
stanowisko jest w 100% zdalne, pracujemy na terenie całej Polski. Jesteśmy otwarci na negocjacje, zapraszamy do aplikowania na stanowisko w ogłoszeniu. :)
Kalina
31.01.2024 08:53
Chcę zapytać Państwa o aktualne zarobki na stanowisku Konsultant ds. Likwidacji Szkód Uproszczonych. Czy obecnie trzeba w ramach rekrutacji jeździć do centrali firmy, czy też nabór jak i szkolenie odbywa się zdalnie? Jakie są godziny pracy i czy konsultanci mają również dyżury nocne?
Mentax SA
28.03.2024 12:24
Rekrutacja, jak i szkolenie odbywa się zdalnie. Konsultanci nie mają dyżurów nocnych. Zachęcam po więcej informacji do ogłoszenia o pracę ???? https://www.pracuj.pl/praca/,oferta,1003233509
19.01.2022 15:31
Mentax S.A. poszukuje kandydatów na stanowiska Likwidator Szkód Komunikacyjnych. Czy ktoś z Was orientuje się co wchodzi w skład obowiązków na tych stanowiskach?
Czyli wychodzi na to, że to oferta dla studenta, czy innego chłopca na posyłki, który będzie latał na swój koszt od jednego auta do drugiego i robił tylko zdjęcia i zbierał podpisy, dostając za to jakąś symboliczną stawkę, której znaczną część pochłonie tankowanie i utrzymanie auta? Innej możliwości nie widzę, bo skoro nawet kosztorysowania nie robi się samodzielnie, to znaczy, że profesjonalista nie ma tam czego szukać. Dobrze wiedzieć, zawsze się oszczędzi trochę czasu, który inaczej zmarnował bym na aplikowanie.
Paulik
15.02.2021 18:30
Jaką ilość zleceń dostaje się dziennie? Czy jest to bardziej stałe zajęcie czy traktować jako dodatkowe? Jest pewna stałość zleceń czy na zasadzie: jednego dnia trzy a później tydzień bez zleceń?
Likwidator
26.11.2021 16:45
To drugie
Borys
30.01.2024 23:40
Zgadzam się z Toba. Niestety to przykra prawda jest to firma pośrednicząca pomiędzy Towarzystwem Ubezpieczeń a pracownikiem. Pośrednik nie da Ci samochodu służbowego. Nie płaci za dojazdy do klientów. Korzystasz ze własnego prywatnego samochodu, który eksploatujesz, spada Ci wartość pojazdu, płacisz za jego utrzymanie naprawy i paliwo w domu zużywasz prąd, ogrzewanie itp siedząc przy komputerze i obrabiając szkody. Za szkodę dostaniesz 100zł, a poświęcisz czasu ok. 2-3 godziny z dojazdem albo nawet 4 bo często ludziom nie pasują godziny. Musisz opłacić ZUS i podatek. W sumie wychodzi Ci pensja poniżej minimum krajowego.
Ludzie zrozumcie w końcu, że pracując dla takich firm jak MENTAX to dajecie się oszukać. Wszyscy zarobią za wyjątkiem Was
W takich firmach rekrutacja trwa 24h bo jest tak duża rotacja.
on
13.07.2016 16:48
odróżnijmy etat od umowy współpracy.
70 PLN jest za szkodę.
Pytanie czy osoba która tak rozpacza już realizowała takie zlecenie? Ile w jakim i w jakim okresie? Ile szkod miała 2 km od domu ile 50 km od domu ?
czy poprostu pisze aby oczernic wyżyć się ...
07.04.2022 15:43
Jeżeli posiada Pan/Pani jakiekolwiek wątpliwości co do zasad współpracy z naszą firmą chętnie odpowiemy na wszelkie pytania. Zapraszamy do kontaktu na [email protected] lub na kawę do siedziby naszej firmy. Życzymy Wszystkiego Dobrego
Likwidator
19.12.2023 12:59
O jaką kwotę zostala podniesiona stawka? Inflacja 20% a stawka wzrosła o 5%!!! I proszę o info kiedy była ostatnia podwyżka stawki pewnie z 10 lat wcześniej. Realnie likwidacja przy normalnym czasie pracy i po uwzględnieniu wszystkich kosztów pojazdu, itd wynagrodzenie 3-4 tys netto i brak urlopu płatnego. Jeśli pracujesz 200-250h na miesiąc i masz dużo zleceń (umowy z wieloma TU i podmiotami) i mieszkasz w dużym mieście powyżej 300tys wyjdzie 6-7tys netto może 8 ale to praca na 1,5 etatu i pewności nigdy nie masz co do ilości zleceń, pogody (zawsze w terenie w mróz, snieg, deszcz i upał) a i dodam że klienci poszkodowani dzwonią 24h/7 dni w tygodniu w różnych sprawach
Sebastian
07.08.2023 18:15
Pierwszy raz mam styczność z tak źle działająca firmą ubezpieczeniową.
Zero kontaktu ze strony firmy po wysłaniu kosztorysu, nie idzie się dodzwonić, nie odpowiadają na e-maile, samochód cały czas nie zrobiony. Dramat !!!
Domo
01.09.2023 13:28
witam jak skończyła sie sprawa ten sam temat z nimi przerabiam, w poniedziałek daje upoważnienie prawnikowi co bedzie działał w moim imieniu
Patrycja
21.07.2023 16:37
Okropna obsluga. Zero kontaktu i komunikacji. Od miesiąca proszę mailowo i telefoniczne o kontakt z jakakolwiek osoba w celu komunikacji odnosnie etapow naprawienia mojej szkody, dostaje zapewnienia ze ktos oddzwoni, po czym nikt nie oddzwania. Okropna firma, moj samochód stoi od miesiaca i nie mogę nic zrobic.
Xxx
18.06.2023 17:27
Teraz szukają konsultanta ds. likwidacji szkód uproszczonych. Napisali że praca jest zdalna z elastycznymi godzinami pracy ale traktowana jako dodatkowa. Czyli na jakiej zasadzie? Nie ma umowy o pracę? Trzeba mieć działalność?
19.06.2023 13:08
Dziękujemy za pytanie. Chętnie porozmawiamy telefonicznie lub w formie video konferencji i udzielimy wszelkich informacji. Zapraszamy do kontaktu [email protected].
Piotr
27.04.2023 17:59
Wypłaty za szkodę nie odzyskałem do dziś czyli od miesiąca a decyzja jest pozytywna.. Ciagle mówienie w słuchawkę że pieniądze są w trakcie przelewu kpina.
19.06.2023 13:06
Mamy nadzieję, że to już zostało wyjaśnione. Jeśli nadal jest to aktualny temat to zapraszamy do kontaktu poprzez [email protected], albo na czacie na stronie https://mentax.pl/. Pozdrawiamy serdecznie
Szymon
04.05.2023 12:38
Na stronie firmy jest ogłoszenie rekrutacyjne dla konsultanta ds. szkód uproszczonych. Napisali że to praca dodatkowa z elastycznymi godzinami pracy. Umowa tylko zlecenie czy z czasem dostaje się uop ze wszystkimi składkami? Komuś udało się przejść na normalny etat?
19.06.2023 13:04
Dziękujemy za pytanie. Chętnie porozmawiamy z Panem telefonicznie lub w formie video konferencji i udzielimy wszelkich informacji. Zapraszamy do kontaktu [email protected].
Od kilku dni oczekuję na likwidację szkody WA50/160/23 moje rozmowy telefoniczne kończa sie obietnica u opiekuna szkody, który przesyła mi link który nie mogę otworzyć i sprawa trwa.
Dotyczy szkody na mieniu (zalanie ściany}
Zbigniew Wesołowski Warszawa ul. Górczewska 200C 147
Proszę o wiadomość na w/w maila lub listownie.
Zbigniew Wesołowski
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Mentax?
Michał
29.06.2022 22:53
Jakie stawki mentax oferuje za wykonanie kosztorysu ?
30.06.2022 11:18
Panie Michale, dziękujemy za pytanie. Chętnie porozmawiamy z Panem telefonicznie lub w formie video konferencji i udzielimy wszelkich informacji. Zapraszamy do kontaktu [email protected]
14.05.2022 15:16
Jaka jest umowa w firmie Mentax S.A.? Wiecie, czy jako Likwidator Szkód Komunikacyjnych zatrudniają na umowę zlecenie?
Olaf
27.05.2022 16:26
Zlecenie.
10.06.2022 12:46
Dziękujemy za pytanie, zasady zatrudnienia w naszej firmie są następujące: Wszyscy pracownicy w firmie zatrudnieni są na umowę o pracę lub tzw. B2B. O formie zatrudnienia decyduje pracownik. My rekomendujemy umowę o pracę. Natomiast zasady współpracy z likwidatorami szkód są regulowane za pomocą umowy B2B. Jest to spowodowane tym, że nie są to nasi pełnoetatowi pracownicy ale osoby, które otrzymują różnorodny przydział szkód w zależności od sezonu, zarówno od nas jak i od innych firm. W razie pytań zapraszamy do kontaktu: [email protected]
07.04.2022 15:53
Zastanawiasz się jak to jest pracować w Mentax? 21 kwietnia będziemy na targach pracy w Koszalinie. Będziesz mógł/mogła osobiście porozmawiać z Moniką, która odpowiada u nas za procesy rekrutacji. Zapraszamy! Więcej informacji tutaj: http://kariera.koszalin.pl/targi-pracy
praca jak praca
07.04.2022 14:45
Ogólnie praca ok. Kasę wypłacają. Jak ktoś musi pracować (usunięte przez administratora) może się zapisać jakieś grosze zostaną. Umowa o współpracy obejmuje realizację zleceń. Ilość zleceń od kilku do kilkunastu w miesiącu. Stawka 100 zł za oględziny. Po przeliczeniu wszystkich kosztów i jak pisali inni czasu na miejscu , czasu na obróbkę materiałów wychodzi jakieś 10 zł za godzinę. Z tego powodu żegnam się z firmą. Lepiej zapisać się do ochrony. Tam płaca 18zł za to że się jest :)
07.04.2022 15:50
Dziękujemy za opinię. Jak już było to opisywane wcześniej wszyscy likwidatorzy pracują u nas jako podwykonawcy na zasadzie umów B2B. Jest to spowodowane specyfiką pracy likwidatora, który często obsługuje wiele towarzystw ubezpieczeniowych jednocześnie. Nie jesteśmy w stanie zapewnić konkretnej ilości zleceń bo sami też nie mamy takich zapewnień od naszych klientów. To wszystko zawsze jest jasno tłumaczone i uwzględniane w treści umowy. Niestety nie możemy zgodzić się z tym co piszę Pan/Pani na temat naszych stawek. Te twierdzenia są po prostu nieprawdziwe. Prawdopodobnie został/a Pan/Pani wprowadzony/a w błąd. Chętnie wyjaśnimy Panu/Panu wszystko i odpowiemy na wszelkie pytania. Nieustannie prowadzimy rekrutacje na różnorodne stanowiska. Jeżeli praca na zasadzie likwidatora nie odpowiada Panu/Pani zapraszamy do aplikowania na inne stanowiska gdzie formą umowy będzie typowa umowa o pracę. Zapraszamy do kontaktu [email protected]
02.02.2022 14:22
Pracował ktoś z Was jako Kosztorysant Budowlany w Mentax S.A.? Powiecie na czym polega praca na tym stanowisku? Czego wymaga się na rekrutacji od kandydata?"
były współpracownik
01.03.2022 16:10
Wymaga się założenia własnej działalności gospodarczej, kontrakt B2B, co pociąga za sobą opłacanie z własnej kieszeni składki zdrowotnej circa 270zł miesięcznie - współpraca sam miód.
11.03.2022 16:29
Dziękujemy za opinię. Aby poprawnie i zgodnie z polskim prawem rozliczać się z pracownikami i podwykonawcami wymagamy odpowiedniej umowy. W przypadku pracowników jest to umowa o pracę. W przypadku podwykonawców umowa tzw. "B2B'. Zachęcam do kontaktu z nami na adres [email protected]. Spróbujemy wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Nowy
09.03.2022 08:19
W ostatnim czasie bardzo dużo szkód spowodowanych silnymi wiatrami. Szkody oddalone od siebie po 20km, wymagany opis kilku budynków przy realizacji jednej szkody. 2-3 godziny na jednej szkodzie, a stawka podstawowa. Przy cenie paliwa ponad 7 zł, to nikt nie będzie charytatywnie pracował. Wypłaty na horyzoncie nie widać ...czas kończyć współpracę
11.03.2022 16:14
Dziękujemy za opinię. Przykro nam, że we współpracy z nami napotkał Pan niedogodności. Rzeczywiście ostatnie pogody spowodowały wiele szkód i mamy sporo pracy przy obsłudze zleceń. Niestety nie mamy wpływu na ceny paliwa. Nieustannie dążymy do podnoszenia jakości współpracy zarówno z naszymi pracownikami jak i podwykonawcami. Mając na uwadze wysoką inflację z początkiem roku podnieśliśmy stawki dla likwidatorów o 10% a dodatkowo ustaliliśmy premię za szybką realizację zlecenia. Zachęcam do kontaktu na adres [email protected]. Chętnie udzielimy Panu odpowiedzi na wszelkie wątpliwości i zrobimy co w naszej mocy aby usprawnić naszą współpracę z Panem.
11.02.2022 12:13
Zastanawiasz się dlaczego ludzie chcą pracować w naszej firmie? Moglibyśmy napisać tu wiele, ale nic nie działa tak jak opinie naszych pracowników. Jeśli szukasz nowej pracy, zapraszamy do zapoznania się z aktualnymi ofertami na naszej stronie Internetowej: https://mentax.pl/
Patryk
29.01.2020 10:58
Pracowników szukają systematycznie. Przechodzisz proces rekrutacji, podpisujesz umowę (ze swojej strony) a następnie firma Mentax "znika"... nie odpowiadają na telefony, maile, itd.
Czy to świadczy o wiarygodności firmy?.
11.06.2021 15:43
Nie nie znika pracuję dla nich ponad rok i wiem, jest ok. Normalna praca. Praca wykonana kasa wypłacona. Nie wiem skont te narzekania, od razu pałacu z autem nie zbudujesz.
abi
24.12.2021 10:28
Potwierdzam tak jest, doświadczam :)
Rzeczoznawca
10.12.2021 08:23
Witajcie wszyscy zainteresowani. Ja chciałbym was zapytać i usłyszeć waszą opinię nt podwyżek w mentax. Dowiedziałem się że stawki dla likwidatorów są różne uzależnione od rejonu (miasta) czy potwierdźcie że tak jest lub uzależnione od jakości i czy otrzymaliście indywidualna podwyżkę stawki? Niedawno mentax poinformował o wynegocjowaniu wyższych stawek za likwidację w towarzystwach i nam podwyżkę w formie premi za szybką likwidację szkody lecz odnoszę wrażenie że większą podwyżkę otrzymała sama firma za wykonanie usług a nam wyłącznie za szybką realizację którą wielokrotnie jest nie ekonomiczna z uwagi że pojedynczy wyjazd na szkodę obecnie jest zupełnie nieopłacalny. Proszę o odpowiedź ewentualne podpowiedzi jak radzicie sobie w takich sytuacjach.
15.12.2021 08:27
Dziękujemy za poruszenie tego tematu. Zależy nam na nieustannym podnoszeniu jakości usług świadczonych dla naszych klientów. Natomiast naszą firmę tworzą ludzie a ich poziom zadowolenia z pracy jest dla nas najważniejszy. Podjęliśmy decyzję o podniesieniu stawek dla likwidatorów i zrobimy to z początkiem roku 2022. Będziemy informować wszystkich zainteresowanych bezpośrednio. W razie pytań zapraszamy do kontaktu e-mail: [email protected].
Wywiadu udzielił/aRadosław Bartosik
10.12.2021 17:14
MENTAX funkcjonuje na rynku od 2005 roku. Państwa historia zaczęła się od połączenia siły i doświadczenia trzech pasjonatów internetu. Czy mogliby Państwo przybliżyć użytkownikom GoWork.pl jej początki?
Początki MENTAX to historia znajomości trzech programistów - Radka, Dawida i Grzegorza. Poznaliśmy się na forum dyskusyjnym i zdalnie zrealizowaliśmy kilka ciekawych projektów. W 2007 roku, widząc się po raz drugi w życiu i chcąc dalej wspólnie działać, powołaliśmy w Koszalinie firmę „Mentax.pl sp.j. Bartosik, Polak, Tlołka”.
Mając doświadczenie w programowaniu i ubezpieczeniach (ja pracowałem jako likwidator dla jednego z towarzystw ubezpieczeniowych), postawiliśmy głównie na innowacyjne projekty dla sektora ubezpieczeniowego, nieraz przecierając szlaki dla danego typu usług i oprogramowania.
Obserwując uważnie rynek, zaczęliśmy zatrudniać także likwidatorów i rzeczoznawców, by naszym klientom - towarzystwom ubezpieczeniowym - zaoferować kompleksowe, nowoczesne usługi.
Już za samą nazwą MENTAX stoi ciekawa opowieść. Podzielicie się nią Państwo?
Dlaczego MENTAX? Zainspirował nas bohater powieści Franka Herberta, mentat, będący wcieleniem logiki i rozumu, ludzkim komputerem.
Niestety domena mentat.pl była zajęta, więc... zmieniliśmy ostatnią literę na “X” i z taką nowoczesną nazwą ruszyliśmy na podbój rynku.
Obecnie jesteście Państwo już uznaną marką na rynku. Jaka jest Państwa recepta na tak szybki sukces?
Ludzie z którymi pracujemy wewnątrz organizacji są naszym źródłem sukcesu. Oni powodują, że się jeszcze bardziej chce. To oni są źródłem zadowolenia klienta.
MENTAX oferuje szeroki wachlarz usług związanych z likwidacją szkód. Co wchodzi w jego zakres?
W tym zakresie swojej działalności zajmujemy się likwidacją szkód z ubezpieczeń majątkowych, komunikacyjnych oraz osobowych, realizując procesy obsługowe w pełnym zakresie - od przyjęcia zgłoszenia szkody do wypłaty odszkodowania. Posiadamy pracowników wyspecjalizowanych w technicznej i merytorycznej likwidacji szkód.
Ponadto mamy szeroką ofertę usług orzecznictwa medycznego. Współpracujemy z większością Towarzystw Ubezpieczeniowych działających na rynku polskim.
Nasi współpracownicy w liczbach:
200 mobilnych rzeczoznawców komunikacyjnych
250 mobilnych rzeczoznawców majątkowych
350 serwisów RTV/AGD/IT
520 lekarzy orzeczników
600 placówek medycznych i laboratoryjnych
Co, Państwa zdaniem, wyróżnia MENTAX na tle konkurencji?
Ciężko się odnieść do tego pytania. Możemy odpowiedzieć na pytanie, co jest w nas szczególnego. To otwartość, innowacyjność, chęć zmiany, ciągła potrzeba samodoskonalenia się.
Znajdziemy tam też potrzebę robienia różnych rzeczy inaczej niż dotychczas robiono. Do tego inny styl liderstwa. Odeszliśmy od dyrektywnego stylu na rzecz służebnego.
Państwa codzienną pracę wspierają także nowe technologie. W jaki sposób wykorzystujecie Państwo aplikacje internetowe w procesach zarządzania firmą?
Zespoły programistów potrafią zrobić dwa wdrożenia produkcyjne dziennie. A co za tym idzie, ilość zmian w systemach i tempo ich wdrożenia jest bardzo szybkie. Automatyzujemy bardzo wiele procesów, tam gdzie praca jest powtarzalna, tam wdrażany jest robot.
Dzięki temu zespoły mogą skupić się na tym, co jest ważne i istotne. Ponadto osobny dział R&D odpowiada za wdrażanie najnowszych technologii.
Kto tworzy zespół MENTAX?
Bardzo kolorowy zespół ludzi, którym się zwyczajnie chce. Jesteśmy różni i to jest naszą siłą.
Mamy inne potrzeby, pragnienia i marzenia. Inaczej się komunikujemy. Są z nami programiści, testerzy, liderzy, eksperci pracujący merytorycznie i nowi współpracownicy.
Na jakie stanowiska można aktualnie aplikować do Państwa?
Aktualnie do naszego zespołu MENTAX poszukujemy:
Do działu IT:
Frontend/Angular Developer
Backend Developer
Jak przebiega proces rekrutacyjny w MENTAX? Z ilu etapów się składa?
Otrzymaliśmy Twoje CV, co dalej?
1. Zapoznamy się z Twoją aplikacją.
2. Jeżeli aplikujesz na stanowisko specjalistyczne, managerskie lub do naszego działu IT, dostaniesz od nas zadanie do wykonania. Czasem etap ten prowadzony jest podczas rozmowy rekrutacyjnej.
3. Jeżeli spełniasz nasze wymagania zaprosimy Cię na rozmowę kwalifikacyjną.
4. Decyzja i feedback. Jeżeli szukamy właśnie Ciebie, otrzymasz od nas ofertę współpracy.
Po każdym z etapów otrzymasz od nas informację zwrotną dotyczącą Twojego statusu w procesie rekrutacyjnym.
Jakich kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności poszukują Państwo szczególnie u potencjalnych pracowników MENTAX?
Stawiamy na umiejętności miękkie!
Oferując otwartość i transparentność organizacji, tego samego oczekujemy od każdego współpracownika. Szczera i otwarta komunikacja to podstawa relacji opartej na zaufaniu.
Wierzymy, że wszyscy wykonujemy swoją pracę z najlepszymi intencjami oraz najlepiej, jak potrafimy. Oceniamy efekty, a nie człowieka, który za nimi stoi. Stawiamy na jakość wykonywanej pracy przez co rozumiemy: sumienność, pracowitość, rzetelność, doskonalenie swojej pracy. Mamy wspólne cele i jedyną drogą do ich osiągnięcia jest współpraca w zespole i umiejętność komunikowania się.
Ważne dla nas jest aby osoby z którymi współpracujemy umiały szukać rozwiązań problemów, a nie winnego. Cenimy sobie elastyczność w działaniu i gotowość do zmian, można powiedzieć, że ciągłe zmiany są u nas czymś… stałym. Dlatego nasi współpracownicy muszą umieć dopasować się do zmieniających się warunków pracy i być na to otwarci. W tak dynamicznym środowisku pracy muszą umieć zarządzać swoim czasem. Cenimy sobie pozytywne nastawienie do naszych klientów oraz do współpracowników.
Poszukujemy osób, które posiadają kwalifikacje zawodowe w:
• projektowaniu, programowaniu i testowaniu aplikacji
• tworzeniu i administrowaniu stronami i aplikacjami internetowymi
• merytorycznej likwidacji szkód
• kosztorysowaniu, audytowaniu szkód
Jakie warunki zatrudnienia oferowane są potencjalnym pracownikom MENTAX?
• 7 godzinny tryb pracy - a płacimy za 8h! Każdy pracownik musi przepracować 8h przez 8 tygodni w roku.
• Elastyczne godziny pracy. Zaczynasz pracę pomiędzy 6:00 a 10:00 i pracujesz 7h!
• Możliwość pracy w trybie zdalnym lub stacjonarnym / hybrydowym w naszych biurach we Wrocławiu lub w Koszalinie
• Stałe zatrudnienie na podstawie umowy o pracę
• Wynagrodzenie wg modelu kompetencji
• Jasne zasady nagrody rocznej zależne od zysku firmy
• Jasne zasady ścieżki kariery
• Pakiet benefitów
• Szkolenia, udział w konferencjach
• Bardzo wysoki leadership
• Dobrą atmosferę pracy
MENTAX stale poszerza swoją ofertę usług i doskonali ich jakość. Jakie macie Państwo plany na przyszłość dla firmy?
Bardzo istotnym elementem jest dla nas wysoki poziom świadczonych przez nas usług. W tym obszarze podejmujemy wiele działań, podnoszących satysfakcję naszych klientów. Automatyzacja procesów w jeszcze większym stopniu niż aktualnie, wykorzystywanie nowych technologii opartych o sztuczną inteligencję (AI) w kanałach komunikacji, to zadania na najbliższą przyszłość.
Cały czas pracujemy nad rozszerzaniem naszego portfolio ofertowego. Mamy przygotowane nowe produkty, komplementarne do naszej aktualnej oferty usług likwidacji szkód, które niebawem przedstawimy naszym Klientom. Jesteśmy przekonani, że wzbudzą duże zainteresowanie.
Dodatkowo mocno rozwijamy nasz Dział IT, który już dzisiaj oferuje realizację projektów informatycznych dla szeroko rozumianego biznesu, podnosząc w firmach poziom cyfryzacji i automatyzacji wielu procesów. W przyszłości zamierzamy mocno rozwijać ten obszar naszej działalności, wiedząc jak duże jest zapotrzebowanie na tworzenie dedykowanego oprogramowania.
W 2022 roku planujemy też podjęcie kroków w celu wyjścia z ofertą firmy za granicą.
Josef
01.12.2020 11:24
Świetny pracodawca jednocześnie wymagający i potrafiący docenić dobrych pracowników , którym chce się dobrze pracować, polecam!!
Jakieś ogólniki
09.02.2021 08:51
Jakieś ogólniki... Takiej odpowiedzi to nasi politycy mogą udzielić. Jeden napisze "świetny', ktoś inny napisze, że do duuupy. Nic takie odpowiedzi nie wnoszą.
11.06.2021 15:38
I tak prowadzisz działalność, to nie robi czy dużo czy nie jeśli masz jakieś miejsce to szkoda nie skorzystać lepiej mieć wróbla w grarści ..
Zibi
27.11.2020 21:39
Ostatnio słyszałem, że szukaja w Mentax do pracy wolontariuszy.
Karolina
03.08.2017 13:42
Witajcie,
Mam wrażenie ,że ktoś pomylił wątki to jest forum firmy MENTAX.PL SP. J., a nie TU.
Firma zajmuje się, oprogramowaniem a nie ubezpieczeniami.
Interesują mnie informacje tj, rekrutacja, czy jest nabór obecnie prowadzony?
ja
26.08.2017 23:39
Kobito ta firma zajmuje się zarówno oprogramowaniem jak i likwidacją szkód
mkj
04.09.2016 19:57
Pewnie, że jak są krótkie terminy realizacji @plot, to wiedzą że w ten sposób wzbudzają zaufanie nie tylko wśród klentów, ale również i atmosfera przez to dopisuje.
eagle
23.08.2016 09:52
Do komi napisałem jakie stawki 70zł.
Golub
10.08.2016 22:41
Moze ktos napisze co z nimi juz robi szkody od jakiegoś czasu
Sami nie napisza bo odkryja
A brak stawek w umowach współpracy to nic nowego za duzo pozniej aneksow
eagle
10.08.2016 20:08
Szkody majatkowe tak samo jak komunikacja,70 za szkode promien 60km.Zero wpisu w umowie nt wysokości stawek .To tak jak w umowie o prace brak wpisu o wysokości wynagrodzenia.
Mimo prob telefonicznych w celu ustalenia nie odbieraja telefonu
Leszek
07.08.2016 14:09
Wszyscy mówicie o szkodach komunikacyjnych a co ze szkodami mienia? Jak w tej firmie to wygląda?
marszalek
26.07.2016 10:47
Do on,a co taka rewelacja 70zł za szkodę.Dojazd 100 km w obie strony to koszt paliwa 4o zł ,a gdzie amortyzacja pojazdu,koszty telefonów aby umówić się z klientem itp.(Ciekawe czy wiesz ile dostaje mentax od ubezpieczyciela za zlikwidowanie takiej szkody)Właśnie przez takich jak Ty pierdzieli się rynek.Proszę bardzo dam Tobie 70 zł i będziesz mnie woził swym autem w promieniu 50 km,pasuje .
Podobnie za wykonanie kosztorysu 20 zł (powinni zaproponować najlepiej 2 zł).Chyba ,ktoś nie ma pojęcia ile kosztują programy(np Audatex -za m-c koszt około 600 zł -gdzie można wykonać 15 kalkulacji
me
24.08.2015 17:45
są różne formy rozliczania w takich firmach.
W zależności od formy zatrudnienia. Inaczej jest przy umowie o pracę inaczej w oparciu o umowę cywilno prawną. Szkód majątkowych nie ma dużo w ciągu roku zaś w okresie wakacyjnym bywa ich bardzo dużo.
Jeżeli chcesz likwidować szkody majątkowe i traktować to jako główne źródło dochodu proponuję albo wysłać CV do kliku Zakładów Ubezpieczeń lub też podpisać kilka umów współpracy z takimi firma jak mentax.pl lub też kama24, LCS Service, Estimates i wiele innych. Wujek google wyświetli Tobie kompletną listę.
Zostaw merytoryczną opinię o Mentax S.A.